Najkrajšie slovenské záhrady a parky: Už si ich navštívila?

Najkrajšie slovenské záhrady a parky: Už si ich navštívila?
  • 28.06.2023
  • Michaela Kožáková

Naše Slovensko je naozaj krásne, či je leto alebo zima. Obdivovať môžeme vysoké končiare, čisté jazerá či nekonečné lesy a háje. Malebné dedinky učupené v dolinách lákajú všetkých, čo hľadajú únik pred ruchom miest. Milovníci pamiatok si zase prídu na svoje v historických centrách miest. Hrady, zámky, bohatá kultúra či tradičná kuchyňa je to, čo vedia oceniť nielen Slováci, ale i návštevníci zo zahraničia. 

Na Slovensku máme však aj niekoľko nádherných parkov či botanických záhrad, ktoré sa určite oplatí navštíviť. Spojte príjemné s užitočným, ulahoďte očiam i duši a naplánujte si výlet do parkov či najkrajších záhrad na Slovensku. Odhaľte poklady rastlinnej ríše a zároveň strávte pekný čas. Máme pre vás zopár tipov na najatraktívnejšie záhrady, parky a arboréta.

Neprehliadni: Najzaujímavejšie stavby na Slovensku: Tieto unikáty nám môžu závidieť i vo svete

Aký je rozdiel medzi parkom, botanickou záhradou a arborétom?

Park alebo sad predstavuje väčšiu umelo vytvorenú zelenú otvorenú plochu, ktorá je určená na rekreáciu a prechádzky. Neslúži len na psychohygienu, má aj estetickú alebo kultúrnu funkciu. Najčastejšie je plný trávnatých plôch a stromov s chodníčkami, rastú v ňom aj kvetinové záhony a rozkladajú sa jazierka.

Primárnym účelom botanických záhrad a arborét nie je rekreácia a oddych. Botanické záhrady vznikajú za účelom pestovania rastlín z domova aj zo zahraničia. Arborétum je špeciálnou botanickou záhradou, ktorá slúži na výskum a štúdium rôznych druhov rastlín, drevín a kvetov. V niektorých prípadoch je špecializované len na určité odrody. 

Botanické záhrady na Slovensku

Atmosféru a prírodu ďalekých exotických krajín vám dokážu priblížiť botanické záhrady. Môžete v nich obdivovať exotické dreviny, tropické rastliny, skleníky plné kaktusov a sukulentov rôznych tvarov a veľkostí.

Na Slovensku máme 5 botanických záhrad, ktoré môžete navštíviť: v Bratislave, Banskej Štiavnici, Košiciach, Tatranskej Lomnici a Nitre, kde sa nachádzajú aj cudzokrajné živočíchy, ako napríklad korytnačky, rôzne hady a jaštery.

Najstaršou botanickou záhradou na Slovensku, z roku 1942, je Botanická záhrada Univerzity Komenského v Bratislave, kde rastie viac ako 5000 druhov exotických rastlín.

Mlyňany

Zdroj: INSTAGRAM/outofspace28

Arborétum Mlyňany

Pôsobivé Arborétum v Tesárskych Mlyňanoch je jedným z najväčších a najkrajších v strednej Európe s rozlohou 67 hektárov. Za chránený areál bolo vyhlásené v roku 1951. V súčasnosti je arborétum vedeckým pracoviskom SAV. Pre verejnosť je sprístupnené celoročne, s výnimkou niektorých sviatkov.

V arborétu sa nachádza viac ako 2300 druhov drevín z rôznych kútov sveta. Rozľahlý areál lesoparku je rozdelený na viacero oddelení – nachádza sa tu japonské, čínske, kórejské, himalájske, severoamerické a ďalšie. Stavby a zariadenie jednotlivých oddelení zodpovedajú krajine, po ktorej sú pomenované.

Okrem drevín môžete v arboréte obdivovať i kvetinové záhrady a nekonečné záhony bohato kvitnúcich rododendronov a iných rastlín. Atmosféru arboréta dotvára aj kaštieľ, v ktorom je inštalovaná expozícia venovaná zakladateľovi lesoparku, grófovi Ambrózymu.

Bratislava

Zdroj: INSTAGRAM/daniela_augustka

Vodárenská záhrada v Bratislave

Medzi najatraktívnejšie a najkrajšie záhrady a parky v Bratislave patrí Vodárenská záhrada v Bratislave. Záhrada je rozdelená na oddychovú aj aktívnu zónu a je súčasťou areálu Vodárenského múzea. Nachádza sa pri brehu Karloveského ramena a cyklotrasy smerujúcej na Devín. 

Záhrada má 1 hektár a je dostatočne veľká a vhodná pre rôzne športové aktivity pre deti i dospelých. Nájdete tu detské ihrisko, malú pirátsku loď, altánok, v lete funkčný žľab s tečúcou vodou a množstvo vodovodov s pitnou vodou. Pohľad na zelený areál s vodnými prvkami si môžete vychutnať aj z vyhliadkovej veže. Dominantou záhrady je kaskádová fontána Kvapka vody.

Teplice

Zdroj: INSTAGRAM/barboraregulli

Kúpeľný park v Turčianskych Tepliciach

Turčianske Teplice sú známe predovšetkým ako kúpeľné mesto, ktoré si vyslúžilo prezývku Zlaté kúpele. Pozornosť si však zaslúži aj 18-hektárový Park slávy, ktorý sa nachádza v ich bezprostrednej blízkosti. Kúpeľný park bol vystavaný v roku 1848 ako parková alej. Dnes je park národnou kultúrnou pamiatkou. 

Najväčšou atrakciou parku sú lavičky, unikátne umelecké diela, z ktorých každá je jedinečná. Oddýchnuť si môžete na opitej lavičke, pohádanej lavičke, baletnej lavičke, rokenrolovej lavičke či lavičke pre obra. 

Lavička, ktorá má pripomínať divadelného režiséra Jozefa Bednárika, tu stojí od roku 2013. Svetoznámemu choreografovi Máriovi Radačovskému je venovaná lavička s bielymi baletkami. Sólistke folklórneho súboru SĽUK Hede Melicherovej zase tá s ľudovým vzorom.

Okrem lavičiek môžete tiež v parku obdivovať nádherné sochy z rastlín.

Betliar

Zdroj: INSATGRAM/gabca.ces

Prírodný park kaštieľa Betliar

Počas vášho výletu na hrad Betliar, nevynechajte ani anglický park, ktorý obklopuje poľovnícky kaštieľ Betliar. Tento park je najväčším historickým prírodno-krajinárskym parkom na Slovensku. V roku 1978 bol zapísaný do Zoznamu svetových historických záhrad a rozlohou ho tvorí až 81 hektárov. Park pri kaštieli bol založený v 18. storočí a zakladateľom je záhradný architekt  empírovej doby Henrich Nebbien.

V nádhernom parku nenájdete len vzácne druhy rastlín a drevín, nadchnú vás i vodné plochy, historické stavby a chodníky. Medzi zaujímavé objekty patrí Hermésova studňa, stĺp z vápenatého tufu vysoký 3,20 m zvaný Olympijský oheň, tajomný Bosnia–bar (zrúcanina), rotunda, v ktorej bola pôvodne umiestnená knižnica, Čínsky pavilón či Japonský most. 

Pozri aj: Najkúzelnejšie železničné trate na Slovensku: Už si sa nimi previezla?

Arborétum Borová hora

Zdroj: INSTAGRAM/terezamisik

Arborétum Borová hora

Arborétum Borová hora sa nachádza v krásnom prostredí na severnom okraji mesta Zvolen a spravuje ho Technická univerzita vo Zvolene. Od svojho vzniku sa zameriava najmä na dreviny Slovenska. Môžete tu vidieť stovky foriem a kultivarov najrôznejších druhov drevín – od dekoratívnych cez technické až po rôzne vzácne.

Jedno z najkrajších arborét na Slovensku sa tiež môže pochváliť i najväčšou zbierkou ruží v našej krajine, až 840 odrôd. Pútavá je i zbierka takmer 700 druhov kaktusov a sukulentov pochádzajúcich najmä z Mexika a Severnej Ameriky. Arborétum dokonca ponúka i možnosť zakúpenia si jednotlivých druhov rastlín.

Zdroj foto: úvodná koláž: INSTAGRAM/odinasvet, INSTAGRAM/vylety.po.slovensku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Sivová 29.06.23 08:41

MS
karma
100.00

Naozaj nádhera! Už sa tam len vybrať.

  • 0
Odpovedať

Dana Hanuskova 01.07.23 20:41

DH
karma
-1.00

objavujem krásy doma a podporme náš cestovný ruch

  • 0
Odpovedať

Veronika Kupcová 04.07.23 12:22

VK
karma
105.00

Nádhera...arborétum Mlyňany je moja srdcovka

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní