Glukozamín a glukozamín sulfát – ako pomáhajú kĺbom? Kde tieto látky nájdeme?

Glukozamín a glukozamín sulfát – ako pomáhajú kĺbom? Kde tieto látky nájdeme?

Naše telo potrebuje pre správnu funkciu nemalé množstvo rôznorodých látok. Samozrejmosťou sú tri základné skupiny makroživín – cukry, tuky a bielkoviny. Iné látky síce potrebujeme v menšom množstve, no to neznamená, že pre nás nie sú také dôležité. Naše telo v dostatočnom množstve potrebuje aj celý rad vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších látok a zlúčenín.

Rôznorodé látky využíva náš mozog, obehová sústava, pokožka, imunitný systém a ďalšie časti nášho tela. Mnohé z rozličných živín sú nevyhnutné aj pre správnu funkciu kĺbov. Naše kĺby potrebujú aj látku zvanú glukozamín, o ktorej mnohí prvýkrát počúvajú v prípade, ak sa u nich objavia pohybové problémy.

Čo by sme mali vedieť o glukozamíne? Aké sú jeho účinky? Nachádza sa glukozamín v potravinách? Kedy je dobré užívať doplnky stravy s glukozamínom? Zistite viac v článku!

Čo je glukozamín?

Glukozamín (glukosamín) je telu vlastné látka, ktorá patrí medzi stavebné prvky chrupavky v kĺboch. Chrupavka predstavuje pevné a zároveň pružné spojivové tkanivo, ktoré sa nachádza v rôznych častiach ľudského tela. Plní hlavne funkciu spojiva medzi kosťami v kĺboch.

Glukozamín ako prírodná chemická zlúčenina predstavuje aminocukor, respektíve ide o v prírode sa vyskytujúci aminomonosacharid. Je súčasťou chrupkového matrixu a synoviálnej tekutiny, ktorá znižuje trenie v kĺbe a prispieva k výžive chrupky a šľachy.

Glukozamín v kĺbovej chrupavke, kde sa koncentruje vo veľkom množstve, vytvára dlhšie reťazce zvané glykosaminoglykány (GAG). Tie tvoria základnú štruktúru zloženia chrupavky. Vytvorené reťazce následne tvoria ďalšie väčšie štruktúry, ktoré nazývame proteoglykány. Tie pomáhajú udržiavať vodu v kĺbovom priestore a prispievajú k prevencii vysúšania chrupaviek počas pohybu.

Odporúčame: ​Sezóna rakytníka začala – jeho benefity pre ľudské zdravie

Aké sú účinky glukozamínu?

Glukozamín je látka nevyhnutná pre udržiavanie dobrej funkcie chrupaviek v kĺboch, na podporu pružnosti kĺbov a prevenciu poškodenia. Je dôležitá pre vznik niekoľkých chemických zlúčenín, ktoré sa podieľajú na tvorbe kĺbovej chrupavky a zabezpečujú dobrý stav a správnu funkciu kĺbov a ich opravu. Glukozamín prispieva k ochrane kĺbového tkaniva a prevencii rozkladu chrupavky.

Medzi ďalšie účinky glukozamínu môžeme zaradiť protizápalové účinky. Jeho význam pre pohybový aparát spočíva najmä v tom, že priaznivo ovplyvňuje rovnováhu metabolických dejov, ktoré prirodzene prebiehajú v chrupavke.

Dostatok glukozamínu v kĺbe zabezpečuje:

  • tlmenie zápalu v kĺbe,

  • zmierňovanie bolesti kĺbov,
  • zlepšenie pohyblivosti kĺbov,
  • pôsobí proti degenerácii kĺbov.

Nedostatok glukozamínu

Glukozamín sa v ľudskom tele tvorí prirodzeným spôsobom z glukózy a aminokyseliny glutamín, a to najmä v chrupavkových bunkách. Ukazuje sa však, že produkcia glukozamínu v kĺboch zvyšujúcim sa vekom klesá. Rolu pri probléme s nedostatočnou produkciou tejto látky však môžu zohrávať aj ďalšie faktory.

Nedostatok glukozamínu sa následne môže spájať s viacerými problémami. Bez dostatku glukozamínu nie je ani dostatok stavebného materiálu pre tvorbu a opravu chrupaviek. Znižuje sa schopnosť chrupavky absorbovať nárazy. Zvyšuje sa riziko rozvoja ochorení kĺbov, poškodenia chrupavky a zápalov. Objavovať sa môžu bolesti kĺbov a obmedzenie pohybu, ktorým predchádza ranná stuhnutosť kĺbov.

Nachádza sa glukozamín v potravinách?

Rôzne vitamíny či minerály môžeme poľahky svojmu telu doplniť formou pestrej stravy. Ako je však v prípade glukozamínu? Rôzne potraviny obsahujú glukozamín v takmer minimálnych až nulových množstvách.

V prírode ho nájdeme napríklad v kostiach živočíchov, škrupinách mäkkýšov, kôrovcoch, čo nie je práve bežná súčasť nášho jedálnička. Malé množstvá tejto látky možno nájsť prípadne v niektorých hubách. Práve preto sú najlepším zdrojom glukozamínu, ak nerátame telo samo, výživové doplnky.

Odporúčame: ​Praslička roľná: Akých bolestí a zdravotných problémov vás zbaví?

Doplnky stravy s glukozamínom

Ako sme spomenuli vyššie, glukozamín možno hľadať najmä v doplnkoch stravy. V komerčných prípravkoch je glukozamín dostupný predovšetkým vo forme solí. Na trhu nachádzame najmä doplnky stravy, ktoré obsahujú:

  • glukozamín sulfát,
  • glukozamín hydrochlorid.

Mnohokrát je vo výživových doplnkoch určitá forma glukozamínu kombinovaná s ďalšími látkami pre dostatočnú kĺbovú výživu, a to napríklad s chondroitín sulfátom, kolagénom alebo kyselinou hyalurónovou.

Glukozamín sulfát

Najčastejšie výživové doplnky stravy s glukozamínom obsahujú glukozamín sulfát (GS). Glukozamín sulfát je chemická zlúčenina, ktorá obsahuje glukozamínovú molekulu spojenú so síranovou (sulfátovou) skupinou.

Tieto doplnky stravy spravidla zabezpečujú dobrú vstrebateľnosť glukozamínu. Odporúčané množstvo glukozamín sulfátu v doplnkoch je 1500 mg denne, pričom účinky sa zvyčajne dostavujú 4 až 6 týždňoch od začiatku užívania prípravku.

Dôležité je pritom dlhodobé užívanie glukozamín sulfátu, prípadne opakované užívanie s prestávkami. O najvhodnejšom spôsobe užívania GS je potrebné sa poradiť s lekárom alebo lekárnikom.

Kedy užívať glukozamín sulfát?

Výživové doplnky s glukozamín sulfátom môžu podporovať obnovu poškodenej kĺbnej chrupavky a môžu byť nápomocné pri mnohých problémoch s kĺbmi a ochoreniami kĺbov. Sú dobré na zmiernenie bolesti súvisiacej s kĺbmi. Prispievajú však aj v prevencii ťažkostí.

Kedy je dobré glukozamín dopĺňať:

  • pri bolestiach kĺboch súvisiacich s vyšším vekom a degeneráciou kĺbov (artróza, osteoartróza),

  • pri obmedzení pohyblivosti kĺbov a pri stuhnutosti kĺbov,
  • na zmiernenie zápalu pri ochoreniach, ako je reumatoidná artritída,
  • na spomalenie progresie diagnostikovaných ochorení kĺbov,
  • pri nadmernom zaťažovaní kĺbových plôch (napr. u športovcov alebo v práci),
  • po úrazoch pohybového aparátu,
  • na prevenciu artritídy, artrózy a osteoartrózy,
  • pri obezite na zmiernenie poškodenia chrupaviek a kĺbov,
  • pri zvýšenom riziku kĺbových problémov z dôvodu genetickej predispozície.

O tom, či začať telu dopĺňať glukozamín sulfát, je vhodné sa poradiť priamo s lekárom. To platí o to viac v prípade diagnostikovaných ochorení kĺbov, ktoré si vyžujú liečbu nastavenú lekárom. Výživový doplnok s GS by nemal nahrádzať liečbu od lekára, možno ho uplatniť najmä ako podporný prostriedok. V prípade dlhodobých problémov s kĺby sa nespoliehajte len na voľnopredajné prostriedky na podporu kĺbov, vždy je potrebné vyšetrenie u lekára.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní