Trápi ťa silne zapáchajúci pot v podpazuší napriek dobrej hygiene? Odhaľ možné príčiny

Možno vás to prekvapí, no pot sám o sebe zvlášť nezapácha, respektíve nemá špecifickejší nepríjemný zápach. Je tvorený hlavne vodou, potom obsahuje rôzne soli a ešte niekoľko ďalších látok. Príčinou nepríjemného zápachu sú hlavne baktérie, ktoré sa v podpazuší bežne zdržiavajú. Tie sa potom živia, rozkladajú ho, tvoria vedľajšie produkty a výsledkom je zápach. 

Zápach v podpazuší sa môže od človeka k človeku líšiť. Napríklad nadmerná tvorba potu môže ísť následne ruka v ruke aj so vznikom väčšieho zápachu. Avšak, aj to, aká zmes dobrých a zlých baktérií prebýva v podpazuší človeka, hrá významnú rolu v charaktere zápachu. Ak začnú prevažovať tie nesprávne, zápach môže byť intenzívnejší. 

Jednou z najhlavnejší zbraní proti zápachu z podpazušia je dostatočná hygiena, ktorá si poradí s premnoženými baktériami v tejto oblasti. Čo však v prípade, ak je naša hygiena dôkladná, no aj tak sa nám zdá, že náš pot a podpazušie nadmerne zapáchajú? Pozrite sa na možné príčiny!

1. Antiperspirant – zlý výber, nesprávne použitie

Dávate dôraz na hygienu a okrem toho používate aj antiperspirant, no stále vás trápi zapáchajúci pot? V prvom rade sa skúste pozrieť na to, či máte zvolený vhodný antiperspirant a či ho používate správne. Pri výbere je najskôr dôležité sa uistiť, že volíme antiperspirant a nie dezodorant. Aký je v nich rozdiel? Antiperspirant bojuje proti vylučovaniu potu, ktorý by baktérie rozkladali a spôsobovali zápach. 

Dezodorant slúži na potlačenie telesného zápachu a množenia baktérií, neeliminuje potenie. Ak vás trápi zvýšené potenie a následný pach v podpazuší, je vhodnejšie a účinnejšie voliť práve antiperspirant a správne ho používať. Odborníci ho odporúčajú aplikovať na čistú pokožku na noc. Prečo?

Potné žľazy sú počas noci menej aktívne, teda sa menej potíme, vďaka čomu sa účinné zložky z prípravku ľahšie dostanú do pokožky a majú dostatok času na to, aby začali správne fungovať. Ani následná ranná sprcha nezníži účinok aplikovaného antiperspirantu. Ak však antiperspirant aplikujeme tesne pred fyzickou aktivitou, je pravdepodobné, že prípravok z veľkej časti odplaví pot. 

2. Strava

Na intenzitu a charakter zápachu potu môže mať prekvapivo vplyv napríklad aj naša strava. Viete, ktoré potraviny a nápoje môžu v nadmernom množstve negatívne vplývať na zápach ľudského potu?

Ide napríklad o cesnak, cibuľu, brokolicu, karfiol alebo kapustu a kel. Neraz viac zapácha pot osôb, ktoré vo zvýšenej miere konzumujú červené mäso a tiež pikantné pokrmy. Na vine tiež môže byť karí korenie alebo rasca a rovnako aj nadbytok alkoholu a kofeínu. 

Odporúčame: ​Normálna pleť – sen každej ženy. No ako ju udržiavať v dobrom stave?

lieky

Zdroj: Depositphotos

3. Lieky

Spomenúť môžeme aj lieky. Začali ste užívať nejaké nové lieky na predpis a máte pocit, že sa intenzívnejšie potíte alebo váš pot i viac zapácha. Môže ísť práve o vedľajší účinok daných liekov.

Medzi lieky, ktoré môžu mať takýto nežiaduci efekt, radíme napríklad niektoré antidepresíva (tricyklické antidepresíva) a lieky proti úzkosti, niektoré liečivá na terapiu Alzheimerovej choroby a demencie a tiež niektoré silnejšie lieky proti bolesti na predpis. Možné vedľajšie účinky liekov možno skontrolovať v príbalovom letáčiku. 

4. Stres

Nadmerný stres sa môže prejavovať psychickými aj fyzickými symptómami. U mnohých jedincov sa nadmerný stres či emočné vypätie okrem iného prejavujú aj nadmerným potením. Apokrinné žľazy vylučujúce pot sú skrátka vplyvom takýchto faktorov aktívnejšie. A nadmerné potenie môže ísť ruka v ruke aj s intenzívnejším zápachom v podpazuší. 

5. Infekcia v podpazuší

Silný zápach v podpazuší môže poukazovať aj na nejaký zdravotný problém, ktorý sa v prvom rade môže týkať priamo podpazušia. Môže ísť napríklad o infekciu alebo zápal postihujúci potné žľazy. Skontrolujte, či sa na pokožke v podpazuší nenachádza nejaký vriedok či absces vyplnený hnisom (alebo viac).

I to môže byť príčinou zápachu, najmä ak je zápach prítomný len na jednej strane. Takéto zdravotné problémy sú neraz sprevádzané aj bolesťou v podpazuší či začervenaním a opuchom. Liečbu je potrebné konzultovať s lekárom. 

6. Hormonálne zmeny

I hormonálne zmeny môžu byť vinníkom zapáchajúceho podpazušia napriek dobrej hygiene. K intenzívnejšiemu poteniu u človeka prvýkrát spravidla dochádza v období puberty. Toto obdobie je charakteristické búrlivými hormonálnymi zmenami, ktoré ovplyvňujú aj činnosť potných žliaz. Tie sú omnoho aktívnejšie. Je bežné, že pot osôb v pubertálnom veku je výraznejší.

K väčšiemu poteniu a zintenzívneniu zápachu potu môže tiež dôjsť napríklad v období menopauzy, čo je rovnako obdobie hormonálnych zmien v tele. A nemožno zabudnúť ani na tehotenstvo. 

Odporúčame: ​KVÍZ: Vlasy a mýty, ktoré o nich kolujú – rozpoznáš mýtus od pravdy?

antiperspirant

Zdroj: Depositphotos

7. Ochorenia vnútorných orgánov

Nakoniec môžeme spomenúť viacero ochorení vnútorných orgánov, ktoré sa navonok môžu prejaviť napríklad aj intenzívnejším zápachom potu. Zapáchajúci pot môže v prvom rade poukazovať na rôzne metabolické poruchy, napríklad aj cukrovku (acetónový zápach sa vyskytuje najmä pri neliečení). Ďalej môže ísť o prejav poruchy štítnej žľazy, dny, poškodenej pečene či ochorení tráviaceho traktu alebo obličiek. 

Čo s nadmerným potením a zápachom?

Ako sme spomenuli už v úvode, základom podpazušia bez zápachu je dôkladná hygiena. Okrem toho možno dodržiavať rôzne režimové opatrenia. Neraz pomôže napríklad pravidelné holenie podpazušia, a to z toho dôvodu, že oholené podpazušie sa o niečo ľahšie udržiava v čistote a bez baktérií. V jedálničku minimalizujte spomínané problematické potraviny.

Zvoľte kvalitný antiperspirant. Dnes sú už dostupné aj silnejšie verzie proti nadmernému poteniu dostupné v lekárňach. Voľte vrchné odevy z ľahkých prírodných materiálov, napríklad z bavlny. Obtiahnuté tričko z umelého materiálu môže problém ešte zhoršiť. 

V prípade, že za nadmerným zápachom v podpazuší stoja užívané lieky alebo nejaké ochorenie, konzultujte to s lekárom. Ak pacienta trápi najmä nadmerné potenie, kvôli ktorému je ťažšie udržovať podpazušie svieže, skúsiť možno napríklad injekcie botulotoxínu. Látka aplikovaná do podpazušia zablokuje prenos nervových signálov, ktoré tieto potné žľazy za normálnych okolností aktivujú. Účinok vydrží asi pol roka. 

V niektorých prípadoch môže lekár predpísať aj anticholinergné lieky brániace poteniu. Využívajú najmä vtedy, ak sa nadmerné potenie vyskytuje na celom tele. Ďalšou možnosťou je chirurgické odstránenie potných žliaz v podpazuší. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE