Dovolenka v regióne Turiec: Nechaj sa uniesť jeho čarom a navštív tieto miesta

Dovolenka v regióne Turiec: Nechaj sa uniesť jeho čarom a navštív tieto miesta
  • 09.08.2022
  • Michaela Kožáková

Čo vám napadne, keď počujete slovo Turiec? Pravdepodobne sa vám pred očami objavia nekonečné kopce, ostré vrcholky hôr a nádherné doliny so skalnými útvarmi všetkých tvarov. Presne takýto je Turiec – podmanivý a nádherný. 

Územie regiónu leží v Turčianskej kotline, ktorá je obklopená hrebeňom Malej a Veľkej Fatry, pohorím Žiar a Kremnickými vrchmi. 

Turiec je rajom pre všetkých, ktorí obľubujú turistiku. Tí, ktorí majú radi vodu a vodné atrakcie si tu tiež prídu na svoje. Turiec poteší i priaznivcov histórie a deti, ktoré sa môžu do sýtosti vyjašiť napríklad v parku YETI vo Valčianskej doline či v Lanovom parku – Segoland.

Ak ešte nemáte naplánovanú letnú dovolenku, nechajte sa inšpirovať naším článkom. Čítajte ďalej a dozviete sa, ktoré miesta by ste určite počas vášho pobytu v Turci nemali vynechať.

Pozri aj: Sadnite si na bicykel bez ohľadu na svoju kondíciu. Ako sa pripraviť a kam vyraziť?

Hadviga

Zdroj: INSTAGRAM/martin_remenar

Zaniknutá obec Hadviga

Čo sa stalo s obyvateľmi obce Hadviga? Kam sa podeli všetky domy? Malebnú turčiansku osadu Hadviga nachádzajúcu sa v severnej časti pohoria Žiar zväčša nepoznajú ani obyvatelia Turca. Patrí pod obec Brieštie, ktorá sa nachádza v okrese Turčianske Teplice. Pred 2. svetovou vojnou bola Hadviga obývaná karpatskými Nemcami. Svoje zaujímavé pomenovanie údajne dostala podľa mena manželky zakladateľa obce.

Turčianski Nemci, ktorí sa živili poľnohospodárstvom, ťažbou a spracovaním dreva, žili v uzavretých komunitách. So zvyškom obyvateľstva sa výrazne nekontaktovali. Aj to malo za následok vývoj ich jazyka, ktorý sa časom menil do formy lokálnej švábčiny. 

Pokojné spolunažívanie pretrvalo až do obdobia ll. svetovej vojny. Fašisti držali nad nemeckými kolonistami ochrannú ruku. Tí sa začali báť o svoje životy, keď vypuklo SNP. Hromadné vraždenie nemeckých obyvateľov donútilo obyvateľov vytvoriť nemeckú domobranu.

Po krivdách počas povstania, časť obyvateľov opustila Hadvigu spolu s ustupujúcou nemeckou armádou. Nevedeli si po vojne predstaviť pokojné spolunažívanie so zbytkom obyvateľstva. Z husto zastavanej obce a domov, ktoré ju tvorili, obyvatelia okolitých obcí takmer všetko rozobrali a z tehál vyrástli nové domy. Drevo zase dobre poslúžilo na prikúrenie alebo stavbu hospodárskych budov.

Hadviga je dnes už len malou chatárskou osadou bez napojenia na elektrické vedenie a vodovod. Tvorí ju zopár malých chalúp, drevená zvonica, Rímskokatolícky kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Väčšina domov zmizla a z pôvodnej školy ostali len schody.

Múzeum slovenskej dediny v Martine

Zdroj: INSTAGRAM/skanzenmartin

Múzeum slovenskej dediny v Martine

Múzeum slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch pri Martine je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku.

Expozícia dokumentuje a podáva autentický obraz o tradičnom ľudovom staviteľstve, bývaní a spôsobe života obyvateľov oblastí severozápadného Slovenska v období druhej polovice 19. a prvej polovice 20. storočia. Na ploche 15,5 ha sa nachádza 143 objektov obytného, technického, hospodárskeho, spoločenského a sakrálneho charakteru. Časť z nich je interiérovo zariadená a sprístupnená aj návštevníkom.

Okrem prehliadky múzea sa môžete zúčastniť rímsko-katolíckych ako aj evanjelických svätých omší či rôznych podujatí zameraných na prezentáciu kultúry, tradícií, folklóru a remeselnej výroby z regiónu Turiec. V areáli si môžete zakúpiť i suveníry, ľudovo-umelecké výrobky, pohľadnice, odborné publikácie. Nachádzajú sa tu tiež tvorivé dielne pre základné školy, ktoré využívajú i tradičné výrobné techniky a materiály.

Národný park Veľká Fatra

Zdroj: INSTAGRAM/yournationalparks

Národný park Veľká Fatra

Národný park Veľká Fatra leží v severozápadnej časti stredného Slovenska. Rozprestiera sa v regiónoch Turiec, Liptov a Banská Bystrica a patrí medzi naše najväčšie a najvyššie pohoria. Ak máte radi turistiku a prechádzky prírodou, tak toto miesto je pre vás to pravé. Nachádzajú sa tu obľúbené doliny ako Jasenská či Valčianska, ale takisto aj kopce Ostredok, Ploská a Rakytov.

Prenajmite si kolobežky a spoznajte krásy Gaderskej doliny. Nevynechajte ani zrúcaninu Blatnického hradu, na ktorý sa dostanete krátkym a príjemným výstupom. Na závere Gaderskej doliny sa nachádza pri vstupe do doliny Selenec Čertova brána. Toto čarovné miesto je atraktívne nielen pre turistov, ale aj filmárov. Vo filmárskej Blatnici sa nakrútilo už množstvo slovenských celovečerných, ale aj zahraničných filmov. Snáď najznámejší je film Jánošík, ktorého dej bol situovaný aj do priestorov Čertovej brány.

Absolvujte i výstup k jaskyni Mažarná alebo na vrchy Tlstá a Ostrá. Ak patríte k skúsenejším turistom, vyberte sa na Chatu pod Borišovom. Nakoľko leží na trase hrebeňovky Veľkej Fatry je obľúbená najmä medzi skialpinistami.

Na menej známy vrch Drienok sa môžete dostať po trasách vedúcich z Blatnice, Mošoviec, Čremošného alebo Rakše. Tento majestátny vápencovo-dolomitový vrch vám ponúkne úchvatné výhľady na hrebeň Veľkej Fatry a južnú časť Turčianskej kotliny.

Veľmi príjemná je i prechádzka Necpalskou dolinou, v ktorej Necpalský potok vytvára niekoľko vodopádov.

Navštívte i Harmaneckú jaskyňu, ktorá je pozoruhodná nielen impozantnými podzemnými priestormi s vápencovou kvapľovou výzdobou a jazierkami, ale aj množstvom netopierov.

Keďže Veľká Fatra je jeden z našich národných parkov, nezabúdajte na to, že sa tu treba správať zodpovedne – nevyhadzovať odpadky a nezakladať otvorený oheň.

Hrad Sklabiňa

Zdroj: INSTAGRAM/pepe.smtn

Hrad Sklabiňa

Tajomná zrúcanina hradu Sklabiňa sa týči na návrší zalesneného kopca nad obcou Sklabinský Podzámok, na rozhraní Turčianskej kotliny a Veľkej Fatry. Hrad bol postavený začiatkom 13. storočia. V roku 1436 hrad vypálili husiti, následne bol však hrad opravený a dostavali sa k nemu dve bašty. Rod Révayovcov vlastnil hrad až do II. svetovej vojny, kedy ho nemecké vojská v roku 1944 aj s obcou vypálili. Do dnešnej doby sa zachovala značná časť muriva kaplnky s gotickými klenbami, časti veže a palácov, hospodárskych budov, bášt, opevnenia i kaštieľa. V súčasnosti na hrade prebiehajú rekonštrukčné práce. 

Sklabinský hrad je dobre a jednoducho dostupný. Môžete sa k nemu dostať autom. Tí, ktorí si chcú vychutnať nenáročnú a krátku prechádzku, môžu ísť pešo priamo z obce.

V blízkosti zrúcaniny hradu Sklabiňa ticho stojí Katova skala. K miestu sa viaže povesť, podľa ktorej je v skale zakliata mladá dievčina. Tá sa nechcela vydať za miestneho kata. Podľa povesti dievčina sedí na zlatom poklade a len raz za 100 rokov môže povedať jediné slovo: „Vysloboď!“. Ak niekto nájde odvahu a vyslobodí ju, tak získa krásnu dievčinu spolu s pokladom. Strmá cesta vedúca na vrchol v závere ponúka krásny výhľad na Veľkú Fatru, časť Lúčanskej Malej Fatry a časť Turčianskej kotliny.

Turčianske Teplice

Zdroj: INSTAGRAM/jany_jx

Turčianske Teplice

Kúpeľné mestečko Turčianske Teplice nachádzajúce sa v srdci pekného prírodného prostredia vás očarí svojou príjemnou atmosférou. Vďaka svojmu kultúrnemu a prírodnému dedičstvu,  dobrej dopravnej dostupnosti, výborným klimatickým podmienkam, možnosti kultúrneho a športového vyžitia patria Teplice medzi vyhľadávané kúpeľné mestá na Slovensku.

Po únavnej turistike si môžete dopriať relax a oddych v Spa & Aquapark Turčianske Teplice s termálnou liečivou vodou, ktorá blahodarne pôsobí na pohybové ústrojenstvo, ale aj obličky a močové cesty. Prejdite sa i Parkom slávy so sochami zo zelene, vzácnymi domácimi a cudzokrajnými drevinami ako aj s neobyčajnými lavičkami, ako napríklad lavička veselého smajlíka, opitá, pohádaná či obria lavička.

Neprehliadni: Dovolenka na Horehroní: Objavte tie najkrajšie miesta tohto regiónu

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/skanzenmartin, Instagram.com/masiar.miroslav

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Slováková 09.08.22 06:25

MS
karma
118.00

Naozaj krásne prostredie, v ktorom sa dajú spojiť potulky prírodou s kúpeľným relaxom.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 09.08.22 08:42

KK
karma
109.00

Slovensko je nádherné

  • 2
Odpovedať

Marika Michálková 11.08.22 22:13

MM
karma
107.00

Krásne miesta

  • 1
Odpovedať

Ľubo Gombár 26.08.22 13:48

ĽG
karma
-1.00

Krása...určite navštívime

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní