Sušenie bielizne v sušičke: Tipy, ktoré zaručene oceníš, ak si nechceš zničiť bielizeň

Sušenie bielizne v sušičke: Tipy, ktoré zaručene oceníš, ak si nechceš zničiť bielizeň
  • 01.08.2023
  • Kristína Vait

Sušička je jedným z najlepších vynálezov. Niekto síce nedá dopustiť na bielizeň vysušenú príjemným letným vánkom a slniečkom, ale keďže žijeme rýchlu dobu, sušička sa stala neodmysliteľnou súčasťou takmer každej domácnosti. 

Okrem toho, že keď bielizeň zo sušičky vytiahnete, tak je teplá a mäkká, nemusíte sa viac naťahovať s nemotornými sušiakmi, ktorý vám v byte spôsobujú zbytočnú vlhkosť. Sušíme takmer všetci, ale vieme ako na to? Sušíte svoju bielizeň správne? Ak nie, my vás to naučíme.

Nepoužívajte aviváž

Niektorí výrobcovia vôbec neodporúčajú používať aviváž na pranie, pokiaľ používate následne sušičku. Bude veľmi ťažké sa jej vzdať, my to poznáme, ale môžete si ňou sušičku poškodiť. Aviváž udržiava v tkaninách vodu a počas sušenia sa z nej uvoľňujú mikroočiastočky, ktoré vám potom zanášajú filtre v sušičke. 

Ak ju teda chcete používať, tak jej dávajte aspoň menej ako doteraz. Existujú však aj voňavé utierky do sušičky, ktoré sa dávajú do bubna priamo s prádlom a prevoňajú vám veci počas sušenia. Prípadne môžete vyskúšať parfumy na pranie.

Bude vás zaujímať: Praktické tipy do každej kúpeľne: 5 vecí, ktoré v nej nesmú chýbať!

Nechajte prádlo poriadne vyžmýkať

Pokiaľ ste si doteraz nastavovali na práčke nižšie otáčky a nejakého dôvodu, tak na správne a kvalitné vysušenie prádla by ste mali začať dávať tie vyššie. Odporúča sa od 1000 otáčok vyššie. Možno sa nižšie otáčky naučení zo starších modelov práčok alebo ste boli zvyknutí, že pri nižších otáčkach máte prádlo menej dokrkvané. 

To je všetko fajn, na sušenie na sušiaku. Vaša sušička však na takto mokré prádlo minie veľmi veľké množstvo energie a vám sa to kľudne môže odzrkadliť na účte za elektriku. Najefektívnejší spôsob je teda prádlo nechať poriadne vyžmýkať a tak vkladať do sušičky. 

Určite tam nedávajte ani veci prané v rukách alebo niečo premočené, tak ako to vidíte v amerických filmoch, že niekto príde úplne premočený, lebo zmokol a oni hodia oblečenie takto mokré do sušičky. Určite to nerobte. Najskôr ho hoďte na odstredenie do práčky a tak sušička.

Oblečenie pretrepte pred vložením do sušičky

Asi to poznáte, kúpili ste si sušičku a celí namotivovaní, ste sa tešili, kým sa vysuší prvá várka bielizne. Potom ste sušičku otvorili a prišli ste na to, že vaše bavlnené tričká je potrebné ešte žehliť, lebo sú pokrčené. Neskôr sa vám začalo stávať aj kvôli tomu, že ste prádlo v sušičke jednoducho zabudli alebo sa vám nechcelo ho ísť vybrať. Všetci sme to už zažili.

Ak však chcete mať oblečenie čo najrovnejšie, aj keď neutekáte k sušičke, hneď keď zapípa, že skončila, stačí, ak každý kúsok oblečenia pred vložením do sušičky pretrepete. 

Keď budete bielizeň zo sušičky vyberať, pretrepte ju znova. Žehličku tak vyťahovať nemusíte. Takto teplú bielizeň vyhladíte rukou a aj keď ju hneď neuložíte do skrine, bude stále rovná.

Nikdy nevyberajte celú sušičku naraz, ak práve dosušila. Oblečenie vám hneď vychladne a nebudete ho môcť už vyhladiť bez žehličky.

Nie každý kúsok oblečenia sa smie sušiť

Nie všetko patrí do sušičky. Ak si nechcete zničiť nejaký kúsok oblečenia alebo nebodaj obuvi, musíte sa tým riadiť. V neposlednom rade si tak môžete zničiť aj sušičku a to vo finále nie je až taká lacná záležitosť. Riaďte sa teda podľa štítkov na oblečení.

Pokiaľ sa na štítku nachádza štvorec, s kruhom uprostred a je prečiarknutý, znamená to, že daný kus oblečenia sa nesmie sušiť v sušičke. 

Do sušičky nepatria hodvábne veci, čipkovaná bielizeň, oblečenie s plastovými zipsami, flitrami, nažehlenými obrázkami alebo korálikmi. Určite nesušte podsedáky alebo iné vybavenie, ktoré majú všitý molitán.

Ďalej sa nesmie sušiť pravá koža, dámske silonky, nepremokavé plachty, plavky ani tenisky. Pokiaľ máte v sušičke program na špeciálne na sušenie obuvi, tak ju sušiť môžete.

Pozri aj: Čistiace prípravky: Ktoré by ste nemali kombinovať a prečo?

Triedenie je dôležité

Predpokladáme, že bielizeň triedite už pred praním, ale skúste aj v rámci efektívneho sušenia. Veľké časti bielizne a malé časti, by sa mali sušiť osve.

Napríklad keď periete tričká, tak do sušičky k nim dávajte iba veci podobnej veľkosti a nie plachty na posteľ alebo obliečky na paplóny, ktoré sú obrovské. Ak toto pravidlo triedenia dodržíte, bielizeň bude vysušená rovnomerne a program sušenia sa nebude zbytočne predlžovať.

Bubon napĺňajte správnym spôsobom

Vyššie spomínané pretrepanie oblečenie vám pomôže aj v tom, aby bola bielizeň dobre vysušená. Ďalej musíte správne využívať kapacitu bubna sušičky.

Nie je dobré ho prepchávať, ale ani sušiť dve ponožky. V tomto je ideálne dodržiavať pokyny od výrobcu a mať kapacitu práčky rovnakú so sušičkou.

Vyberajte adekvátny program sušenia

Môžete si aspoň zbežne preštudovať návod na použitie alebo môžete použiť ten istý program, ktorý používate v práčke. Tým by ste nemali nič pokaziť. Pokiaľ väčšinou periete bavlnené veci, tak voľba je jasná.

Pozor si dávajte na syntetické materiály alebo nadrozmernú bielizeň, ako sú deky alebo plachty. Napríklad aj na vlnené oblečenie existuje zvlášť program. Ak si teda nechcete poškodiť oblečenie, či posteľnú bielizeň, vyberajte správny program.

Odporúčame: Ako vybrať žehliacu dosku? Na aké parametre sa zamerať?

O svoju sušičku sa starajte

Pravidelné vylievanie vody a vysypanie filtra po každom sušení je skvelé. Raz za týždeň alebo aspoň raz čas sušičku vyčistite poriadne. Samozrejme záleží od toho, ako často sušičku používate.

Vrchný filter poriadne povysávajte a taktiež vyčistite aj spodný. Ostatné časti môžete vydezinfikovať nejakým šetrným prostriedkom, podľa odporúčaní výrobcu.

Vždy sa snažte vyberať všetky nečistoty, ktoré zostanú vo vnútri po sušení bielizne. Ak sa o ňu budete pravidelne starať, výrazne predĺžite jej životnosť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 07.08.23 08:50

KK
karma
105.00

Kedysi dávno som mala práčku so sušičkou kvôli sušeniu plienok. Najradšej mám prádlo vysušené vetrom a slnkom :)

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 17.08.23 21:24

karma
-1.00

Cez leto suším prádlo vonku nz slniečku caz zimu v sušičke

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní