Intimita sa mení vekom i rodičovstvom! Túžba môže klesnúť až na bod mrazu!

Intimita sa mení vekom i rodičovstvom! Túžba môže klesnúť až na bod mrazu!

S rodičovstvom a vekom sa všetko mení. Sex a akékoľvek intímne zblíženia je to posledné na čo myslíte, keď sa dieťa stane stredobodom vášho vesmíru. S príchodom nového malého človiečika do domácnosti sa všetko mení. Zrazu už to nie je len „vy a on“, už to je „vy, on a dieťa“. Už ste rodičia, ktorí sú zodpovední za toto roztomilé stvorenie. Ozaj, vedeli ste, že roztomilý pohľad bábätiek je akýmsi ich ochranným mechanizmom? Práve ich roztomilosť im má zabezpečiť tú najlepšiu starostlivosť, ktorú potrebujú.

Je to ohromujúce, ale zároveň aj trochu náročné. Ba niekedy môžete mať pocit, že sa v celom tom kolotoči stratíte a nebudete vedieť, ako z neho von. Ak ste sa doposiaľ oslovovali menom alebo milou prezývkou, zrazu vo vašej domácnosti budete počuť len „mama“ a „tata“. Preto prechod z rodiča na rolu manželky či manžela môže byť náročný.

Jednou z vecí, ktoré rodičovstvo mení a o čom sa vôbec alebo málo hovorí, je intimita vo všetkých jej podobách.

Pozri aj: Svrbenie v pošve alebo svrbenie penisu – čo spôsobuje nepríjemné ťažkosti „tam dole“?

Ako rodičovstvo ovplyvňuje intimitu?

Sex je základným krokom k dieťaťu. Avšak deti znamenajú erotickú katastrofu pre svojich rodičov. Je to paradox, ale je to tak. Intimita vo vzťahu s príchodom dieťaťa klesá, čo dokazujú aj mnohé výskumy. Prvý bol vykonaný ešte v roku 1957, kedy americký sociológ skúmal, ako rodičovstvo ovplyvňuje páry. Svojim výskumom zistil, že vzťahy po príchode dieťaťa trpia, pričom až 83 % novopečených rodičov zažíva strednú až vážnu krízu vo vzťahu počas prvého roka života svojho dieťaťa.

Ďalšie výskumy preukázali, že počiatočný prechod k rodičovstvu vedie k poklesu spokojnosti vo vzťahu. Dokonca mnohí výskumníci uvádzajú, že sexualita s príchodom dieťaťa klesá, a to aj napriek tomu, že pár pred statusom „rodičia" nemal v tomto ohľade žiadne problémy.

Šokujúce je, že až 90 % nových rodičov uvádza sexuálne problémy. Problémy, ako je znížená frekvencia sexu, rozdielna sexuálna túžba medzi partnermi a fyzické zotavenie po pôrode sú bežné výzvy, na ktoré sa noví rodičia môžu cítiť nepripravení. Problém mnohí výskumníci vidia aj v tom, že nie každá žena je pripravená na sex po pôrode. Pre niektoré bol totižto pôrod traumatizujúci, v dôsledku čoho majú obavy z akejkoľvek intimity. Dokonca mnohé ženy uvádzajú, že počas sexu pociťujú bolesť, ktorá im bráni v zbližovaní sa s partnerom.  

Sex a akákoľvek intimita, po príchode dieťaťa do rodiny, môžu byť pre novopečených rodičov náročné. A to z dôvodu:

  • únavy,
  • hormonálnych zmien,
  • nedostatku času,
  • psychických zmien,
  • strachu a pod.

Ak ste s partnerom vo svojom partnerskom vzťahu trochu ochladli, chce to len čas. Čas na to, aby ste sa dali po pôrode do poriadku (po fyzickej i psychickej stránke) a aby ste opäť našli k sebe cestu. Vo väčšine vzťahov sa všetko vráti do starých koľají – chce to len dávku trpezlivosti. Môže to trvať dní, týždne i mesiace. No ak máte pocit, že váš sexuálny život rozhodne nie je v poriadku, skúste sa o tom porozprávať. V prvom rade je dôležitá komunikácia vo vzťahu. Ak to nepomôže, obráťte sa na odborníka.

Pozri tiež: Príprava na tehotenstvo – týchto 10 vecí treba spraviť vopred!

Ako vplýva dojčenie na sexualitu a intimitu?

Sú matky a matky, rovnako tak aj ženy a ženy. Niektoré ženy po pôrode môžu ako prvé prehlásiť, že už nikdy nebudú mať sex. Áno, v návale hormónov a bolesti dokáže žena povedať čokoľvek. Avšak, nie každá to myslí skutočne.

Áno, je normálne, že prvé týždne nebudete mať chuť na sex vôbec. Dokonca sa odporúča so sexom počkať až na koniec šestonedelia, aby malo ženské telo dostatok času na zotavenie sa zo zážitku, akým bol pôrod samotný. So zotavením sa môže vrátiť aj záujem o sex. Najčastejšie sa ženám apetít vracia do 3 mesiacov po pôrode. Avšak pozor, u niektorých to môže byť aj oveľa neskôr.

Na sexuálne túžby má veľký vplyv aj dojčenie. Niektoré ženy sa pri dojčení svojho dieťaťa cítia byť zmyselné a sexy. Je to čiastočne spôsobené hormónom oxytocínom, ktorý sa podieľa na uvoľňovaní mlieka, ale aj sexuálnom vzrušení. No môže to byť aj naopak. Mnohé ženy môžu dojčením stratiť záujem o sex.

Problémy po pôrode, ktoré ženy odrádzajú od sexu

  • Bolesť pri pohlavnom styku – ženské telo potrebuje dostatok času na to, aby sa zahojilo (aby sa zahojili všetky vonkajšie i vnútorné jazvy). Ak ako novopečená mamička pociťujete bolesť počas sexu, postupne sa to môže upraviť a zlepšiť. Lekári však odporúčajú používať lubrikačný gél, ktorý zmierni vaginálnu suchosť a tým aj bolesť.
  • Nedostatočné uspokojenie – pre mnohé novopečené mamičky môže byť sex málo uspokojivý, pretože svaly po pôrode nie sú také pevné, ako kedysi. To však dokážu vyriešiť cviky na panvové dno – Kegelové cviky.
  • Nespokojnosť so svojim telom – áno, aj výzor ženy po pôrode môže ovplyvniť jej chuť na intimitu. Zmeny na tele môžu ženu ovplyvniť natoľko, že si nebude pripadať sexy a dokonca sa bude hanbiť pred svojim partnerom. Ak je pre vás ťažké prijať tieto zmeny, skúste začať cvičiť – ideálne sú cviky na spevnenie tela. Vedzte, že všetko je len v hlave! V očiach vášho partnera budete tou najdokonalejšou ženou, ktorá mu priviedla na svet dieťa.

Aj dojčenie môže prispieť k tomu, že niektoré ženy odmietajú sex. Ak sa bojíte, že vám počas sexu bude unikať mlieko z prsníkov (áno deje sa to, keď sú prsníky naplnené), tak si ho odsajte alebo nakŕmte svoje dieťa.  

Zaujme ťa aj: Sono prsníkov – ktoré ženy a ako často by ho mali podstúpiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní