Praktický sprievodca: Ako sa pripraviť na horskú turistiku a prečo preferovať jesenné túry

Praktický sprievodca: Ako sa pripraviť na horskú turistiku a prečo preferovať jesenné túry

Horská turistika je úžasným spôsobom, ako sa spojiť s prírodou, vychutnať si impozantné výhľady a „prečistiť“ hlavu. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo skúsený turista, správna príprava je kľúčová pre zabezpečenie bezpečnej a príjemnej túry. 

Poradíme vám, ako zbaliť batoh na celodennú turistiku a prečo práve obdobie po lete, je ideálnym pre túto aktivitu.

Prečo preferovať turistiku počas jesene

  • Miernejšie teploty

September a jesenné mesiace prinášajú miernejšie počasie na horách, ako horúce letné dni. Viete sa tak pohodlnejšie pohybovať, sústrediť sa na fyzický výkon bez záťaže nadmerných teplôt a prehrievania organizmu.

  • Menej turistov

Prázdniny sa skončili a hlavné horské turistické miesta sú opäť bez davov ľudí. Jesenné mesiace sú menej rušné, čo znamená pokojnejšie túry, prázdne turistické chodníky, viac súkromia v prírode a čisté výhľady.

  • Krásne farebné spektrum

Hory sa počas jesenného obdobia premenia na paletu tých najkrajších farieb. Listnaté stromy prechádzajú zo zelenej do odtieňov žltej, oranžovej až červenej. Toto farebné spektrum je nádherným vizuálnym pozadím počas vašej túry a vy sa môžete kochať a kochať.

  • Lepšie fotografie

Farebné scenérie, mäkké jesenné svetlo vytvárajú skvelé podmienky pre fotografovanie.

Čo si zbaliť do turistického batohu

  • Voda a občerstvenie

Najviac kľúčová je voda, zabaľte si dostatok vody na celé trvanie túry! Energetické tyčinky sú vynikajúcou voľbou, ako zahnať hlad a pritom nezaberú veľa miesta v batohu. Rovnako tak aj orechy alebo sušené ovocie sú kvalitným zdroj energie. Je totiž potrebné udržiavať si energiu hlavne pri náročnejších trasách.

  • Náhradné oblečenie

Na turistiku v horách sa oblečenie vrství. Základná vrstva by malo byť termoprádlo, pribaľte jednu vetru odolnú vrstvu a v batohu majte pripravené aj náhradné vodeodolné nohavice, suché ponožky a tričko pre prípad, že ste sa spotili do mokra alebo zmokli a potrebujete sa rýchlo prezliecť do suchého. Nikdy nepokračujte v túre v mokrom oblečení, môžete si tak zavariť na nepríjemné zdravotné problémy.

  • Pršiplášť alebo inú nepremokavú vrstvu

Počasie na horách je veľmi premenlivé a preto aj pri tých najpriaznivejších predpovediach sa môže stať, že vás prekvapí dážď. Preto majte v batohu vždy zbalený pršiplášť alebo nepremokavú bundu s kvalitným vodným stĺpcom ako funkčnou vlastnosťou. Ideálne je staviť na materiály, ktoré garantujú vodný stĺpec 10 000 mm a viac.

  • Prvú pomoc pre menšie poranenia

Vo svojom turistickom batohu by ste určite mali mať malý balíček prvej pomoci. Ten nech obsahuje: náplaste, obväz, dezinfekciu, lieky na bolesť, repelent ako ochranu pred hmyzom a dobrú službu spraví aj kvalitný masážny prípravok pre úľavu zraneným svalom alebo pri výrone členku.

  • Mobil a powerbanku

Snažte sa mať pri sebe vždy nabitý mobil a do zálohy aj powerbanku. Je to dôležité, ak by ste v prípade núdze potrebovali urýchlene zavolať pomoc záchranných zložiek.

  • Papierovú mapu, GPS alebo kompas

Papierová mapa nezaberie veľa miesta a keď vás z nejakého dôvodu zradí technika, mapa vám pomôže získať stratenú orientáciu a nájsť cestu späť na turistickú trasu. Na Slovensku máme dobre značené turistické chodníky a prepracované turistické mapy. Orientovať sa v nich podľa farebnosti označenia trás je jednoduché a veľakrát vám tieto mapy dokážu dať ucelenú predstavu o vašej naplánovej trase, či o prepájaní turistických chodníkov, po ktorých pôjdete.

  • Slnečnú ochranu

Aj počas jesenných a chladnejších dní je slnko na horách stále dostatočne silné na to, aby vám spálilo pokožku. Zbaľte si preto vhodné SPF s vyšším ochranným faktorom a kvalitné slnečné okuliare pre ochranu zraku. Nezabudnite ani na pokrývku hlavy.

Zaujme ťa aj: Viete o tom, že aj o pokožku hlavy sa treba starať rovnako, ako o pleť? Odmení sa vám zdravými a lesklými vlasmi

ALPA Francovka a repelent

Zdroj: ALPA

NÁŠ TIP:

Do turistického batoha vám určite odporúčame zbaliť klasickú francovku ALPA na cesty v nerozbitnom balení s rozprašovačom. Nezaberie veľa miesta a jej miesto v lekárničke je neoceniteľné. Využiť ju môžete ako dezinfekciu, či na masáž zranených svalov alebo osvieženie tela. Aplikácia s rozprašovačom je mimoriadne praktická a jednoduchá.

Vedeli ste, že tradičná značka ALPA má vo svojom sortimente aj efektívne repelenty? Jeden si určite zbaľte so sebou na túru. Kliešte číhajú v tráve aj na stromoch. Pred začatím túry nastriekajte repelent hlavne na nohy, ponožky a obuv. Majte ho vždy pri sebe a po štyroch hodinách reaplikujte.

Produkty ALPA pre turistickú výbavu kúpite v 101 Drogerii, v sieti drogérií Teta alebo v lekárni.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 31.08.23 07:25

ĽŠ
karma
100.00

Výborné tipy.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní