Jednoduchý návod, ako si pripraviť domáci cesnakový prášok – to musíš skúsiť!

Jednoduchý návod, ako si pripraviť domáci cesnakový prášok – to musíš skúsiť!

Cesnak je pravdepodobne jednou z neoddeliteľných súčastí vybavenia kuchyne. Patrí naozaj k základným surovinám, alebo lepšie povedané, k základných koreninám a ochucovadlám. Totižto, chuť mnohých pokrmov dotvárajú práve strúčiky cesnaku, či už hovoríme o polievkach, omáčkach, pečenom mäse alebo marinádach a dresingoch. 

Samozrejme, cesnak je tiež veľmi zdravý a obsahuje telu prospešné látky, preto je vítané používať ho v kuchyni kde sa len dá. Využívate však v kuchyni aj takzvaný granulovaný alebo sušený cesnak, resp. cesnakový prášok? Niektorí po ňom vôbec nesiahajú, iní mu dávajú pred čerstvými strúčikmi prednosť. 

Je pravdou, že sušený cesnak nemusí byť u niektorých jedincov tak ťažký na žalúdok ako ten čerstvý. Najmä ak ide o pokrmy, ktoré sa už tepelne neupravujú, napríklad nátierky, zálievky, dresingy, tak mnohí siahajú práve po cesnaku v prášku. 

V každom prípade nie je na škodu mať cesnakový prášok poruke, napríklad aj pre situáciu, ak sa nám čerstvý cesnak skrátka minie. Najlepšie však spravíte, ak si cesnakový prášok do zásoby vyrobíte doma. Môžete si tak byť istí jeho najlepšou kvalitou. A ako na to? To zistíte na nasledujúcom videu. 

@learntogrow1 I hope you had a good weekend! Spent a whole day processing garlic. They were starting to dry and froze most of the cloves ready to use. We also dried some and made into powder and or granulated garlic. Homemade garlic powder is easy to make and much more flavorful than store bought! If you grow an abundance of garlic, this is a great way to preserve them. You can leave the inner peel on. Just like garlic cloves, the inner peel contains phenolic compounds (antioxidant), alliin (precursor to allicin), enzymes, protein, and minerals. The cloves were pureed and spread on a cookie sheet lined with parchment paper. Spread the puree evenly about ⅛ to ¼ inch thick. Depending on the thickness and your food dehydrator or oven drying time will vary. Food Dehydrator: Set to 145 F for 6 hours or so. Check every few hours. For ovens: Set temperature to lowest setting and bake for 1.5 to 2 hours or until crispy and snaps when broken up. Put the powder or granular garlic in an airtight container and store in a dark, dry, and cool place. Your homemade garlic powder is best when used within a year. After that the quality will slowly decline. Who else is making garlic powder? #garlic #garlicpowder #harvest #kitchentips #kitchengarden #vegetablegarden #growfood #organicgardening #homegrown #foodpreservation #growfoodnotlawns ♬ Never Give Up (Epic Instrumental) - Fearless Motivation Instrumentals

Ako si pripraviť vlastný cesnakový prášok?

  • Cesnak si najskôr rozdelíme na strúčiky. Šúpať ich nie je potrebné, aj šupky cesnaku obsahujú cenné zlúčeniny. 
  • Strúčiky opláchneme pod vodou a osušíme. Následne ich v mixéri dôkladne pomixujeme na jednotnú hustú zmes.
  • Zmes z pomixovaných strúčikov cesnakov rovnomerne rozložíme na plech s papierom na pečenie. 
  • Následne možno použiť sušičku na potraviny alebo aj klasickú rúru. V sušičke nastavíme teplotu na 65 °C a sušíme asi 6 hodín. Ak chceme použiť rúru na pečenie, nastavíme ju na najnižšiu možnú teplotu a pečieme asi 1,5 až 2 hodiny. 
  • Cesnakový plát musí byť krehký a ľahko sa lámať. Takto vysušený cesnak nalámeme a dáme do mixéra. Zomelieme na jemnučký prášok. 
  • Hotový sušený cesnak uskladníme vo vzduchotesnej nádobe na tmavom, suchom a chladnom mieste. 
  • Ak sa v prášku po čase objavujú hrudky, predchádzať tomu môžete tak, že ho uskladníte v mrazničke. 

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/learntogrow


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní