Starostlivosť o machové obrazy v jednoduchých krokoch: TAKTO vydržia roky!

Starostlivosť o machové obrazy v jednoduchých krokoch: TAKTO vydržia roky!

Niektoré izbové rastliny prinášajú šťastie, mnohé dokážu do života prilákať bohatstvo alebo lásku. Čo dokážu machové obrazy alebo machové steny? Jednoznačne dokážu potešiť oko každého milovníka umenia.

Tieto stálozelené inštalácie oživia každú nudnú stenu. No čo viac, takéto obrazy, steny, ale aj police či iné dekorácie sú vhodné do domácnosti, kde nedokáže prežiť žiadna rastlina. Machové obrazy a steny sú totižto nezničiteľné a nevyžadujú si veľa údržby! Rozhodujete sa pre takéto umenie a pýtate sa, či je starostlivosť o stabilizovaný mach náročná? A ako očistiť machový obraz či kam umiestniť machovú stenu? Máme odpovede na všetky otázky!

Machové obrazy / machové steny

Machové obrazy i machové steny sú už nejakú tú dobu umením, ktoré zdobí príbytky našich domov, kancelárii, obchodov a pod. Je to umenie, ktoré zaujme svojim farebným prevedením a hlavne inštaláciou.

No nie je to len nejaký obraz či stena z machu. Je to forma umeleckého vyjadrenia, ktorá je v súlade s dobou, kedy sa prihliada predovšetkým na ekológiu a životné prostredie. Je to spôsob, ako pridať do interiéru kúsok zelene a prírody.

Čo to však ten machový obraz či machová stena je? Je to panel, ktorý sa vyrába predovšetkým zo stabilizovaného machu. Tento mach prešiel procesom konzervácie, vďaka čomu si uchováva svoj vzhľad a farbu po dlhé roky.

Celé machové steny alebo len jeden machový obraz nie je len o samotnom machu. Častokrát je to umenie, ktoré tvorí samotný mach na stene, ale aj rôzne drevo, vysušená kôra a iné doplnky z prírody, ktoré rovnako prešli procesom konzervácie.

Odkiaľ však pochádza koncept tohto umenia? Niektoré zdroje uvádzajú, že pochádza pravdepodobne zo Škandinávie. Avšak, mnohé povesti ho spájajú s budhistickými kláštormi v Ázii.

Aké sú výhody machovej steny / výhody machového obrazu?

Výhodou machovej steny je jej stálosť. Svoj vzhľad i farbu si udrží po dlhé roky bez nutnosti nejakej špeciálnej starostlivosti. To platí hlavne v prípade bezúdržbového machu. Machová stena vyzerá stále ako práve nainštalovaná aj po niekoľkých rokoch.

Je to práve vďaka samotnému procesu konzervácie. Týmto procesom sa obsah vody v machu nahrádza roztokom glycerínu, čím stále vyzerá nadýchane.

Medzi výhody machového obrazu a výhody stabilizovaného machu patrí:

  • nevyžadujú si svetlo, aby si uchovali svoju krásnu zelenú farbu, vďaka čomu môžu byť obrazy i steny nainštalované kdekoľvek,
  • k svojmu „životu" nepotrebujú ani vodu, takže ich nie je potrebné polievať ani kropiť,
  • pomáhajú tlmiť zvuk (protihlukové vlastnosti machových stien),
  • interiéru dodávajú biofilný prvok,
  • machové produkty sú umeleckým dielom s textúrou.

Praktickosť machových obrazov

Praktickosť machových obrazov a stien spočíva predovšetkým v tom, že mach je stabilizovaný. A vďaka tomu mu nie je potrebné venovať žiadnu špeciálnu pozornosť. Aj keď si môžete myslieť, že mach bude rásť a je potrebné zastrihávať ho, opak je pravdou. Stabilizovaný mach sa nijako nemení a ani rokmi nerastie!

POZOR - dôležité je, aby machový obraz nebol vystavený priamemu slnečnému žiareniu a ani vysokým teplotám.

Neprehliadnite: Inšpirácie na jesenné nechty – TOP 8 horúcich trendov jesennej manikúry 2023

machové obrazy

Zdroj: pinterest.com/ateliermchu.pl

Ako vyrobiť machový obraz

Výroba machovej steny či obrazu nie je komplikovanou záležitosťou. Vo všeobecnosti vám stačí nejaký podklad, stabilizovaný mach a chuť niečo tvoriť.

Na výrobu obrazu teda budete potrebovať:

  • podkladovú dosku
  • lepidlo
  • rukavice
  • konzervovaný mach

Vlastná výroba machového obrazu

Môžem použiť aj živý mach? Možno aj vám práve napadla táto otázka. Nuž, je to možné, avšak počítajte s tým, že takýto mach je potrebné ošetrovať. Jeho ďalšou nevýhodou je, že s ním si môžete do domácnosti priniesť aj rôzne živočíchy, ktoré sa v ňom nachádzajú. Odporúčame preto voliť konzervovaný mach.

  • Premyslite si dizajn obrazu či steny.
  • Pripravte si podkladovú dosku a odmastite ju, aby vám mach na nej držal.
  • Nakreslíte si premyslený vzor.
  • Podľa stanoveného vzoru začnite postupne lepiť jednotlivé kúsky machu.
  • Na hotový obraz jemne položte niečo ploché a ťažké, aby ste mach zaťažili a držal prilepený.
  • Po zaschnutí lepidla sa pustite do inštalácie machovej steny.

Či už to bude veľký machový obraz, menšie machové obrazy či machové obrazy rôznych veľkostí, nájdite im to najlepšie miesto v domácnosti. Ako sme písali vyššie, umiestniť machovú stenu sa neodporúča v blízkosti tepla ani na priame slnečné žiarenie.

Odporúčame aj: Sezóna rakytníka začala – jeho benefity pre ľudské zdravie

machové obrazy

Zdroj: pinterest.com/epicgardening.com

Správna starostlivosť o stabilizované machy (starostlivosť o mach)

Aj vy patríte k tým, ktorí dokážu zničiť aj nezničiteľný kaktus? Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že rastliny nenáročné na starostlivosť k svojmu životu a prosperovaniu nič nepotrebujú, nie je to tak. Starostlivosť o akúkoľvek rastlinu je hotovou jadrovou vedou. Niektoré si totižto vyžadujú priame slnečné žiarenie, iné preferujú polotieň alebo priamo tieň.

Niektoré si potrpia na poriadnej závlahe, no mnohé interiérové rastliny ocenia menšie množstvo vody. Ako to je ale s machom? Aká by mala byť údržba machových obrazov a starostlivosť o machové obrazy? V zásade platí, že čistenie machového obrazu či celkovo starostlivosť o stabilizovaný mach nie je vôbec potrebná. Je totižto bezúdržbový.

Bezúdržbové machové obrazy

Tieto kúsky sa veľmi ľahko udržiavajú zelené, pretože sú vlastne chemicky konzervované. Zvyčajne sa to dosahuje pomocou glycerínu a denaturovaného liehu alebo ošetrením teplom a roztokom minerálnej soli. Technicky už teda machové umenie nie je v skutočnosti živé, ale zachováva si svoj svieži tvar a farbu.

V dôsledku toho údržba v podstate neexistuje. Nemusíte ho dokonca ani niekoľkokrát týždenne postriekať rozprašovačom. Jediné, čo budete musieť, je očistiť machový obraz od prachu.

Čistenie machu teda nie je nijaké komplikované. Na starostlivosť o bezúdržbový mach budete potrebovať len prachovku na odstránenie prachu, ktorou zľahka prejdete po obraze či machovej stene. Aj to nie je potrebné robiť často. Postačí obrazy či steny prebehnúť prachovkou len párkrát do roka.

Tip pre vás: Svetrové šaty ako základ jesenného šatníka: Pre tento dôvod by si si ich mala zaobstarať aj ty!

machové obrazy

Zdroj: pinterest.com/marzeniadospelnienia.com.pl

Zásady starostlivosti o machové steny

Aká je životnosť machových stien? Machové steny by vám mali vydržať aspoň päť rokov, no pri dodržaní správnych podmienok pravdepodobne oveľa dlhšie.

Ak chcete podporiť zachovanie živosti machu, predísť vyblednutiu machového obrazu a pod., dodržujte zásady starostlivosti o machové steny:

  • Umiestnenie machovej steny - chráňte ju pred priamym slnečným žiarením.
  • Prírodný stabilizovaný mach neumiestňujte do blízkosti vetracích otvorov kúrenia alebo klimatizácie, pretože horúci alebo studený suchý vzduch mu uškodí.
  • Umiestnenie machového obrazu sa neodporúča na miesta, kde by naň mohlo pršať alebo akýmkoľvek spôsobom naň striekať voda - mohlo by dôjsť k roztečeniu farby v prípade, že bol mach aj farebne ošetrený.
  • Pre uchovanie stálosti stabilizovaného machu sa odporúča umiestniť ho do miestnosti s vlhkosťou vzduchu v rozmedzí 45 až 65 %.

Machové obrazy do interiéru

machové obrazy

Zdroj: pinterest.com/greenwallscapes.com

machové obrazy

Zdroj: pinterest.com/studiordesign.com

machové obrazy

Zdroj: pinterest.com/youtu.be

machové obrazy

Zdroj: pinterest.com/Marzenia do spełnienia

machové obrazy

Zdroj: pinterest.com/youtube.com

Úvodná foto - zdroj - pinterest.com/ateliermchu.pl


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní