Stravovanie podľa dietológov: Toto v ich jedálničku určite nenájdeš!

Stravovanie podľa dietológov: Toto v ich jedálničku určite nenájdeš!

O zdravej strave sa bavíme takpovediac neprestajne. Je kľúčová najmä pre zabezpečenie všetkých a vhodných živín pre telo a teda aj pre jeho správne fungovanie. A verte či nie, sú ľudia, ktorí zdravú výživu skloňujú ešte častejšie než my. Sú to odborníci, ktorých jej skúmanie a poradenstvo doslova živí – dietológovia. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo dietológovia nezjedia? 

Balené koláčiky a instantné kaše

Sú výhodné a na stole doslova bez námahy. Balené koláčiky, zákusky či dokonca pečivá v nákupnom košíku dietológa jednoducho nenájdete. Je totiž viac než pravdepodobné, že takéto jedlá obsahujú trans tuky, ktoré majú predĺžiť ich životnosť a zvýrazniť ich chuť. Je preto viac než dôležité čítať zloženie produktu, ktorý kupujete, najlepšie však spravíte ak sa im úplne vyhnete. Trans tuky sú totiž nebezpečné a ich konzumácia v nadmernom množstve môže spôsobiť mnohé chronické ochorenia.

Tvária sa ako zdravá a rýchla alternatíva raňajok, opak je však pravdou. Dietológovia nikdy nejedia instantné ovsené kaše. Aj keď je to veľmi lákavé, zaliať obsah vrecka vodou a jesť, nie je to tá najzdravšia voľba.

Odporúčame: Domáce zvieratá sú nadovšetko: Milujú ťa, tak im tú lásku opätuj!

spálené mäso

Zdroj: Shutterstock®

Nič spálené ani vypražené

Dietológovia si dávajú veľký pozor aj na to, ako jedlo pripravujú. Spálené mäso (alebo iné druhy jedál) v ich jedálničku nefiguruje. Spálený povrch jedla totiž obsahuje mnohé karcinogény. Keď sa už bavíme o tepelnej úprave jedál, medzi vhodnú alternatívu dietológovia nezaraďujú vyprážanie. Hranolky, rezne či falafel teda dietológov jesť neuvidíte.

Zakázané sladkosti

Sladkosti sú v podstate čiernou ovcou v dietológovom ponímaní toho, čo je zdravé a čo nie. Najväčšie výhrady však majú proti sladeným nápojom, zmrzline bez tuku či gumeným cukríkom. U produktov označovaných ako nízkotučné alebo dokonca bez tuku často možno pozorovať prídavky rôznych umelých sladidiel. sladených nápojoch sa baviť ani nemusíme, no pomerne mätúce sú gumené cukríky. Aj keď ich mnohí považujú za menšie zlo, napríklad v porovnaní s čokoládou, obsahujú umelé sladidlá, farbivá a dochucovadlá. Takto zdravá sladkosť rozhodne nevyzerá.

sú gumené cukríky zdravé

Zdroj: Shutterstock®

Biele zrná a pečivo

Biele pečivo a chlieb sú posledným tŕňom v oku odborníkov na výživu. Tieto rafinované produkty neobsahujú takmer žiadne živiny, len uhľohydráty a určite nie tie dobré. Alternatívou bielej ryže, chleba a rožkov sú hnedá ryža, quinoa či celozrnné pečivo s obsahom zdravej vlákniny a ďalších dôležitých živín ako sú zdravé sacharidy.

Inšpiruj sa: Grep dokáže aj liečiť! Vieš, čo dokáže výťažok z grepových jadier?

- Anketa

AKO STE NA TOM S TÝMITO POTRAVINAMI?

Odpovedalo 18 ľudí  

Nedám na ne dopustiť, nevzdám sa ich!
0%
Na tanieri ich mám len sporadicky.
50%
Nekonzumujem nič z toho, stravujem sa zdravo.
50%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 02.03.21 08:43

ĽŠ
karma
100.00

Zdravá strava je kľúčová z viacero dôvodov.

  • 0
Odpovedať

Vanesa Polcová 02.03.21 13:52

VP
karma
-1.00

Trošku mi chýba pevná vôla :) ale na 80% sa stravujem zdravo

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 02.03.21 14:38

MR
karma
104.00

gumové medvedíky mám rada no dokázala by som sa ich vzdať, ostatné potraviny by neboli problém

  • 0
Odpovedať

Tomáš Kamenár 02.03.21 17:51

TK
karma
105.00

nenájdem tam ani logiku...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.03.21 09:08

JK
karma
100.00

Snažím sa stravovať zdravo

  • 0
Odpovedať

Iveta Ondáková 09.03.21 21:59

IO
karma
96.00

Aj ja sa priznávam, občas zhreším, no stými gumenými cukríkmi som sa veru stretla, že ich ludia považujú za celkom zdravé.

  • 0
Odpovedať

Marián Podmanický 18.03.21 18:15

MP
karma
111.00

Vždy treba jesť to, čo na še telo potrebuje, presnejšie to, na čo máme chuť. Veľa sa hovorí o zdravej strave, alebo stravovaní podľa odborníkov, ale kto vám dnes zaručí, že to čo kúpite je aj zdravé. Stále sa niečo sťahuje z predaja kvôli obsahu toxických alebo inak škodlivých látok. Úplne sa stotožňujem s radami dietológov, ale žiaľ, už je priam nemožné konzumovať iba zdravé veci, lebo je rovnako nemožné ich zohnať. Ani vidiek už nie je ten, čo býval. Viem, píšem veľa, ale toto sa nedá vyjadriť jednou vetou.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní