Je sa čoho obávať pri materstve? Dámy, takáto je skutočnosť!

Je sa čoho obávať pri materstve? Dámy, takáto je skutočnosť!

Rovesníčky už kočíkujú, mama hladká kolísku, ktorú má odloženú ešte po nás a demografi dvíhajú varovný prst, že Slovensko vymiera, keďže detí sa rodí čím ďalej, tým menej, no a my si uvedomujeme, že ho adresujú tak trochu aj nám. Máme na to vek, partnera aj hypotékou zaplatenú strechou nad hlavou. Lenže...

Áno, priznávame to – máme strach. Stačí totiž otvoriť prvý mamičkovský portál a hneď na nás  vyskakuje článok za článkom o tom, čo musíme zvládnuť a čo všetko sa môže stať... Pravdupovediac, odpísané sa vidíme už po pôrode. Z tej bolesti by sme sa na sto percent zbláznili, ak by sme ju  vôbec prežili.

Pozri aj: Rast mliečnych zubov: Zisti, ako uľaviť drobcovi od bolesti!

novorodenec

Zdroj: Shutterstock®

Vlastná chémia proti bolesti

„Nezbláznili,“ upokojuje český psychiater Radkin Honzák, „Pri pôrode totiž ženu zaplavia opioidy, ktoré sú jej vlastnou chémiou proti bolesti a zároveň „molekulami odmeny“, ktorým my muži tak trochu vďačíme za život. Keby ich nebolo, tak by totiž každá porodivšia žena bola schopná prinajmenšom vykastrovať, ak nie pozabíjať mužov ako potenciálnych otcov ďalšieho dieťaťa, kvôli ktorému by musela znovu podstúpiť rovnaké utrpenie,“ vysvetľuje s dávkou humoru odborník, čo je v nás.

bábätko

Zdroj: Shutterstock®

Dieťa ochránime

Tým to navyše nekončí. Prežitie je podľa neho rovnako zabezpečené aj pre naše potomstvo. „Jedna z nosných myšlienok v súvislosti s agresivitou pohlaví síce hovorí, že samičky sú všeobecne menej agresívne, pretože tak ľahšie prežijú. Keď však ide o život potomka, sú omnoho silnejšie ako samce. Až tak, že trebárs samička akéhokoľvek drobného spevavca ubráni svoje hniezdo proti mačke.“

Odporúčame: Rodiť doma alebo v nemocnici? Každé má svoju výhodu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Elena Švachová 21.01.19 21:00

karma
109.00

Keby všetky ženy rozmýšľali,čo bude pri pôrode,po pôrode,keby mali strach zo všetkého,tak by ľudstvo vymrelo.Ale túžba po dieťati je silnejšia ako strach - aspoň u mňa to tak bolo.Pri druhom dieťati som už vedela,čo ma čaká,napriek tomu som ho véééľmi chcela.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní