Aké bylinky zasadiť do záhradky či na balkón?

Aké bylinky zasadiť do záhradky či na balkón?
  • 17.06.2015
  • Lucia Hausknechtová

    • Zdieľaj:
  • 13
  • 1

Chuť čerstvo natrhaných byliniek vie ozvláštniť každé jedlo do ktorého tieto aromatické ingrediencie pridáte.

Ak ste doteraz s ich pestovaním váhali, teraz je vhodný čas zasadiť si ich priamo na balkóne alebo v záhrade.

Môžete si tak spraviť svoju vlastnú bylinkovú záhradku a užívať si svieže mojito s mätou alebo čaj z majoránu. 

Majoránka

Majorán záhradný alebo majoránka, ako sa hovorovo nazýva, je jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 20 až 40 cm. Zvyčajne sa pestuje zo semien, ktoré sadíme do pôdy počas jarných mesiacov. Je to teplomilná rastlina, preto je vhodné umiestniť ju na slnečné miesta, aby mala dostatok svetla. Používa sa najmä ako korenie v kuchyni a čaj z majoránu pomáha pri bolestiach hlavy. 

Odporúčame prečítať: Uvarte si čaj z čerstvých byliniek

Bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Medovka

Rastlina s liečivými účinkami, ktorá dorastá do výšky od 30 cm až do jedného metra. Ide o trvalku, takže ju nemusíte každý rok nanovo vysádzať. Pre medovku je typická citrónovo medová vôňa, ktorú zacítite po privoňaní k listom rastliny. Čaje z medovky podporujú trávenie a pomáhajú pri nespavosti.

Mäta

Veľmi obľúbená bylinka, ktorá osvieži každý dezert a nápoj. Patrí medzi trvalky a starostlivosť o ňu nie je vôbec náročná. Je vhodná na pestovanie v byte, ale aj na záhrade a rýchlo sa rozrastie. Používa sa na tlmenie zápalov horných dýchacích ciest a pri ťažkostiach  s trávením.

Odporúčame prečítať: Grilovacia sezóna sa začína

Mäta

Zdroj: Shutterstock®

Koriander

Koriander je jednoročná bylinka s výrazne aromatickou, štipľavou chuťou. Podobne ako majoránka má rad slnečné miesta a je to teplomilná rastlina.  Využíva sa najmä v ázijskej kuchyni a je vynikajúci do šalátov alebo k mäsu.

Rozmarín

Je aromatická bylinka, ktorú si pri príprave jedál zamilujete. Má typickú chuť a vôňu, čím dodáva každému jedlu šmrnc. Pomáha pri reumatizme a podporuje trávenie či chuť do jedla. Použiť ho môžete do polievok, k mäsu alebo rybám a vynikajúco dopĺňa grilovaného lososa s plátkom citróna. 

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Koriander

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

    • Zdieľaj:
  • 13
  • 1
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Martina Zahoranová 18.06.15 21:24

MZ
karma
92.00

čerstvé bylinky sú veru na nezaplatenie , nič tak nedochutí jedlo ako práve natrhané bylinky

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Chrumkavé brokolicovo-batatové fašírky pre malých nezbedníkov
Bezmäsité jedlá

Chrumkavé brokolicovo-batatové fašírky pre malých nezbedníkov

  • 377
  • 13
  • 08.02.2021
Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou
Raňajky

Hrnčekový domáci chlebík s chrumkavou kôrkou

  • 110
  • 0
  • 24.01.2021
Poznáš Ezechielov chlieb? Priprav si najzdravší chlieb doma i ty!
Raňajky

Poznáš Ezechielov chlieb? Priprav si najzdravší chlieb doma i ty!

  • 65
  • 9
  • 14.03.2021
TOPlist