Čo nečistiť saponátom? TOTO by ťa mohlo vyjsť draho!

Čo nečistiť saponátom? TOTO by ťa mohlo vyjsť draho!

Skvelý pomocník do každej domácnosti. Aspoň sa to tak zdá na prvý pohľad. Je to totižto bežný čistiaci prípravok, ktorý sa používa azda v každej domácnosti. Jeho hlavnou úlohou je rozpustiť mastnotu a odstrániť nečistoty. Jedným ťahom rozžiari všetok kuchynský riad, vrátane panvíc a hrncov. Je to lacný prípravok, ktorý funguje!  

Avšak, aj napriek tomu, že tak skvelo funguje, neodporúča sa používať úplne na všetko. Niektoré materiály môže skôr poškodiť ako zbaviť nečistôt a vyčistiť. 

Pozri aj: Farby nevhodné do interiéru - ich nesprávne použitie vie škodiť zdraviu!

Čo nikdy nečistiť saponátom?

Možno vám preblyslo hlavou, aký skvelý čistiaci prostriedok domá máte. Vyčistíte ním úplne všetko - riad, ale aj mastnotu na kuchynskej doske, mnohé gazdinky ho používajú na vyčistenie sklokeramickej dosky, sporáka, na čistenie rúry, na umývanie okien a pod. Ale, aj používanie prípravku na riad má svoje hranice, ktorých prekračovanie je poriadnym riskom. 

Prípravok na čistenie riadu je na niektoré veci prikrátky, resp. na niektoré veci sa rozhodne neodporúča. Aby sme vás uchránili od zničeného nábytku, prinášame vám tipy na veci, ktoré saponátom rozhodne neumývať. 

Zaujme ťa aj: Vylievaš nálev z kyslých uhoriek? Nerob to, takto ho využiješ lepšie!

Starostlivosť o koženú sedačku a kožu nezahŕňa saponát

Či už kožená sedačka alebo akýkoľvek kožený nábytok - vyzerá luxusne. Keďže ide o špecifický materiál, nie je možné čistiť ho akýmikoľvek čistiacimi prostriedkami. Či už pravá koža, imitácie kože alebo iný druh kože, nemali by ste ju čistiť saponátom. A už vôbec nie saponátom rozmiešaným vo vode.

Síce je tento roztok vhodný na umývanie riadu alebo niektorých miestností v domácnosti, voda si s kožou nerozumie. Ak pravá koža dôjde do kontaktu s vodou, môže zmeniť svoju farbu. Navyše, v prípade, že zvolíte roztok vody a saponátu, môže dôjsť nielen k zmene farby, ale postupne aj k popraskaniu kože a jej olupovaniu. Tento roztok totižto odstraňuje prirodzené oleje, ktoré sa v pravej koži nachádzajú. Preto radšej neriskujte a na starostlivosť o kožený nábytok používajte len špeciálne prípravky na to určené. 

Zaujme ťa tiež: Ako vyčistiť lesklú kuchynskú linku? Pozor na chémiu i domáce prípravky!

Čistenie saponátom sa neodporúča pri drevenej podlahe

Drevená podlaha je skvelou investíciou, pretože pôsobí útulne, luxusne a je príjemná na chodenie. Interiéru dodáva luxusný a prírodný nádych, ktorý dokáže očariť každého.

Drevená podlaha, teda podlaha z tvrdého dreva je robustná a odolná, a to vďaka povrchovej úprave. Avšak, aj napriek tomu, že ide o odolný druh podlahy, nedokáže odolať úplne všetkému. Na drevenú podlahu sú dostupné špeciálne čistiace prípravky, preto sa neodporúča používať saponát.

Nesprávna starostlivosť o drevenú podlahu môže spôsobiť, že podlaha bude náchylná na poškriabanie. Dokonca saponát môže postupne zničiť vzhľad samotnej podlahy. Okrem toho hrozí, že sa na podlahe vytvoria šmuhy a bude klzká. Na čistenie podláh je teda najlepšie používať špeciálne prípravky alebo čistú vodu.

Čistiace prostriedky ako je saponát sa neodporúčajú na umývanie auta

Lak na aute je pomerne odolný. Dôkazom toho je najmä fakt, že dokáže odolať soli, prírodným živlom a dokonca aj kamienkom na ceste. Avšak, je jedná vec, ktorej odolať nevie - saponát na riad.

Vedeli ste, že auto by sa nemalo umývať saponátom na riad, pretože saponát by mohol z neho odstrániť ochrannú vrstvu laku? Povrchová úprava vášho vozidla tak zostane zraniteľná voči nepriaznivým podmienkam, ktorým denne čelí, a môže viesť k oxidácii, vyblednutiu a odlupovaniu. Asi to je dôvod, prečo sa v autoumyvárkach používajú špeciálne prípravky určené na vozidlá. 

Pozri aj: Zbav sa blchy v domácnosti týmito účinnými tipmi. Buď však dôsledná!

Saponát si nerozumie ani s domácimi spotrebičmi

Aj keď sa môže zdať ako správne riešenie siahnuť po prípravku na riad pri čistení kuchynských spotrebičov, nie je to najrozumnejšie riešenie. Napadlo vám niekedy nahradiť tabletu do umývačky riadu práve saponátom? Mnohým to môže prísť ako super nápad, ale vedzte, že saponát má iné zloženie ako tablety či gél do umývačky riadu.

Saponát obsahuje penivé zložky, ktoré v umývačke môžu napeniť viac, ako by ste čakali. Prípravok na riad tak môže poškodiť nielen samotnú umývačku riadu, ale aj podlahu a kuchynskú linku, a to v prípade, že vypení natoľko, že pretečie z umývačky von.

Čistiacim prostriedkom na riad sa neodporúča čistiť ani kávovary a mokka kanvice, pretože môže zanechať zvyšky alebo odstrániť olejovú vrstvu, vďaka ktorej má vaša káva lepšiu chuť.

Saponátom nenahradzujte ani šampón

Čistiaci prípravok na riad, ktorým sa čistí doska na krájanie, liatinové panvice, občas zrkadlá, sklokeramická varná doska, hrnce, príbor a iné vybavenie domácnosti, nie je vhodný na čistenie kože. Aby sme boli konkrétnejšie, na čistenie pokožky.

Možno vás to prekvapilo, keď vo vode zmiešanej so saponátom umývame riad. Avšak, keď je saponát príliš drastický pre vyššie uvedené materiály, ako teda asi pôsobí na vašu pokožku? Rovnako! Práve to je dôvod, prečo by ste mali riad umývať v gumených rukaviciach.

Saponátová voda totižto odstraňuje mastnotu nielen z kuchynského riadu, ale aj z pokožky. Preto pevne veríme, že vám nikdy nenapadlo saponátom nahradiť šampón na vlasy, telový sprchový gél a ani iný prípravok na pokožku. V prípade núdze voľte len čistú vodu.

Saponátom sa tiež neodporúča umývať domácich miláčikov, pretože je rovnako nevhodný na ich pokožku. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 10.09.23 06:05

ĽŠ
karma
100.00

Užitočné tipy na veci, ktoré saponátom rozhodne neumývať.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 10.09.23 06:53

MK
karma
100.00

Ďakujem pekne, beriem na vedomie

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 10.09.23 06:58

karma
108.00

Zatiaľ som to neskušala,ale aj tak užitočné rady

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní