Rodiť doma alebo v nemocnici? Každé má svoju výhodu!

Rodiť doma alebo v nemocnici? Každé má svoju výhodu!
  • 05.09.2018
  • Simona Kostková

V posledných rokoch sa pôrod doma stal vo svete veľmi populárny. Ženy za pomoci duly porodia svojho potomka doma, doslova vo vlastnej posteli. Považujú to za fyziologický proces, ktorý bez problémov zvládali naše prababičky. Lenže lekári v tom stále vidia veľký problém a nesúhlasia s domácim pôrodom. Poznáte všetky jeho výhody a riziká, oproti pôrodu v nemocnici?

Holandsko patrí medzi štáty s najvyšším percentom žien, ktoré rodia doma. Postupne toto percento klesá, zatiaľ čo u nás radikálne stúpa. Za všetko môže nielen návrat k prírode, obľúbený u ľudí, ktorí už nechcú žiť v zajatí technológií a mestského smogu, ale aj nárast nedôvery v naše lekárstvo. Oplatí sa riskovať život svojho dieťaťa aj svoj vlastný a rodiť doma alebo to je spiatočnícke myslenie?

Pôrod môže byť príjemný aj v nemocnici

Je samozrejmé, že ľudia sa skôr dozvedia o pokazenom domácom pôrode, pri ktorom matka musela nakoniec ísť do pôrodnice, poprípade ak pri ňom došlo k úmrtiu. A naopak, o počte pôrodov, ktoré vyšli na jednotku a matky s nimi boli nadmieru spokojné, sa nehovorí skoro vôbec. Dôvod je veľmi jednoduchý – téma pôrodu v pohodlí domova je veľmi zložitá. Nájde sa dlhý zoznam pozitívnych, ale rovnako aj negatívnych faktov, ktoré sú medzi sebou vo veľkom kontraste. Nájdu sa rodičky, ktoré si vyskúšali aj aj a nevedia dopustiť na domáci pôrod alebo práve naopak.

Ženy, ktoré sa rozhodnú pre pôrod doma, majú jasno – súkromie, prítomnosť blízkych a hlavne, nie sú nútené do vecí, ktoré nechcú. Naproti tomu, komplikácie, ktoré môžu pri pôrode vzniknúť a s ktorými dula či zdravotná asistentka nevedia pomôcť, sú veľkým riskom. Domáci pôrod je dokonca prirovnávaný k utajovanému, pretože novorodenec nie je prihlásený na žiadny úrad. Samotní lekári tvrdia, že celý pôrodnícky systém postupne napreduje a veci, ktoré sa robili kedysi, sú naozaj minulosťou. Teda aspoň v niektorých nemocniciach. Ženy už za prirodzených okolností nie sú nútené do holenia, nie je im podávaný klystír a nerobí sa ani nastrihávanie hrádze.

Pozri aj: Bolesť pri pôrode: Prečo je dôležitá a ako sa s ňou skamarátiť?

kto je dula

Zdroj: Shutterstock®

Žena má právo si vybrať, kde bude rodiť

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má žena právo vybrať si miesto pôrodu, sprevádzajúcu osobu aj polohu, v akej bude rodiť. No v praxi to väčšinou tak nie je. Pôrodné asistentky, duly aj lekári sa zhodujú, že aj napriek veľkým možnostiam, ktoré dnes máme, zdravotná starostlivosť, poskytovaná rodičkám, je mizerná. Je preto jasné, že žena, ktorá má možnosť stráviť pôrod v strese v nemocnici alebo v pokoji, v domácom prostredí, si zvolí tú druhú možnosť. I keď často nastanú komplikácie, ktoré sa musia nakoniec riešiť v nemocnici. Čo si teda zvoliť?

Dôležitým rozdielom medzi myšlienkou domácich pôrodov kedysi a dnes je v úmrtnosti. Áno, ženy kedysi dokázali odrodiť doma niekoľko detí bez vážnych problémov, avšak počet detí aj žien, ktoré zomreli počas domáceho pôrodu bol oveľa vyšší, než dnes, kedy lekári dokážu mnohým problémom predísť, poprípade ich včas vyriešiť. Či už ide o zlú polohu dieťaťa, kedy musí byť spravený cisársky rez alebo o vážnejšie komplikácie, ktoré sa dajú „ľahko“ vyriešiť iba v nemocnici. A to nehovoriac o rôznych infekciách, o vykrvácaní či iných zraneniach pri pôrode, ktoré sa doma ťažko vyriešia.

prečo rodiť doma

Zdroj: Shutterstock®

Rodiť doma alebo v nemocnici?

Je teda pomerne ťažké rozhodnúť sa, kde rodiť. Doma to budete mať presne tak ako si to zariadite, budete tam mať svojich blízkych a budete môcť byť so svojím dieťatkom od prvého nádychu. Na druhej strane, samotné komplikácie pri aj po pôrode, vedia byť odstrašujúcimi. Nejde iba o zlú polohu dieťatka počas pôrodu, ale o mnohé ďalšie. Veľmi časté býva pridusenie dieťatka pupočnou šnúrou počas pôrodu, môže mať dýchacie cesty plné plodovej vody a podobne. O všetko toto sa vedia lekári postarať v nemocnici, ale doma to môže byť život ohrozujúci stav. 

Takisto aj starostlivosť po pôrode je veľmi dôležitá, hlavne o pôrodné cesty matky. Bez dôkladného ošetrenia môže mať žena problémy s udržaním moču, stolice a rovnako aj kvalita sexuálneho života je ohrozená. Nebezpečné je aj samotné krvácanie počas pôrodu a odlučovanie placenty, ktorá môže uviaznuť v maternici. Mimo týchto všetkých komplikácií, ktoré samozrejme nesprevádzajú každý jeden pôrod, sa rodenie doma zdá mimoriadne priaznivým pre ženy. Malou novinkou, ktorá nás čoskoro čaká, je možnosť odísť z nemocnice po pôrode do pár hodín! Zatiaľ sú vo väčšine nemocníc rodičky prepúšťané po 4 dňoch, v niektorých sú to už len jeden - dva dni.

prečo rodiť v nemocnici

Zdroj: Shutterstock®

Dulu alebo pôrodnú asistentku?

Pri domácom pôrode väčšinou asistujú duly, poprípade zdravotné asistentky. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? Dula, v prvom rade, nie je zdravotným pracovníkom a nie je vyškolená na pôrod. I keď môže byť lekárka, zdravotná sestra alebo asistentka, vo chvíli, ako sprevádza matku ako dula, je iba dulou, ničím iným. Dula je teda žena, ktorá dodáva matke informácie, pohodu a sprevádza ju.

Zdravotná asistentka je zdravotný pracovník, ktorý asistuje pri pôrode. Zároveň ako zdravotníckemu pracovníkovi zákon zakazuje odvádzať pôrod mimo zdravotného pracoviska. Ak sa na niečo takéto podujme a dôjde ku komplikáciám, je to na jej zodpovednosť. Svetom často obiehajú prípady práve takýchto asistentiek, ktoré nedokázali v poriadku odrodiť dieťa doma a boli súdené za ublíženie na zdraví.

Musíš vidieť: Ako si vybrať pôrodnicu? Na toto by si sa mala opýtať pôrodníka

- Anketa

AKÝ PÔROD BY STE SI ZVOLILI?

Odpovedalo 9 ľudí  

Doma
33%
V nemocnici
67%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Iveta Moravčíková 07.09.18 20:33

IM
karma
100.00

neviem asi by som sa bála rodit doma

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní