Prečo sa nám vzťahy rozpadajú? Prečo sa zvyšuje rozvodovosť?

Prečo sa nám vzťahy rozpadajú? Prečo sa zvyšuje rozvodovosť?

Aj napriek tomu, že štatistiky hovoria jasnou rečou, a to, že vstupujeme do manželstva starší, vzdelanejší a zabezpečenejší ako generácia našich rodičov, naše vzťahy sa rozpadajú omnoho viac. Znamená to, že čím sa máme lepšie, tým menej vydržíme?

Hoci odborníci viac-menej prikyvujú s tým, že dnes sa s vypisovaním rozvodových papierov naozaj „nepárame“ a chytáme ich do ruky aj vtedy, keď by sme do hrsti mali zobrať skôr rozum a nájsť riešenie, pripúšťajú, že nič nie je čiernobiele.

Pozri aj: Manželstvo a sobáš: Je papier skutočným kľúčom k šťastnému životu?

prečo sa zvyšuje rozvodovosť

Zdroj: Shutterstock®

Rozvod ako dedičstvo

Väčšina z tých párov, ktoré dnes plnia štatistiky rozvodovosti, síce vyrástla v úplných rodinách, no to, že si sami nedokázali tú svoju zachovať, podľa psychologičky Lýdie Admacovej môže vychádzať z toho, že aj keď ich pôvodná rodina zostala úplnou, neznamená to, že bola aj skutočne funkčná. „V minulosti ľudia omnoho častejšie zotrvávali vo vzťahoch, ktoré nefungovali. A možno práve preto to generácia, ktorá takto vyrástla, rieši radšej rozchodom,“ vysvetľuje odborníčka, ktorá na druhej strane nezastiera ani to, že rozvodovosť sa svojím spôsobom dedí. „Aj deti, ktorých rodičia sa rozviedli, majú sklon riešiť svoje partnerské problémy skôr rovnako radikálne, prípadne sa vzťahom úplne vyhýbajú.“

nefungujúci vzťah

Zdroj: Shutterstock®

Partner ako náhradník

Nefunkčná rodina nás teda poznamená tak či tak. Akí sme však potom partneri? „V podstate celý život podvedome hľadáme citovú istotu, ktorú sme stratili a bojíme sa, aby sa nám to už nikdy nestalo. Partner však  túto prílišnú fixáciu cíti a postupne si začne uvedomovať, že je len náhradníkom za niektorého rodiča. Vzťah tak často pre neho prestane byť zmysluplným a odchádza,“ varuje psychologička pred jedným z dôvodov, prečo by pri rozchode malo dvojnásobne platiť staré známe – dvakrát meraj a raz rež.  Jednoducho, aby to neschytali naše deti.

Odporúčame: Materská žiarlivosť: Fenomén, ktorý sa stáva úplne bežným! Prečo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 22.01.19 06:06

ĽŠ
karma
100.00

Dvakrát meraj a raz rež, obzvlášť preto, aby negatívne následky neznášali naše deti. Žiaľ, naozaj nič nie je čiernobiele.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 22.01.19 10:47

DB
karma
114.00

vzťah musia chcieť udržať obidvaja.darmo bude jeden chcieť,keď tomu druhému na ňom nezáleží a už sa vidí niekde inde.

  • 0
Odpovedať

viktor labakann 22.01.19 12:03

karma
85.00

Erže zomrel muž, Sandokan. Druhé ženy ju začali ohovárať, že za ním na pohrebe ani neplakala. Ona na to, prečo by som mala plakať? ved bol tak slabý muž, že ma nevedel ani vybiť.
Tu je pes zakopaný.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.01.19 19:03

MM
karma
100.00

so vzťahmi je to ako s vecami, tiež patrím ku generácii, keď sa veci aj vzťahy "opravovali", dnes sa veci vyrábajú na spotrebu a manželstvá sa rozvádzajú

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 22.01.19 20:13

karma
109.00

Moji rodičia,ani manželovi rodičia rozvedení neboli,ani my nie sme rozvedení.Rozvodom trpia hlavne deti,ale ak sa manželia denne hádajú,nedajbože bijú,nech sa radšej rozvedú,než aby deti vyrastali v takejto rodine.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní