Sezóna rakytníka začala – jeho benefity pre ľudské zdravie

Sezóna rakytníka začala – jeho benefity pre ľudské zdravie

Neskoré leto a začiatok jesene je obdobie dozrievania rakytníka – superpotraviny, ktorá v sebe ukrýva obrovské benefity pre naše zdravie. Okrem svojich výživových hodnôt, ponúka aj chuťový zážitok, i keď mierne špecifický. Poznáte rakytník? Ak ešte nie, radi vám tento zázrak prírody predstavíme.

Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) pochádza z Ázie, no rozšírený je aj v Severnej Amerike a dnes už aj v Európe. Je známy svojimi výrazne oranžovými plodmi - bobuľami, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Rakytník sa stal veľmi obľúbený vďaka mnohým prospešným vlastnostiam pre ľudské zdravie.

Odporúčame: Praktický sprievodca: Ako sa pripraviť na horskú turistiku a prečo preferovať jesenné túry

Zdravotné benefity rakytníka

Rakytník má v sebe mimoriadnu nálož vitamínov a minerálov, predovšetkým vitamínu C, E, A a B-komplexu. Okrem toho obsahuje aj esenciálne mastné kyseliny, ako je omega-3, omega-6 a 7, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Tu sú niektoré priame účinky na naše zdravie, ktoré nám rakytník ponúka:

  • Posilnenie imunitného systému – vitamín C a komplex B vitamínov sú známe svojimi posilňovacími vlastnosťami pre imunitu. Budovanie prirodzenej obranyschopnosti organizmu je najjednoduchší spôsob, ako sa chrániť pred chorobami.
  • Zlepšenie trávenia – rakytník tiež obsahuje významné množstvo vlákniny, ktorá je zásadná pre zdravú mikroflóru nášho tráviaceho systému. Pozitívne tak ovplyvňuje náš mikrobióm, ktorý je považovaný za druhý mozog v našom tele. Stav mikrobiómu v črevách ovplyvňuje celé fyzické aj psychické zdravie človeka.
  • Boj proti zápalom – Omega-7 esenciálne mastné kyseliny majú protizápalové účinky a preto  užívanie rakytníka pomáha predchádzať zápalovým ochoreniam.
  • Zdravá pokožka – Vitamín E sa v kozmetickom svete považuje za jeden z najúčinnejších vitamínov pre zdravú pokožku a v boji proti predčasnému starnutiu. Vitamín E spolu v kombinácii s esenciálnymi mastnými kyselinami, ktoré rakytník vo veľkom obsahuje, zvyšujú hydratáciu a elasticitu pokožky, čo je základ mlado vyzerajúcej pokožky.
  • Zdravé vlasy – nie je žiadne tajomstvo, že vlasy odrážajú celkové zdravie nášho organizmu a preto rakytník je prírodným životabudičom aj pre naše vlasy.

Pozri aj: Už 110 rokov súčasťou každej domácnosti. ALPA oslavuje jubileum

Zdravé vlasy milujú rakytník

Vďaka svojmu vzácnemu zloženiu sú účinky rakytníka priam zázrakom pre vlasy, keďže im dokážu vrátiť stratenú výživu. To sa odrazí na ich pevnosti a celkovom vzhľade. Ako konkrétne rakytník vlasom pomáha?

  • Posilňuje vlasové folikuly – vitamín A a E posilňujú priamo vlasové folikuly, z ktorých vlas vyrastá, čím sa podporuje ich rast a kvalita.
  • Hydratácia vlasov – Esenciálne mastné kyseliny, na ktoré je rakytník mimoriadne bohatý hydratujú vlasovú pokožku a zabraňujú lámavosti a vysušovaniu vlasov.
  • Zastavuje vypadávanie – vitamín E ako významný antioxidant pôsobí aj proti nadmernému vypadávaniu vlasov. Zlepšuje prekrvenie vlasovej pokožky, čím priaznivo ovplyvňuje zdravie vlasov a ich pevnosť.
  • Lesk a vitalita – pravidelné užívanie rakytníka alebo vlasových výrobkov, ktoré obsahujú extrakty z tohto plodu pomôžu vrátiť vašim vlasom prirodzený lesk, zlepšiť ich vzhľad a celkovú vitalitu.

Neprehliadni: Liečivá sila prírody - bylinky, ktoré pomáhajú nášmu telu

Šťavy, oleje alebo vitamíny

Existuje niekoľko spôsobov, ako dostať túto vitamínovú bombu pravidelne do svojho tela. Pokiaľ sa vám podarí dostať k zdroju rakytníka, priamo k plodom, ideálne je jesť ich čerstvo naoberané. Väčšie množstvo rakytníka si môžete zamraziť na zimnú sezónu tak, ako iné bobuľové ovocie. Podľa potreby si ho budete rozmrazovať a konzumovať. Pridávať si ho môžete do rannej kaše alebo  smoothies.

Ďalším spôsobom, ako sa dostať k benefitom rakytníka sú ekologicky spracované rakytníkové šťavy. Tieto však majú po otvorení kratšiu dobu trvanlivosti a preto ich odporúčame užívať nárazovo počas vitamínovej kúry alebo ako podpornú liečbu rôznych viróz, s ktorými sa budeme na jeseň stretávať. Trvácnejšou formou sú rakytníkové oleje a vitamínové doplnky s obsahom rakytníka pre dospelých a deti.

Zaujme ťa aj: Viete o tom, že aj o pokožku hlavy sa treba starať rovnako, ako o pleť? Odmení sa vám zdravými a lesklými vlasmi

LUNA vlasová voda rakytníková

Zdroj: ALPA

TIP REDAKCIE:

Vlasových produktov s rakytníkovým extraktom nie je na trhu veľa. Práve tradičná značka ALPA so svojou línou produktov pre vlasy s názvom LUNA, má v sortimente obľúbenú vlasovú vodu s rakytníkovým olejom. Zaradením tohto produktu do starostlivosti, doprajete vlasom výživnú kúru.

Vlasovú vodu nanášajte po umytí šampónom priamo na pokožku hlavy. Počas aplikácie  pokožku masírujte, čo je nielen príjemné, ale docielite aj lepšie vstrebávanie a distribúciu účinných bioaktívnych látok ku vlasovým korienkom. Pravidelným užívaním rakytníkovej vlasovej vody poriadne vyživíte korienky a vlasy z nich budú vyrastať zdravšie, pevnejšie a hydratovanejšie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 18.09.23 22:25

karma
-1.00

Má všestranné využitie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní