Bielkovinová diéta od A po Z: Chudne sa z nej a je naozaj zdravá?!

Bielkovinová diéta od A po Z: Chudne sa z nej a je naozaj zdravá?!

Súčasným, už pomerne dlhodobým, trendom sa stáva diétovanie. Po diétach siahame vtedy, keď sa snažíme nahromadené kilá zhodiť čo najrýchlejšie a v podstate bez námahy, iba s využitím konkrétnej formy obmedzenia jedálnička. Bielkovinová diéta sa radí presne k týmto diétam a je možné, že ašpiruje na titul TOP diéta roku 2020. Spočíva v strave, v ktorej prijímate čo najviac bielkovín a čo najmenej uhľohydrátov. Je tento spôsob diéty efektívny a čo je ešte dôležitejšie – je zdravý?

Pozri aj: Pozor, útočí štíhla obezita: Zisti, či sa tento fenomén týka aj teba!

najlepšie zdroje proteínov

Zdroj: Shutterstock®

Bielkoviny alfou aj omegou

Už z názvu „bielkovinová diéta” vyplýva jediné – základom tejto diéty sú proteíny, teda bielkoviny. Mali by sa stať hlavným stavebným kameňom jedálnička, a to z viacerých dôvodov. Bielkoviny sú nesmierne dôležité pre zdravé svalstvo, kosti, chrupavky, pokožku a tiež krv. Na druhej strane, čo sa redukcie hmotnosti týka, zasýtia na dlhý čas, čo je pri chudnutí jednoznačne dobré, keďže nemáme potrebu siahať po inom jedle. 

Mäso a tuk

Z čoho sa teda skladá jedálniček človeka na bielkovinovej diéte? Obsahuje veľa bielkovín aj tuku, teda veľa mäsa, zväčša hovädzieho, ktoré má bielkovín najviac, no i hydinového a dokonca i rýb. Ďalej sú pri tejto diéte populárne mliečne produkty, syry, vajcia aj maslo.

Čo by mal človek na bielkovinovej diéte obmedziť? Sú to už spomínané sacharidy, teda uhľohydráty – pečivo a chlieb, ale i cestoviny. Tým to však nekončí. Veľa sacharidov obsahuje aj ovocie či zelenina s obsahom škrobu. Dokonca pri niektorých druhoch bielkovinovej diéty treba obmedziť aj strukoviny.

prečo jesť bielkoviny

Zdroj: Shutterstock®

Všetkého veľa škodí

Dostávame sa k tomu, čo zaujíma mnohých z vás – funguje vlastne bielkovinová diéta a môže sa tak zaradiť medzi najlepšie diéty pre rok 2020? Funguje a niekedy idú kilá dole rýchlejšie, než by ste predpokladali. Má to však háčik. Kilá idú dole z odvodnenia organizmu, ktoré vzniká v súvislosti s reštrikciou uhľohydrátov. Aj preto môžu ľudia, ktorí na bielkovinovú diétu nabehnú, pociťovať falošnú nádej, pričom sa veľmi ľahko vrátia na staré a zlé chodníčky a často priberú ešte viac. Odporúča sa teda prijímať 1 gram bielkovín na každý kilogram hmotnosti. Ak vykonávate fyzické aktivity, bielkovín môžete prijať o čosi viac. O tom by ste sa však mali poradiť s odborníkom.

A ak sa pýtate, či je bielkovinová diéta zdravá, je to takto. Odborníci odporúčajú dodržiavať jej umiernenú formu, to znamená konzumáciu skôr chudých bielkovín, než tukových, doplnenú o konzumáciu zdravých uhľohydrátov. V opačnom prípade si môže človek koledovať o dehydratáciu organizmu, problémy s obličkami, ako aj zvýšené riziko kardiovaskulárnych a ďalších chronických ochorení.

Zaujme ťa aj: Chudnutie podľa typu osobnosti: Zisti, ktorý si ty a schudneš


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 23.05.20 06:42

ĽŠ
karma
100.00

Bielkoviny sú naozaj veľmi dôležité, no všetkého veľa škodí.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 23.05.20 08:23

MC
karma
109.00

Ten steak na obrázku je pre manžela.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 23.05.20 18:48

MM
karma
100.00

presne ako píšu, všetkého veľa škodí

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 25.05.20 12:09

MR
karma
109.00

niekto múdry povedal, že telu treba dať čo si pýta, toho sa držím a som spokojná

  • 0
Odpovedať

Anna Tlachova 26.05.20 09:12

AT
karma
118.00

Určite s mierou, skôr pod dohľadom lekára s predpísaným jedálničkom

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.05.20 21:50

JK
karma
100.00

Všetko treba z mierou a rozumom

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní