Potvrdené! Alkohol vplýva na ženy úplne inak než na mužov. Pozor, ale negatívnym smerom!

Potvrdené! Alkohol vplýva na ženy úplne inak než na mužov. Pozor, ale negatívnym smerom!

Vôňa vína, osviežujúci kokteil – alkohol je často spojený s príjemnými a spoločenskými chvíľkami. No čo sa deje v našom organizme, keď si doprajeme pohárik alebo dva? Aké účinky má alkohol na ženské telo?

Pri konzumácii alkoholu je dôležité byť si vedomý jeho účinkov na zdravie a vedieť, že vplyv alkoholu sa môže líšiť medzi mužmi a ženami. Ženské telo má niektoré špecifické vlastnosti, ktoré môžu mať vplyv na to, ako alkohol pôsobí na organizmus.

Je dôležité mať na pamäti, že nadmerná konzumácia alkoholu môže mať negatívne následky na zdravie, bez ohľadu na pohlavie. Avšak, kvôli rôznym fyziologickým a hormonálnym faktorom majú ženy väčšie riziko určitých zdravotných problémov spojených s alkoholom.

Alkohol ovplyvňuje takmer každý orgán v našom tele. Má vplyv na centrálnu nervovú sústavu, srdce, pečeň, tráviaci systém atď. Pre ženy sú však niektoré tieto účinky ešte výraznejšie. Vplyv alkoholu na hormonálnu rovnováhu, reprodukčný systém a metabolizmus u žien môže mať dlhodobé následky na zdravie. Ako teda vplýva alkohol na nás, ženy?

Alkohol pôsobí na ženy inak ako na mužov

Vedeli ste, že rovnaké množstvo skonzumovaného alkoholu má iný vplyv na mužov a iný na ženy? Po vypití rovnakého množstva alkoholu majú ženy zvyčajne vyššiu hladinu alkoholu v krvi ako muži a okamžité účinky alkoholu sa u žien zvyčajne dostavia rýchlejšie a trvajú dlhšie ako u mužov.

Tieto rozdiely spôsobujú, že ženy sú v porovnaní s mužmi náchylnejšie na dlhodobé negatívne účinky alkoholu na zdravie.

Ženy zvyčajne vážia menej ako muži a ženské telo má vo všeobecnosti menej vody a viac tukového tkaniva ako mužské. Zatiaľ čo voda riedi alkohol a tuk ho zadržiava, znamená to, že keď muži a ženy pijú rovnakou mierou, ženy sú vystavené väčšiemu riziku škodlivých následkov ako muži.

Zaujme ťa aj: Trápi ťa silne zapáchajúci pot v podpazuší napriek dobrej hygiene? Odhaľ možné príčiny

Vplyv alkoholu na zdravie žien

  • Poruchy funkcie mozgu: U žien dochádza v dôsledku užívania alkoholu k zmenšovaniu mozgového tkaniva, poklesu mozgových funkcií a poškodeniu mozgu rýchlejšie ako u mužov. U dospievajúcich žien, ktoré nadmerne pijú, sa častejšie vyskytujú problémy s pamäťou v porovnaní s dospievajúcimi mužmi.
  • Ochorenie pečene: Ženy sú vystavené väčšiemu riziku vzniku ochorení pečene súvisiacich s alkoholom, ako je alkoholická hepatitída a cirhóza.
  • Problémy so srdcom: Poškodenie srdcového svalu, srdcové ochorenia a vysoký krvný tlak sa môžu objaviť rýchlejšie, aj keď ženy konzumujú menej alkoholu.
  • Neplodnosť: Chronické požívanie alkoholu môže viesť k nepravidelným menštruačným cyklom a ovulácii, znížiť plodnosť a viesť k skoršiemu nástupu menopauzy.
  • Komplikácie počas tehotenstva: Ženám, ktoré pijú počas tehotenstva, hrozí, že sa im narodí dieťa vrodenými chybami, či s mentálnym postihnutím. Môže sa tiež zvýšiť pravdepodobnosť potratu, narodenia mŕtveho dieťaťa, predčasného pôrodu a syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).
  • Rakovina: Alkohol sa spája s mnohými druhmi rakoviny, ktorá postihuje viaceré orgány vrátane úst, hrdla, pažeráka, hrubého čreva a pečene. U žien, ktoré pijú alkohol, je tiež vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka.
  • Poruchy duševného zdravia: U žien je vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich v dôsledku požívania alkoholu vyvinú poruchy duševného zdravia, napríklad úzkosť alebo depresia.

Samozrejme, riziko týchto zdravotných problémov vzniká predovšetkým pri pravidelnej konzumácii alkoholu, zväčša na dennej báze. Občasný pohár vína je podľa mnohých odborníkov pre náš organizmus prospešný – hlavne kvalitné červené víno.

Neprehliadni: Ženský problém zvaný anovulácia – ako rozpoznať anovulačný cyklus?

Alkohol a rakovina prsníka

Ako už bolo spomenuté, užívanie alkoholu zvyšuje riziko rakoviny prsníka, ochorenia, ktoré každoročne postihne viac ako 2 milióny žien na celom svete.

Výskumy ukazujú, že aj 10 až 15 ml alkoholu denne sa spája so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka. Štúdie tiež naznačujú, že zvýšenie konzumácie alkoholu o 10 ml každý deň zvyšuje riziko rakoviny prsníka u žien pred menopauzou o 5 % a u žien po menopauze o 9 %.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Sivová 30.06.23 07:30

MS
karma
100.00

Veľmi zaujímavý článok. Z alkoholu pijem len víno a v lete občas pivo.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 03.07.23 20:10

MR
karma
109.00

staré pravidlo, všetko s mierou u mňa platí aj pri konzumácii alkoholu

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 03.07.23 22:11

karma
-1.00

Zaujímavý článok nepijem xxxrokov

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní