Prečo vôbec existuje?! NEVERA, ale aj emocionálna nevera je postrachom dnešnej doby!

Prečo vôbec existuje?! NEVERA, ale aj emocionálna nevera je postrachom dnešnej doby!
  • 04.07.2023
  • Kristína Vait

Nevera je hnusné slovo. Má veľmi negatívny podtón a hneď ako ho počujete sa vám pravdepodobne zježia všetky chĺpky na tele. Či už ste boli podvedení alebo ste niekoho podviedli, nevera je medzi nami. Od pradávna. Vždy tu bola a bude. Horšie sú na tom, samozrejme, tí, ktorí sú podvedení. 

Donedávna to bola doména mužov, ale v dnešnej dobe môžeme s čistým svedomím zhodnotiť, že je to päťdesiat na päťdesiat. Keď sa vám to stane, okrem hnevu, smútku a ľútosti, ktorú pociťujete vám určite dookola šrotí v hlave jedno jediné slovíčko: Prečo? 

Prečo sa ľudia navzájom podvádzajú?

Akokoľvek sa na pozriete a z akejkoľvek strany si to premietnete, vždy budete vo finále fajne obviňovať seba. Veľmi by ste chceli obviniť partnera alebo partnerku, ale vnútorne hľadáte dôvody prečo sa to stále práve vo svojom vnútri. Máte kilá navyše, nie ste dostatočne pekná alebo pekný, nemáte šarm, neboli ste dobrou partnerkou, neviete variť, ste zlá v posteli...a tak ďalej. Toto všetko vás napadne a zožiera.

Okrem toho, že zažívate zradu najhrubšieho zrna, ešte aj tápate vo výčitkách. Povieme vám však jednu veľkú vec. Ani jeden z tých dôvodov nemusel byť pravda. A vôbec sa to nemuselo týkať vás. Napriek tomu, že vám to ublížilo najviac.

Psychológovia sa zhodujú v jednej veci – ľudia podvádzajú preto, lebo môžu. Ako stupídne a smiešne to znie, je to tak. Nehľadajte za tým žiadnu kvantovú fyziku ani komplikovanú schému správania. Väčšina ľudí teda podvádza preto, lebo môže.

Odporúčame: Potvrdené! Alkohol vplýva na ženy úplne inak než na mužov. Pozor, ale negatívnym smerom!

Psychologické dôvody na neveru

Bolo by to ale veľmi neférové tvrdiť, že všetci podvádzajú iba preto, lebo môžu. Pridružuje sa k tomu veľmi veľa iných najmä psychologických dôvodov, ktoré podvádzaniu napomáhajú. Kedysi som čítala, že chlap podvedie ženu preto, lebo je chlap a žena podvedie muža preto, lebo hľadá niečo, čo jej doma chýba. Keď sa nad tým zamyslíme, tak do istej mieri to môže byť realita aj tejto doby. Je za tým ale oveľa viac vecí a vôbec to nie je také jednoduché.

Nesmieme zabudnúť, že nevera môže byť vo veľa prípadoch iba skratové jednanie krátkeho momentu. Napriek tomu, že tomu jedincovi zničí vzťah a ublíži viacerým ľuďom, je to iba krátky záchvev. Rýchle, po väčšine neracionálne, pudové rozhodnutie.

Z pohľadu psychickej pohody a nepohody ľudí, najviac podvádzajú ľudia, ktorí si nesú traumy z detstva alebo aj dospelosti. Či už s nimi bolo zle zaobchádzané, boli týraní alebo len boli svedkami nejakej traumatickej udalosti, má to veľký vplyv na ich rozhodovanie, či podviesť partnera alebo nie. 

Ľudia, ktorý majú narcistickú poruchu alebo iné psychické nevyrovnanosti, majú taktiež väčšiu tendenciu podvádzať. Je to úzko späté s ich pocitom menej cennosti a pocitu, že nie sú hodní lásky. Takto lásku hľadajú všade, kde sa dá, aby sa aspoň na chvíľu cítili ľúbení. 

Alebo si takto podvedome sabotujú vzťahy len preto, aby to ten druhý neurobil skôr. Oni to totiž očakávajú. Keď sa niekto nemá rád, nedokáže uveriť, žeby ho mohol mať rád niekto iný. 

Ďalším dôvodom je, že ľudia, ktorí si prežili ťažké detstvo sa desia intimity a majú problém s dôverou. Preto je pre nich ľahšie mať s niekým sex na jednu noc a zabudnúť, ako sa s niekým naozaj zblížiť úplne do špiku kosti. Svojmu partnerovi sa nedokážu otvoriť a byť s ním prepojení na vyššej úrovni a preto namiesto toho, aby s tým bojovali, hľadajú uspokojenie niekde inde. Je to pre nich bezpečná zóna.

Prečo vlastne nevera existuje?

Nevera tu bola stále. Boli obdobia v histórii, keď dokonca bola v móde. Ale niet sa čomu čudovať. Stále existujú na svete kultúry, ktoré monogamné vzťahy neuznávajú. Muži mohli podvádzať vždy a väčšinou sa im to aj prepieklo bez väčších problémov. Ženy však boli odsúdené za cudzoložstvo. A práve preto je za posledné desaťročia čoraz viac neverných žien. 

Záhadou však zostáva, prečo vlastne nevera existuje. V minulosti sa to stále dá ospravedlniť tým, že manželstvá boli dohodnuté, veľa krát nešťastné alebo úplne bez lásky a preto bola nevera jediná cesta, ako sa dostať k nejakým citom. Dnešná doba by ale mala byť naopak úplným opakom a napriek tomu, je dnes neverných oveľa viac ľudí, ako kedykoľvek predtým. 

Emocionálna nevera

Sociálne médiá a digitálny svet sú pre vzťahy najväčšou hrozbou všetkých čias. Je to také jednoduché byť v dnešnej dobe neverný. Stačí si založiť profil, prihlásiť sa a v podstate môžete byť neverný celý deň. Je potrebné si uvedomiť, že aj keď vaša online nevera v tomto prípade možno nie je fyzická, je to nevera emocionálna a to je stále nevera. Existujú dokonca prípade, keď sa daní neverníci ani len nestretnú. Je to však o to krutejšie pre osobu, ktorej ste neverní. 

Možno vám to príde, že veď si len s niekým píšete, ale namotať sa v takomto prípade je veľmi jednoduché a nebezpečné. Máte pocit, ako veľmi vás ten človek chápe a aký je úžasný. Koľko vám venuje pozornosti a ako skvele sa vďaka nemu cítite. Je to fakt veľmi nebezpečné. Krutá realita mimo, virtuálny svet, môže byť úplne iná a vy vďaka tomu stratíte niekoho, koho skutočne ľúbite. Nenechajte sa zmiasť jednoduchosťou a rýchlosťou tejto doby. A pozor aj na veľmi toxickú vetu : „ Veď to dnes robí každý“.

Zaujme vás: Aké má plávanie vplyv na naše telo? Preplávaj sa k lepšej postave!

Podvádzanie

Ako sme už spomínali, nevera je záchvev a rýchle rozhodnutie. To však neznamená, že tomu nepredchádza dlhšia komunikácia alebo pokušenie. Nevera už je len ten posledný krok a dôsledok túžby, ktorú už človek potom nevie ovládať. Áno. Sme iba ľudia. A aj ľudia sa niekedy nevedia správať inak ako pudovo. Nechceme to zľahčovať, ale bohužiaľ je to tak. Čo príde potom, je už iná káva

Najhoršou kombináciou je, keď sa nedostavia dostatočné výčitky svedomia a u ľudí sa prejaví viac túžba po adrenalíne z celého procesu, ako z nevery samotnej. Takto si človek vytvorí schému, aby nebol prichytení a robí to dovtedy, kým mu na to partner alebo partnerka nepríde. Je to smutné, ale bohužiaľ pravda. Vášeň, vzrušenie a adrenalín, to je príliš návyková kombinácia. A my ľudia vieme byť niekedy veľmi slabí.

Ako odolať pokušeniu?

Človek v prvom rade musí chcieť. Je úplné normálne, že sa vám stane, že medzi vami a úplne cudzím človekom preskočí iskra. S tým sa nedá nič robiť. Tak to príroda zariadila. Je to obyčajná chemická reakcia. Vo vašich rukách však je, ako na to zareagujete.

Ideálny stav je, začervenať sa a povedať si, že je super, že ste atraktívna alebo atraktívny aj pre niekoho iného, ako svojho partnera a ísť ďalej. Už sa k tomu nevracať. Máte predsa doma človeka, ktorého milujete a nikoho iného po tejto stránke nepotrebujete.

Keď ste však od prírody trochu hráč, tak sa vám to pravdepodobne tak jednoducho nepodarí. Napriek tomu to, ale musíte skúšať. A to platí aj pre prípady, keď sa s tým človekom stretávate napríklad dennodenne v práci alebo na nejakom inom mieste. Pokiaľ nechcete podľahnúť pokušeniu, musíte sa tej osobe vyhýbať a prerušiť kontakt. Ak si neviete rady sami, požiadajte o pomoc niekoho veľmi blízkeho, kto vie byť diskrétny. Divili by ste sa, ale naozaj to pomáha.

Pozri aj: 3 veci, ktoré ženám ubližujú rovnako ako nevera: Toto by ste tolerovať nemali!

Čo sa stalo, už sa neodstane

Keďže ste to nezvládli a podviedli ste svojho partnera, je čas rozhodnúť sa, ako ďalej. Pokiaľ to bol skrat a už nikdy viac sa to nezopakuje a ste schopný sa s tým sám v sebe vyrovnať, asi radšej partnera ušetrite tohto trápenia. Ak však váš partner niečo šípi alebo sa vás vyslovene opýta, nemá zmysel zapierať a nabúrať dôveru ešte viac klamstvom. 

Musíte ale rátať s tým, že váš vzťah vaším priznaním možno skončí. Pokiaľ máte, ale doma odvážneho človeka, ktorý vás miluje natoľko, že s vami napriek tomu ostane, máte pre sebou roky a roky práce, aby vám váš partner naozaj odpustil. A musíte robiť všetko preto, aby sa tak naozaj stalo. 

Tip redakcie: Ak s niekým nechcete byť, tak s ním nebuďte. Nevera nie je riešenie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní