Ako byť zdravý a fit pred letom: Základom je disciplína a motivácia

Ako byť zdravý a fit pred letom: Základom je disciplína a motivácia

Príchod leta je ideálnym časom, kedy začať so športovaním a zdravším životným štýlom. Už len obyčajná prechádzka hoci aj do obchodného centra pomôže našej postave a kondícii. Pred nasledujúcimi mesiacmi, kedy nás čaká kúpanie v jazerách či pri mori, o čosi kritickejšie hodnotíme svoj vzhľad a snažíme sa zbaviť kilogramov navyše. Prinášame osvedčené tipy od niekoľkonásobnej majsterky sveta vo fitness Kristíny Juricovej, vďaka ktorým sa budete cítiť oveľa lepšie a možno dosiahnete aj ideálne krivky do plaviek.

S pravidelným pohybom sa dá začať kedykoľvek, keďže možností, kde sa dá športovať, je dnes neúrekom. Počas teplých mesiacov  máme viac energie aj chuti vybehnúť či už len na obyčajnú prechádzku, vysadnúť na bicykel alebo si obuť korčule a zdolať pár kilometrov po pracovných povinnostiach. Aj cesta peši na nákup z domu do obchodu je vlastne športový výkon! Každá z týchto aktivít môže byť príjemná, nenáročná a prospešná pre naše zdravie. A môže byť začiatkom k zdravšiemu životnému štýlu, kedy sa z pohybu stane bežná súčasť dňa každého z nás. Ako sa dať na túto cestu a ako sa na nej udržať?

Päticu osvedčených tipov pripravila Kristína Juricová z Imperia Fitness, ktoré nájdete v OC MAX Trenčín. Kristína  je držiteľkou niekoľkých ocenení a titulov – je dvojnásobnou majsterkou sveta v kategórii fitness ženy nad 163 cm.

Pozri aj: Bolesť bedrového kĺbu pomôže zmierniť cvičenie: 3 ideálne cviky

Kristína Juricová - majsterka sveta vo fitness

Zdroj: Archív K. Juricovej, Imperia Fitness

1. Prekonať lenivosť

Kto naozaj chce začať so športovaním, tak ten si zrejme nebude hľadať výhovorky, ako sa tréningu vyhnúť, a aspoň tú hodinku počas dňa si nájde. Na tréning by sme sa mali pripraviť fyzicky aj psychicky – určite by sme sa mali vyhnúť ťažkým jedlám (prejedeniu sa). Každá forma pohybu je prospešná a pri redukovaní hmotnosti nám na úvod pomôže už len obyčajná dlhšia prechádzka. Či už ráno do práce, pešo alebo na bicykli alebo počas obednej prestávky. Je to nenáročná aktivita, prostredníctvom ktorej spaľujeme kalórie. Čo sa týka kondície, záleží na tom, či sme začiatočníci alebo pokročilí. Pre začiatočníka je to určite vhodný štart k pravidelnému pohybu, pre pokročilých je chôdza forma aktívnej regenerácie.  

2. Začať s odborníkom/trénerom

Nájsť si trénera je určite vhodná voľba v začiatkoch cvičenia – či už ide o tréningy v posilňovni, behanie, plávanie alebo obyčajný beh. Tréner nám pomôže vytvoriť si správne návyky, dohliadne na techniku či motivuje k lepším výkonom. Naučí nás, aby sme si pri cvičení neublížili – najmä pokiaľ máme nejaké zdravotné ťažkosti.

3. Zabudnúť na diéty a hladovanie

Mám tú skúsenosť, že pred letnými dovolenkami hlavne dámy vo väčšej miere hodnotia, ako im to pristane v plavkách a mnohé sa spoliehajú na to, že existuje nejaký ,,last minute SOS návod", ako si vylepšiť postavu. Takéto rýchle redukcie hmotnosti ale nie sú vhodné, človek by mal venovať pozornosť zdravému stravovaniu a cvičeniu nielen vtedy, keď ,,sa ide do plaviek”, ale počas celého roka. Vo všeobecnosti radím vyhýbať sa alkoholu, sladeným nápojom, ťažkým mastným jedlám, polotovarom a priemyselne spracovaným potravinám. Do jedálnička je dobré zaradiť čerstvú zeleninu a ovocie, kvalitné chudšie mäso či zdravé tuky (orechy, ryby). Nezabúdajme dodržiavať  pitný režim vo forme čistej vody a čajov, denne dva až tri litre.

Neprehliadni: Mewing – čo to je? Zisti, ako vzhľad tváre ovplyvní pozícia jazyka!

pravidelný tréning

Zdroj: Archív K. Juricovej, Imperia Fitness

4. Dodržiavať pravidelnosť

Rýchle redukcie hmotnosti takmer vždy končia ,,jojo efektom” a následne zbytočným rozhádzaním psychiky. Je dôležité počúvať svoje telo, neprejedať sa. K zdravému životnému štýlu patrí pravidelnosť: Denne sa hýbať, ale i pravidelne jesť. Ak aj nepotrebujeme znižovať hmotnosť, naše stravovanie by malo byť založené na rozumnom rozložení makroživín (bielkovín, sacharidov a tukov) a zaraďovaní rôznorodých potravín s ohľadom na ich kvalitu a výživovú hodnotu.

5. Dopriať si oddych

Znižovanie hmotnosti výrazne závisí od stravy a cvičenia, toto sú určite dva najvýznamnejšie faktory, k nim však treba priradiť aj spánok. Ak ho máte nedostatok, chudnutie je náročnejšie. Spánok je najlepšia forma regenerácie a preto by sme ho nemali zanedbávať.

A nezabúdajte – ak aj nemáte čas alebo prostriedky na osobného trénera, vždy je tu možnosť zmeniť zaužívané stereotypy a obrátiť ich na nové, zdravšie. Už len ísť pešo alebo na bicykli do práce či na nákupy môže znamenať tisíce krokov navyše, ktoré z dlhodobého hľadiska, prinesú zdravší životný štýl.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Janka Komadova 08.06.22 21:04

karma
-1.00

A ešte si treba hovoriť,, pevná vôľa všetko zdola,,

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 09.06.22 23:14

karma
106.00

Treba zlomiť lenivosť.

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 18.10.22 14:32

LN
karma
-1.00

mne su najväcsou motivaciou moje deti, tie su dost na sport, najmä na bicykel, tak jazdim s nimi aj ja

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 19.10.22 15:09

BH
karma
-1.00

fit netreba byt len pred letom, ja sa udrziavam hlavne na bicykli a uz nam maly jazdi na detskom biku z cyklospecialit tak chodime spolu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní