Nové kritérium pre výber partnera? Neuveríš, na toto musíš tiež prihliadať!

Nové kritérium pre výber partnera? Neuveríš, na toto musíš tiež prihliadať!
  • 10.09.2023
  • Kristína Vait

Vybrať si správneho partnera je dnes hotová mágia. Či už sa zameriame na vzhľad alebo povahu, väčšina z nás odpovie, že musí tam iskra. Nemusí to byť top model alebo mať dokonalú povahu. Musí tam však fungovať chémia. Ako celistvý celok, ktorý nám jednoducho sedí. 

Výber partnera v tomto prípade za nás spraví príroda. Nový spôsob však zahŕňa aj mirkobióm. Ak vám to znie ako sci-fi, vôbec to tak nie je. Na základe mikrobiómov si nevyberiete zlého partnera alebo dobrého partnera. Vyberiete si partnera, ktorý bude kompatibilný. A ako to vlastne funguje?

Bude vás zaujímať: Tieto konverzácie s partnerom sú nutné pre úspešnosť vášho vzťahu

Výber partnera

Ako si vyberáme životného partnera? Na základe svojich hodnôt, preferencií a chémie. Veľakrát nás to k niekomu priťahuje a my ani nevieme definovať prečo. Či je to osud alebo obyčajná chémia, to už necháme na vaše posúdenie. Keď však výber partnera na celý život ukončíme a rozhodneme sa pre niekoho, s kým aj začíname žiť, na rad prichádzajú aj technické veci. 

Skutočná láska je pre harmonický vzťah veľmi dôležitá, avšak keď nefungujú veci okolo, na zdravý vzťah to nebude stačiť. Výber partnera na základe zváženia všetkých pre a proti môže fungovať, ale je potrebné do toho zapojiť aj srdce.

Vybrať si správne, je snom každého z nás

Inštinktívny výber partnera by mal byť ten najsprávnejší. To čo vám hovorí vaše srde alebo intuícia, by malo vyhrávať nad tým, čo si myslí váš mozog.

Dnešná doba nás ale núti byť príliš opatrnými. Hlas srdca sa akosi vytráca a vyberáme partnera skôr podľa praktických kritérií. Perfektný výber partnera by však mal byť asi kombináciou. Praktickosť je jedna vec, ale vy nehľadáte spolubývajúceho, ale lásku na celý život.

Niekoho s kým máme hlboké emocionálne spojenie, na koho sa môžeme spoľahnúť a s kým zdieľame to dobré aj to zlé. Zlý výber partnera nám môže pokaziť celý život. Komunikácia a kompromisy v týchto prípadoch väčšinou nepomôžu.

Keď sa raz k niekomu nehodíte, tak sa k nemu bohužiaľ nehodíte. Vybrať si životného partnera vôbec nie je také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá.

Vybrať si životného partnera podľa mikrobiómov môže byť riešenie

Výber partnera podľa kritérií vášmu srdcu najbližšími, môže pripomínať výberové konanie do nejakého muzikálu. Ako zabrániť zlému výberu partnera?

Jedno z riešení prináša najnovšia štúdia o mikrobiómoch a ich vplyve na náš život. Mikróby, ktoré sú okolo nás, poznáme všetci. Od obdobia covidu, si na nich dávame extra pozor. Je však kopa z nich, ktoré sú nášmu telu vlastné a žijeme s nimi prakticky celý život.

Nachádzajú sa na našej pokožke, tele, v našich ústach, jednoducho všade. Ale je to takto v poriadku. Je to našou súčasťou. Mikrobióm je potom súborom všetkých mikróbov.

Pozrite aj : Sny o nevere - prečo sa ti o nej sníva? Mala by si sa začať obávať?

Vyberáme životného partnera na základe mikrobiómu

Spomínaná štúdia zistila, že mikrobióm ovplyvňuje našu náladu, rozhodnutia, myšlienky i správanie. Pokiaľ s niekým žijeme v jednej domácnosti, tak mirkobiómy máme takmer totožné. To platí najmä u partnerov.

Ale máte podobný mirkobiómy s ktorýmkoľvek členom vašej domácnosti, nielen s manželom, s ktorým sa bozkávate. Rovnocennosť vo vzťahu a rešpektovanie hraníc je jedna vec, ale mikróby tieto hranice nepoznajú.

Tým, že mirkobiómy nepoznajú hranice a že dokážu ovplyvňovať v podstate celé naše fungovanie, mali by sme si dávať pozor, akého partnera si vyberieme.

Rozumne vyberáme hlavne po tej praktickej stránke, ale podľa nás sa nikto nikdy nezamýšľal nad tým, ako mirkobiómy nášho partnera dokážu ovplyvniť nás a náš vzťah.

Môžete totiž od svojho partnera prebrať tak pozitívne veci, ako aj veci negatívne. Pokiaľ ste začali byť náladoví až potom, ako ste začali s niekým žiť, môže to byť spôsobené práve mikrobiómami.

Váš partner môže mať dobrý charakter, ale napriek tomu ste si od neho chtiac nechtiac prebrali zlozvyky a nálady, ktorých sa akosi nedokážete zbaviť. O chorobách ani nehovoriac.

Mikrobiómy a realita

Je to samozrejme na uváženie. Všetko je to zatiaľ brané iba na základe štúdií, ktoré sa musia dostať do praxe.

Dennodenný život s niekým nie je iba o mirkobiómoch, ale aj o rodine, problémoch a životných situáciách, ktoré človek musí riešiť. Ale ak odstránite všetky ostatné premenné, určite to stojí na zamyslenie.

Nevieme si však úplne predstaviť, ako by to malo fungovať naostro. Či si od potenciálneho partnera vyžiadate zdravotnú kartu alebo či sa na mirkobiómy budú v budúcnosti robiť špeciálne testy kompatibility, to je ešte hudba budúcnosti.

Perfektný výber partnera verzus zlý výber partnera

Neexistuje zaručený univerzálny spôsob, ako zaručiť ten správny výber. Každý z nás je iný, má iné vnímanie, iné hodnoty a od vzťahu a od života očakáva iné veci.

Napríklad výber partnera na základe predstáv môže viesť k veľkému sklamaniu. Mať isté predstavy je fajn, ale niečo si dokonale zidealizovať a potom očakávať, že to tak naozaj bude, je naozaj cesta do pekla. Výber partnera dokáže žene skomplikovať život. Muži to majú o niečo jednoduchšie.

Po väčšine tú ženu jednoducho chcú a majú hotovo. Niektorí ľudia výberu partnera venujú až príliš veľa času. Nájsť si správnych životných partnerov ľudí robí šťastnými. Nikto nechce ostať sám. Ale aj v tomto prípade to chce kľud a čas.

Netreba to prepáliť, ale je dobre nebyť úplne ľahostajný. Dobrý alebo zlý výber je to, aký život budete ďalej žiť. Preto si dajte záležať a použite okrem hlavy aj srdce. Zmena srdca je vyhradená, nie však donekonečna.

Prajeme vám, aby ste toho pravého našli, ak ho náhodou ešte nemáte. Určite sa vám to podarí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 10.09.23 06:13

ĽŠ
karma
100.00

Dobrý alebo zlý výber je naozaj to, aký život budeme ďalej žiť.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 10.09.23 06:56

MK
karma
100.00

Na to nie je recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní