Beh nalačno: Aké sú jeho výhody a odporúča sa vôbec?!

Beh nalačno: Aké sú jeho výhody a odporúča sa vôbec?!

Je to rituál mnohých bežcov – ihneď po zobudení si obujú bežecké tenisky a idú si hneď na začiatku dňa odbehnúť svoju obvyklú trasu. Tento zvyk má však jeden háčik, pretože väčšinou beh absolvujú s prázdnym žalúdkom po dlhom niekoľkohodinovom spánku. Pravdou je, že beh nalačno má svoje výhody aj nevýhody. Prevažujú jeho pozitíva či negatíva? 

Beh bez energie?

Viete, čo je fasting? Ide takpovediac o moderný druh hladovky, pri ktorej sa človek postí niekoľko hodín a stravuje sa len vo vopred určenom čase. Beh nalačno sa v podstate dá považovať za pofastingový tréning, teda tréning s prázdnym žalúdkom, ktorý prebieha počas fastingovej periódy, teda obdobia, kedy hladujete. A hneď tu vidia odborníci s behom nalačno „zádrhel". Keďže športovec pred behom dlho nič nejedol, jeho glykogénové levely sú nízke a tak je pravdepodobné, že telu chýba energia, čo v podstate vedie k zníženému výkonu. 

Pozri aj: Bolesť chodidiel nie je vždy z nevhodných topánok! Čo znamená?

únava pri behu

Zdroj: Shutterstock®

Riziko zranenia

Ďalším problémom, v súvislosti s akoukoľvek náročnou fyzickou aktivitou na prázdny žalúdok, je zvýšené riziko vzniku poranenia, a to pre zvýšenú únavu, ktorú môže hladný človek pociťovať oveľa viac ako ten nasýtený. Okrem toho mu hrozí aj úbytok svalovej hmoty a pre niektoré zdravotné ťažkosti môže znamenať aktivita na prázdny žalúdok zhoršenie symptómov. Hovoríme o vážnych diagnózach ako je napríklad diabetes. Beh nalačno teda môže prispieť k vzniku hypoglykémie u športovca.

Zabijak tuku

Aby sme však nehovorili len o negatívach behu nalačno, povieme si aj čosi o tom, čo vám môže priniesť. Mnoho štúdií naznačuje, že beh s prázdnym žalúdkom pôsobí doslova ako zabijak tuku. Je tomu tak preto, že telo využíva na energiu tukové zásoby, keďže žiadny iný zdroj k dispozícii momentálne nemá. Podľa niektorých odborníkov môže beh nalačno podporiť aj športovú výdrž,  zotrvačnosť a zvýšiť tak celkovo hodnoty a výsledky výkonu. Pri behu nalačno sa tiež menej často stáva, že vás bude trápiť trávenie. Pravdepodobne sa tak vyhnete kŕčom, zvracaniu alebo nevoľnosti, čo sú všetko ťažkosti, ktoré sa môžu dostaviť počas behu s plným žalúdkom.

smoothie po tréningu

Zdroj: Shutterstock®

Radšej sa najedzte

Čo z toho vyplýva? Ak majú odborníci odporučiť, ako sa stravovať pred a po tréningu, volia radšej jesť ako nejesť. Pred tréningom pritom postačí niečo ľahké, napríklad jogurt, cereálie alebo ovocie. Telu tak dodáte potrebnú energiu a seba ochránite od prípadných zdravotných problémov. Nezabúdajte, že je dôležité aj to, ako sa stravujete po samotnom športovom výkone. Odporúča sa dodať telu potrebnú výživu v podobe kvalitných a zdravých bielkovín a sacharidov. Príkladom vhodného jedla po behu je napríklad losos s avokádom a quinoou alebo ovocné smoothie s gréckym jogurtom a kvalitným orechovým maslom.

Inšpiruj sa: Ako zoštíhliť vnútorné stehná? Vďaka týmto cvikom ich vyformuješ!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní