Tieto konverzácie s partnerom sú nutné pre úspešnosť vášho vzťahu

Tieto konverzácie s partnerom sú nutné pre úspešnosť vášho vzťahu
  • 22.08.2023
  • Kristína Vait

Nie je nič krajšie na svete, ako byť zamilovaný. Vznášate sa na obláčiku dokonalosti a svet je gombička. Do vzťahu tak vstúpite skôr, ako narátate do troch. Potom sa však často stáva, že nastane tvrdá realita a vy ani neviete, ako ste sa v takom vzťahu ocitli. Dá sa tomu predísť.

Vaša vzťahová spokojnosť priamo závisí od toho, na aké konverzácie sa pred vstupom do vážneho vzťahu odvážite. Na niektoré z nich je potrebné mať trocha odvahy, ale sme dospelí ľudia.

Pravá láska nie je len o zaľúbenosti, ale aj o tom ako sa o ten vzťah následne staráte. A ako sa môžete kvalitne starať o vzťah, keď nepoznáte odpovede na niektoré dôležité otázky? Otázky na budúceho partnera môžu vyznieť trochu šialene, ale budete hneď vedieť, aké ma hodnoty a postoje. Spoznávanie partnera je niekedy náročnejšie, ako to na prvý pohľad vyzerá.

1. Otázka peňazí – míňanie a úspory

Nie sme v 18. storočí a vy nie ste vydajachtivá dievčina z anglického vidieka. V tej dobe boli debaty o peniazoch tabu. Dnes to však tak nie je. Nechápte nás zle. Nemáte na druhom rande doniesť výpisy svojich účtov, ide skôr o vnímanie peňazí ako takých.

Peniaze sú totiž druhou najčastejšou príčinou rozvodov. A je to práve preto, že ľudia o nich hovoriť nechcú. Či už vám je to nepríjemné alebo sa bojíte, aby vás niekto neokradol, táto konverzácia je nutná.

Nebavte sa o konkrétnych cifrách, ale skúste si navzájom povedať čo sú vaše najčastejšie a najväčšie položky, za ktoré míňate a či ste naklonení sporeniu. Tu sa priamo núka ďalšia otázka rozdelenia a hospodárenia s peniazmi, napríklad po svadbe alebo v prípade, že spolu začnete žiť.

Nemusia to byť konkrétne čísla a striktné predstavy, ktoré sa nedajú zmeniť. Je lepšie vedieť na začiatku, ako sa váš budúci manžel alebo partner k danej téme stavia.

Bude vás zaujímať: S akým mužom si radšej nič nezačať? Pozor na tieto varovné signály!

2. Ako ste sa zmenili za poslednú dobu

Nie je to žiadny chyták. Je to iba rýchly prehľad o tom, ako váš potenciálny partner vníma sám seba. Ako sa zmenil za pár posledných rokov, vám jasne napovie, ako to s ním bude ďalej. Ľudia sa menia neustále, na základe rôznych aspektov a na to, aby sa človek vyvíjal a napredoval, zmenu potrebuje.

Vďaka zmenám sa potom môže stať najlepšou verziou samého seba a teda aj najlepšou verziou pre vás. Takáto jednoduchá otázka vám dokáže načrtnúť, ako by asi vyzeral vzťah s vašim potenciálnym partnerom. Táto otázka je však aj pre vás. Mali by ste na ňu tiež vedieť odpovedať.

3. Čo sa považuje za podvádzanie?

Sú veci, ktoré sú každému úplne jasné. Každý je však je iný a aj rôzne citlivý. Preto je fajn vopred vedieť, čo váš partner považuje za podvádzanie a čo nie. Pozeranie filmov pre dospelých? Dáte like niekomu na instagrame? Alebo káva s kolegom, či kolegyňou mimo pracovnú dobu?

Niekomu tieto vecí pripadajú úplne bežné a sú pre nich v poriadku, iní to zase môžu považovať za podvádzanie. Preto si to vyjasnite hneď na začiatku.

Ušetríte si tým kopu hádok, kriku a nepríjemných situácií, ktoré vznikli úplne zbytočne. V tomto si potrebujete byť istí, že ste na jednej vlne. Partnerská láska je veľmi dôležitá, avšak potrebujete aj dostatok informácii, aby tá láska pretrvala. Rôzne vzťahové skúsenosti so sebou prinášajú aj rôzne hranice nevery.

Pozri aj : Je láska bezproblémová? Či problémom všetko to pekné končí?

4. Temné tajomstvá

To je veľká dilema. Musíte si byť aj v tomto úplne na čistom. Či si vyložíte karty na stôl a poviete si navzájom všetko, aj to zlé, je len úplne na vás. Hovorí sa, že zdieľanie takýchto hlbokých tajomstiev, vás zblíži na veľmi intímnej úrovni. Ale na druhej strane, to ten partner nemusí pochopiť a prijať a môže sa na vás začať dívať úplne inými očami.

Preto sa musíte o tom poriadne porozprávať. Možno vám budúci partner povie, že o vás radšej nechce a nemusí vedieť všetko. Je to naozaj o tom, ako sa kto cíti. Musíte byť zase nastavení tak, aby to vyhovovalo obom. Takže či už svoje tajomstvá budete zdieľať alebo nie, musí s tým súhlasiť obaja.

5. Čo pre vás znamená vzťah?

To, že spolu chodievate na rande už nejakú tú dobu je super. Dlhodobý, vážny vzťah, je však niečo úplne iné. Keď už to bude oficiálne, je fajn vedieť, čo od toho druhého môže očakávať a ako si to predstavuje. Nehovoríme o tom, že sa k sebe musíte hneď nasťahovať alebo sa brať. Ale keď sa už posuniete ďalej, o čom to „ďalej“ vlastne má byť.

Budete sa stretávať častejšie? Budete si navzájom emocionálnou podporou? Kľudne môže prísť aj otázka spoločného bývania. Je to veľa, čo potrebujete prebrať. Každý nový vzťah so sebou nesie milión otáznikov. Čím viac, si ich na začiatku zodpoviete, tým kvalitnejší, lepší a dlhší vzťah budete mať.

6. Vaše dlhodobé ciele

Toto je za posledné roky veľmi horúca téma. Veľké množstvo vzťahov stroskotá presne na tom, že dvaja ľudia chcú postupom času od života úplne iné veci. Keď si však na hneď na začiatku poviete, ako sa cítite, čo vidíte v budúcnosti, kam sa chcete posunúť a čo chcete zanechať tak, ako to je, nemusíte sa obávať toho, že vás potom niečo zásadné prekvapí.

Všetky tieto konverzácie sú len o vašich postojoch a momentálnych pocitoch. Sú na to, aby ste sa lepšie spoznali a hlavne aby ste spoznali svoje hodnoty a pohľad na život. Vaše ciele a aj sny sa samozrejme časom budú meniť. Buď na iné alebo na sny spoločné. Je však potrebné dopredu vedieť, či sa vaše ambície úplne totálne nerozchádzajú.

Odporúčame: Prečo sa nám vzťahy rozpadajú? Prečo sa zvyšuje rozvodovosť?

7. Sex

Sex je vo vzťahu jedným z najdôležitejších aspektov. Ak je sex zlý, je to začiatok konca. Minimálne vtedy, ak s tým nie ste ochotní nič spraviť. Musíte si teda naliať čistého vína. Potrebujete sa o sexe baviť úprimne. Nemusíte vyklopiť naraz všetko, čo ste kedy zažili alebo ešte túžite zažiť. Je ale fajn, ak máte vo veciach jasno.

Čo od seba navzájom očakávate a kde sú vaše hranice. Postupne sa prepracujete aj k vašim preferenciám a ostatným veciam. Je to veľmi citlivá a intímna téma, ale je taktiež nutná. Vzťahová intimita sa vytvára postupne. A budete sa spoznávať krok po kroku. Ale cieľom vzťahu nie je len potešiť partnera za každú cenu. Musíte byť spokojní obaja. Preto o tom musíte hovoriť.

Vzťahová komunikácia je pre zdravý vzťah a šťastný život jedna z najdôležitejších veci. Všetky tieto konverzácie musia byť úprimné, inak nemajú vôbec žiaden zmysel.

Chápeme, že vám to príde možno strašidelné, že sa musíte takto „obnažiť“. Je to však podľa lepšie, ako potom skončiť v zlách a v smútku a nad fľašou tequily bilancovať ďalší pokazený vzťah. A aj takto si hneď na začiatku vzťahu začínate budovať vzťahovú dôveru, ktorá sa postupom času bude už len prehlbovať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní