Ako vyčistiť sušičku na bielizeň? Návod pre dokonalé čistenie

Ako vyčistiť sušičku na bielizeň? Návod pre dokonalé čistenie
  • 25.09.2023
  • Michaela Kožáková

Sušička na bielizeň je neoceniteľným spotrebičom v mnohých domácnostiach, ktorý pomáha ušetriť čas a energiu pri sušení bielizne. Ale, podobne ako všetky domáce spotrebiče, aj sušička si vyžaduje pravidelnú údržbu, aby správne fungovala a zachovala si svoju životnosť.

Často sa sústreďujeme na čistenie práčky, no čistenie sušičky je rovnako dôležité. Ako na čistenie vnútra sušičky a na čo určite nezabudnúť?

Neprehliadni: Ako využiť aviváž v domácnosti? Toto by vám ani nenapadlo!

Ako vyčistiť sušičku bielizne?

Čistenie sušičky na bielizeň je dôležitým údržbovým krokom, ktorý pomáha zachovať jej správne fungovanie a predĺžiť jej životnosť. 

Dnes je výber sušičiek na bielizeň skutočne široký, preto sa rozmiestnenie jednotlivých komponentov môže podľa typu a výrobcu líšiť. Je teda dobré nahliadnuť do priloženého manuálu. Všetky sušičku bez ohľadu na značku pred čistením vypnite a odpojte zo zásuvky.

Takto treba vyčistiť sušičku bielizne zvnútra

Čistenie sušičky určite nepodceňujte. Sušičku dôkladne vyčistite, aby sušenie bielizne prebehlo tak, ako má. Pravidelné čistenie sušičky a údržba sušičky zabezpečí dlhú životnosť vášho spotrebiča, ale tiež kvalitné vysušenie vašej bielizne.

Čistenie filtra - ako správne vyčistiť filter sušičky?

Pri sušičke na bielizeň sa rozlišujú dva druhy filtrov:

Horný prachový filter by sa mal ideálne čistiť po každom sušení. Ten totiž zachytáva drobné vlákna či iné nečistoty, ktoré sú hniezdom najrôznejších mikroorganizmov. Nachádza sa najčastejšie hneď za dvierkami. Na jeho vyčistenie vám postačí vlhká handrička a vysávač, ktorým odstránite prach.

Spodný filter nachádzajúci sa v spodnej časti spotrebiča za plastovým krytom, zachytáva tie najjemnejšie nečistoty vďaka molitanovej výplni. Pri bežnom znečistení stačí spodný filter a molitanovú výplň prejsť vysávačom. Pri čistení odolných nečistôt prepláchnite tieto súčasti prúdom vlažnej vody a potom ich nechajte dôkladne preschnúť.

Čistenie filtra by malo byť pravidelnou záležitosťou, aby ste zabezpečili správne fungovanie vašej sušičky.

Ako vyčistiť bubón sušičky?

Na čistenie bubna môžete použiť mäkkú handričku a roztok vody s octom v pomere 1:1. Takýto roztok dokáže odstrániť i prípadný zápach vychádzajúci z bubna.

Čistenie dvierok

Keď vyčistíte bubón sušičky, pozornosť venujte aj okrajom dverí. Práve tam sa môže hromadiť množstvo prachu a nečistôt. Dôkladne ich prejdite a očistite.

Nezabudnite na gumové tesnenie a čistenie senzorov

Skontrolujte tesnenie dverí a uistite sa, že je v dobrom stave. Ak je poškodené, môže dochádzať k úniku tepla a energie.

Čistenie kondenzačnej nádobky

Kondenzačné sušičky sú zväčša opatrené kondenzačnou nádobkou, o ktorú sa musíte starať iba v prípade, ak svoju sušičku prádla nemáte napojenú na odpad. Ak vodu zo sušičky neodvádzate do odpadu, je nevyhnutné pravidelne vylievať vody z kondenzačnej nádobky. Väčšina moderných sušičiek vás upozorní na to, že nádrž kondenzátu je plná. Avšak aby ste sa vyhli vzniku plesní a hromadeniu mikroorganizmov v nádobke, je dobré, ak vodu vylievate spoločne s čistením filtra po každom cykle sušenia.

Čistenie výparníka

Vnútro sušičky zahŕňa i výparník. Do výparníka cirkuluje z bubna ohrievaný vzduch. Ešte predtým však prejde cez systém filtrov, ktorých úlohou je zachytiť nečistoty uvoľnené z bielizne. Tie, ktoré sa cez filtre dostanú ďalej, sa zachytia na výparníku. Zanesenie tejto súčasti sušičky spôsobuje zvýšenú spotrebu energie a nerovnomerné sušenie bielizne, preto je potrebné ju pravidelne čistiť.

Čistenie kondenzátora

Kondenzátor sušičky alebo výmenník tepla sa nachádza pod plastovým krytom v spodnej časti spotrebiča, hneď za výparníkom. Ten by ste mali čistiť aspoň raz do mesiaca. Čistenie kondenzátora zaleží od toho, či ide o sušičku s vykurovacím telesom, alebo s tepelným čerpadlom.

Kondenzačná sušička s vykurovacím telesom máva zväčša vyberateľný kondenzátor, takže ho môžete dôkladne prepláchnuť prúdom vody či prefúknuť vzduchom pomocou kompresora. Sušičky s tepelným čerpadlom mávajú naopak výparník spojený spolu s kondenzátorom v jednom nevyberateľnom bloku. Tu vám bude výborným pomocníkom vysávač s nádstavcom s kefou.

Snímač vlhkosti

Snímač vlhkosti umiestnený pri dvierkach sušičky dohliada na to, aby bola bielizeň správne usušená. Jeho povrch je náchylný na tvorbu vodného kameňa, preto ho kontrolujte a z času na čas očistite mäkkou hubkou.

Pozri aj: Čo nečistiť saponátom? TOTO by ťa mohlo vyjsť draho!

Takto treba vyčistiť sušičku bielizne zvonka

Čistenie vonkajšej časti sušičky je tiež dôležitou súčasťou údržby, ktorá nielenže zachováva jej vzhľad, ale tiež môže pomôcť predĺžiť životnosť spotrebiča. Ako na to?

  1. Pred čistením vždy sušičku vypnite a odpojte z elektrickej siete, aby ste predišli akýmkoľvek nehodám.
  2. Na čistenie vonkajšieho povrchu sušičky môžete použiť mäkkú handričku alebo uterák. 
  3. Ak je vonkajší povrch sušičky špinavý alebo mastný, môžete použiť vodný roztok, napríklad vodu s malým množstvom bežného čistiaceho prostriedku. Dbajte na to, aby ste čistič nepoužívali priamo na ovládací panel alebo iné citlivé časti.
  4. Po čistení utrite povrch sušičky čistou a suchou handričkou alebo uterákom, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
  5. Pri čistení ovládacieho panela a tlačidiel buďte opatrní. Použite mierne vlhkú handričku, aby ste odstránili nečistoty, ale dbajte na to, aby sa vlhkosť nedostala dovnútra tlačidiel.
  6. Čistidlo môžete použiť aj na čistenie okrajov a skla dverí sušičky.
  7. Ak má sušička nastaviteľné nožičky, môžete ich tiež vyčistiť od prachu a nečistôt.
  8. Skontrolujte, či prívod vzduchu do sušičky a výstup vzduchu sú čisté a voľné. Nečistoty alebo prach v týchto oblastiach môžu ovplyvniť výkon sušičky.

Ako vyčistiť práčku so sušičkou?

Pri čistení práčky so sušičkou sa tiež zamerajte na vyčistenie bubna práčky, filtrov práčky či tesnenia dverí. Nezabudnite skontrolovať prívod a odvod vody.

A čo údržba samočistiacich sušičiek?

Účelom samoočistiacich sušičiek je minimalizovať potrebu manuálnej údržby. Avšak aj tieto sušičky potrebujú určitú starostlivosť. Pri ich čistení myslite na pravidelné vyprázdňovanie filtra, kontrolu a čistenie výparného systému, čistenie vnútra bubna a vzduchových kanálov. Sledujte aj indikátory samočistenia a skontrolujte tesnenie dverí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní