Sušenie cesnaku a príprava cesnakového prášku – ako postupovať, keď máme prebytok cesnaku?

Sušenie cesnaku a príprava cesnakového prášku – ako postupovať, keď máme prebytok cesnaku?

Je pravdou, že v každej kuchyni sa môžeme stretávať s inými zvykmi a postupmi, čo sa varenia a prípravy jedál týka. Každá gazdinka má svoje obľúbené koreniny a suroviny, tiež metódy, ako pripravovať a dochucovať jednotlivé pokrmy. Avšak, asi sa zhodneme na tom, že na Slovensku sa v kuchyni ťažko zaobídeme bez cesnaku.

Cesnak je skvelá s zdravá surovina do rôznych pokrmov, ktorá mnohým jedlám dodá lepšiu chuť. Dostupný je v obchodoch prakticky celoročne, no možno vám nie je cudzie ani domáce pestovanie cesnaku. Bohatú úrodu, ktorá obvykle prichádza počas leta, je potrebné presušiť a správne uskladniť.

Čo v prípade, ak máte cesnaku prebytok, či už ste dopestovali veľa cesnaku, alebo bol v obchode v akcii, prípadne ste ho dostali od známych? Môžete sa napríklad pustiť do jeho sušenia a prípravy cesnakového prášku. Ako správne uskladniť cesnak, aby vydržal čo najdlhšie? A ako sušiť cesnak a pripraviť z neho cesnakový prášok? AJ na to sa pozrieme v nasledujúcom článku.

Sušenie cesnaku po zbere

Ak pestujete cesnak v záhradke, sušeniu priamo po zbere sa nevyhnete. Zber cesnaku je obvykle záležitosťou leta, záleží aj od konkrétnej odrody a klimatických podmienok. Paličáky sa odporúča zberať, keď majú rastliny päť dužinatých listov a keď dochádza k čiastočnému narovnávaniu kvetných stvolov. Nepaličiaky sa zberajú vtedy, keď cesnaková vňať začína poliehať pri zemi.

Nazbieraný cesnak je možné sušiť viacerými spôsobmi. Tradičné je sušenie cesnakov zapletených do vencov alebo vrkočov, tiež postačí zviazanie asi 10 až 20 kúskov dohromady a zavesenie. Možno tiež sušiť cesnak v prepravkách, buď v jednej vrstve, alebo vo väčšej, no vtedy je potrebné hlávky pravidelne prehrabávať. Pred sušením cesnakom skráťte korienky asi na pol centimetra.

A kde sušiť cesnak po zbere? Na sušenie cesnaku je najvhodnejšie teplejšie tienisté miest, ktoré je prevzdušnené. Sušenie cesnaku na slnku sa neodporúča. Ideálne je viazaničky zavesiť niekde mimo slnka do prievanu. Môže to byť napríklad povala, stodola, chodba alebo špajza. Cesnak by sme mali nechať preschnúť asi 1 mesiac. Po presušení zrežeme vňať.

Odporúčame: ​Naklíčený cesnak a jeho účinky: Vyhadzovať ho do koša alebo nie?

Tipy na uskladnenie cesnaku

Či už máte cesnak z vlastného pestovania alebo z obchodu, dôležité je uskladnenie. Správne skladovanie sušeného cesnaku zabezpečí jeho dobrý stav počas dlhej doby.

  • Pre správne uskladnenie je v prvom rade dôležité dostatočné vysušenie cesnaku.
  • Presušený cesnak je najlepšie skladovať pri teplote okolo 20 °C a vlhkosťou okolo 60 %.
  • Ak ste cesnak sušili zapletený, takto ho môžete vyvesiť v špajze a ponechať tak.
  • Ďalšou možnosťou je skladovanie hlávok cesnaku v priedušných jutových vrecúškach, prípadne v drevených debničkách.
  • Neodporúča sa skladovanie v nádobách, v ktorých nie je zabezpečené dostatočné vetranie, napr. v umelých miskách alebo igelitovom vrecúšku.
  • Skladovanie cesnaku v chladničke sa rovnako neodporúča.

Problémy so skladovaním cesnaku

Nesprávne uskladnenie cesnaku môže viesť k plesniveniu a ďalším problémom. Nežiaduce je skladovanie cesnaku pri vyšších teplotách a v miestnostiach s vysokou vzdušnou vlhkosťou. Ak je cesnak skladovaný pri vyšších teplotách, hrozí napríklad postihnutie vlnovníkom cesnakovým. Je to mikroskopický roztoč, ktorý sa dokáže prenášať vzduchom aj na veľké vzdialenosti. Darí sa mu v teplom prostredí. 

Pozri aj: ​Starostlivosť o machové obrazy v jednoduchých krokoch: TAKTO vydržia roky!

Sušenie prebytkov cesnaku

Ak sa vám zdá, že máte cesnaku naozaj veľa, je vhodné porozmýšľať o ďalších spôsoboch jeho uskladnenia. Možnosťou je napríklad sušenie strúčikov cesnaku a ich následné spracovanie do podoby cesnakového prášku. Takto sa dá spracovať napríklad aj cesnak z minulej sezóny, ktorý už začína postupne klíčiť alebo sa kaziť.

Príprava cesnaku na sušenie

Hlavičky najskôr pretriedime. Zdravé hlávky, ktoré neklíčia a nie sú nijak poškodené, môžeme ďalej skladovať bežným spôsobom. Hlávky, ktoré už nie sú v stopercentnom stave (pozor, nie plesnivé alebo vážne znehodnotené!), očistíme a rozdelíme na strúčiky. Podľa potreby strúčiky zbavíme hnedastých častí. Následne ich nakrájame na tenké plátky, ktoré môžeme dať vysušiť.

Ako sušiť cesnak na cesnakový prášok:

  1. v miestnosti pri teplote nad 20 °C – plátky cesnaku rozložíme na sito alebo plech s papierom na pečenie a uložíme do teplejšej miestnosti, sušenie cesnaku trvá pár dní, obvykle maximálne 1 týždeň, dostatočné vysušenie spoznáte podľa toho, že plátok cesnaku ľahko zlomíte medzu prstami, ak sa ohýba, treba ešte dosušiť,
  2. v rúre – je to rýchlejší spôsob sušenia cesnaku, plátky rozložíme na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry pri teplote 40 až 50 °C, sušenie cesnaku trvá v rúre asi 45 minút, prípadne dlhšie, počas sušenia v rúre cesnak prehrabávajte, dvierka nechajte mierne pootvorené, aby odchádzala vlhkosť,
  3. v sušičke – aj pri sušení cesnaku v elektrickej sušičke nastavujeme teplotu maximálne na 50 °C, v priebehu sušenia skontrolujeme plátky medzi prstami, sušiť možno v sušičke aj strúčiky prekrojené na polovičky, no bude to trvať dlhšie.

Výroba cesnakového prášku z prebytku cesnaku

Keď máme strúčiky cesnaku kvalitne vysušené, môžeme prejsť k ďalšiemu kroku – čo je mletie sušeného cesnaku. V čom melieme sušený cesnak? Použiť možno napríklad klasický kávový mlynček alebo mlynček na mak. Stačí, ak prístroj vytrieme suchou handričkou. Po pomletí suchých plátkov cesnaku je vhodné mlynček vytrieť vlhkou a potom suchou handričkou.

Na drvenie možno použiť aj mixér, prípadne môžete vysušený cesnak drviť v mažiari, čo však zaberie viac času. Vysušený cesnak je potrebné pomlieť na jemný prášok. 

Odporúčame: Recept na domáci kečup lepší ako z obchodu

Uchovávanie sušeného cesnakového prášku

Ako uchovávame sušený cesnakový prášok? Postupovať možno ako pri skladovaní iných korenín a sušených byliniek. Vhodné sú suché sklenené nádobky s dobrým uzáverom. Odporúča sa skladovanie na suchom a tmavom mieste. Skladovanie vo vlhkom prostredí môže viesť k stvrdnutiu cesnaku.

Keďže domáci sušený cesnakový prášok neobsahuje žiadne protihrudkujúce látky, môžu sa v ňom vytvárať hrudky. Tie stačí roztlačiť vidličkou. Ak prášok viac navlhne a stvrdne, skúste ho znova presušiť a pomlieť. Ak je však plesnivý alebo zatuchnutý, radšej sa ho zbavte.

Pred uskladnením cesnakového prášku môžete doň pridať trochu soli, ktorá dobre poslúži ako konzervant. A ak si chcete toto domáce cesnakové korenie ešte vylepšiť, pokojne ho môžete 1:1 skombinovať s cibuľovým práškom, ktorý sa dá pripraviť v podstate rovnakým spôsobom ako cesnakový.

Použitie sušeného cesnaku v prášku

Pri dobrom uskladnení sa môžete zo sušeného cesnaku tešiť hoc aj celý rok. Domáci cesnakový prášok predstavuje skvelú koreninu a dochucovadlo. Použiť ho môžete pri varení prakticky všade tam, kam pridávate aj normálny cesnak. Mnohí uprednostňujú pri dochucovaní jedla práve sušený cesnakový prášok, pretože nie je pre nich tak ťažký na žalúdok ako ten čerstvý.

Takto spracovaný cesnak je celkovo chuťovo jemnejší a nehrozí vám po ňom nepríjemný dych, čo sú rovnako veľké výhody sušeného cesnaku. Pridávať ho môžete do polievok, dusených pokrmov, omáčok či marinád na jedlo. Veľmi vhodný je do studenej kuchyne, napríklad do nátierok, dresingov alebo šalátových zálievok


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Darina Božiková 24.09.23 16:37

DB
karma
114.00

sušenie cesnaku v sušičke tento rok určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní