Dovolenka na Horehroní: Objavte tie najkrajšie miesta tohto regiónu

Dovolenka na Horehroní: Objavte tie najkrajšie miesta tohto regiónu
  • 19.07.2022
  • Michaela Kožáková

V srdci nášho čarovného Slovenska v objatí Veľkej Fatry, Nízkych Tatier, Muránskej planiny a Poľany leží región Horehronie pomenovaný po rieke Hron. Nekonečné zvlnené polia, drsné lazy, nádherne vyšívané kroje, prírodné krásy a malebné mestá - presne takto možno Horehronie charakterizovať.

Región Horehronie je stvorený pre príjemnú letnú rodinnú dovolenku. Na svoje si prídu aj milovníci prírody, histórie či vášniví dobrodruhovia. Horehronie ponúka skvelé možnosti kultúrneho a športového vyžitia, turistiky, cykloturistiky, agroturizmu či lyžovania. Historické pamiatky sú sústredené v jeho centrálnej časti. Medzi ne patrí napríklad Banská Bystrica, Slovenská Ľupča s monumentálnym hradom či drevený artikulárny kostol v Hronseku.

Kúzelné zákutia horehronskej prírody môžete spoznať po značených turistických chodníkoch vo Veporských vrchov či v Národnom parku Nízke Tatry, ktorý siaha až po Telgárt pod Kráľovou hoľou, kde susedí s národným parkom Slovenský raj.

Ak toto leto ešte nemáte naplánovanú dovolenku, prestaňte listovať v katalógoch cestovných kancelárii. Vyberte sa na Horehronie. Určite nebudete ľutovať.

Čo všetko vidieť na Horehroní a ktoré miesta by ste si nemali nechať ujsť?

Pozri aj: Dovolenka na Spiši: Tieto čarovné miesta jednoducho musiš navštiviť

Čiernohronská železnička

Zdroj: INSTAGRAMciernohronska_zeleznica

Čiernohronská železnica

Jednou z najkrajších turistických atrakcií Horehronia a stredného Slovenska je historická Čiernohronská lesná železnica. V časoch svojej najväčšej slávy mala táto úzkokoľajová železnica až 131 kilometrov. Prechádzala malebnou dolinou Čierneho Hrona a jeho prítokov. 

Jej základný kameň bol postavený v roku 1908 a slúžila na zvážanie dreva z tunajších píl. V roku 1982 bola prevádzka Čiernohronskej železnice zastavená a nahradila ju cestná doprava. Vďaka snahe a odvahe dobrovoľníkov železnica nebola zlikvidovaná, ale premenená na národnú kultúrnu pamiatku.

Čiernohronská železnica premáva v roku 2022 pravidelne na troch trasách. Všetky vlaky začínajú a končia v Čiernom Balogu – východiskovej stanici. Zaujímavosťou, skoro až raritou je, že jedna trasa vlaku vedie pomedzi tribúnu a futbalové ihrisko domáceho tímu TJ Tatran Čierny Balog.

Jazda v drevených vagónikoch naprieč čarokrásnou prírodou sprevádzaná pískaním lokomotívy a hustým čiernym dymom stúpajúcim do výšin je obrovským zážitkom pre malých i veľkých.

Lesnícky skanzen

Zdroj: INSTAGRAM/katvonneverland

Lesnícky skanzen Vydrovo

Toto živé prírodné múzeum sa nachádza vo Vydrovskej doline v krásnom prostredí Veporských vrchov, asi 1,5 kilometra od Čierneho Balogu. Na viac ako štvorkilometrovom „chodníku lesného času“ sa môžete zoznámiť s lesnou históriou, hospodárením v lese, technikou a náradím. Spoznáte tiež obyvateľov lesa i umelecké diela, ktoré stvoril les. Každý rok tu pribúdajú nové zaujímavé exponáty. 

V areáli lesníckeho skanzenu nechýba ani kaplnka, horáreň, dočasné príbytky a prístrešky, maringotky, mechanizmy a zariadenia využívané pri ťažbe dreva či parná lokomotíva so súpravou vagónov. Nájdete tu aj vodnú pílu, lesnú škôlku a edukačné centrum.

Na návštevu lesníckeho skanzenu si vyhraďte celý deň. Toto úžasné miesto obsahuje niekoľko desiatok zastávok s lesnými dobrodružstvami.

Počas sezóny do lesníckeho skanzenu zaplatíte symbolické vstupné. Skanzen je však prístupný i mimo sezóny, avšak vtedy je ochudobnený o viaceré exponáty, ktoré sú prenesené na zimu do depozitára.

Do skanzenu vedie i jedna z vetiev Čiernohronskej železnice, ktorá tu má dve zastávky.

Jaskyňa mŕtvych netopierov

Zdroj: INSTAGRAM/drahomirn

Jaskyňa mŕtvych netopierov

Unikátna Jaskyňa Mŕtvych Netopierov nachádzajúca sa v centrálnej časti hrebeňa Nízkych Tatier v Ďumbierskom vysokohorskom krase, predstavuje jedinú sprístupnenú vysokohorskú jaskyňu na Slovensku. Táto jedinečná jaskyňa dostala svoje pomenovanie na základe toho, že je  najväčším pohrebiskom netopierov na Slovensku.

Jaskyňa mŕtvych netopierov sa zaraďuje medzi členité jaskyne. Doposiaľ bolo objavených 14 poschodí s celkovou dĺžkou 19 260 m a hĺbkou 320 m. Najväčším priestorom jaskyne je Bystrický dóm, ktorý sa nachádza na siedmom poschodí v hĺbke 180 metrov priamo pod chatou M. R. Štefánika.

Zaujímavosťou jaskyne je výskyt vulkanických hornín kriedového veku s červenohnedým alebo zeleným sfarbením. Pozoruhodnosťou sú i nálezy netopierích kostičiek. Ich vek sa odhaduje na 6000 rokov.

Prehliadku jaskyne môžete absolvovať aj s deťmi od 6 rokov, nakoľko trasa je o niečo náročnejšia než v bežných jaskyniach. K jaskyni sa dostanete z južnej strany od obce Bystrá autom alebo linkovým autobusom z Brezna. Takisto sa tam môžete dostať z Podbrezovej na Trangošku alebo Srdiečko.

Donovalkovo a Habakuky

Zdroj: INSTAGRAM/habakuky_donovaly

Habakuky a Donovalkovo

Horehronie si zamilujú i vaše deti. Vezmite ich do rozprávkovej dedinky Habakuky. Domčeky v štýle ľudovo-fantazijnej architektúry a interaktívne divadelné predstavenia prenesú vaše ratolesti, ale i vás do sveta rozprávok spisovateľa Pavla Dobšinského. Popolvár, Laktibrada, Zlatá Priadka a ďalší hrdinovia ľudových príbehov sa postarajú o autentický zážitok pre celú rodinu. 

Donovalkovo - hlavné mesto detí, je ďalším miestom, odkiaľ vaše deti nebudete môcť dostať. Interaktívny areál pozostáva z 23 malých domčekov vrátane kina, nemocnice, rozprávkovej stavby pripomínajúcej medovníkovu chalúpku, hasičskej zbrojnice, autoservisu, Snehulienkinho či Popoluškinho domu. 

Pre dokonalý zážitok sú pre deti prichystané i kostými. Donovalkovo má svoju minifarmu a dopravné ihrisko. O zábavu a bezpečnosť tých najmenších sa starajú animátori. Donovalkovo nie je rajom len pre deti, ale aj pre rodičov. Tí tu môžu relaxovať popri tom, ako sa ich deti hrajú.

Špania dolina

Zdroj: INSTAGRAM/mrpeeteee

Špania Dolina

Tento vzácny klenot ukrytý pri Banskej Bystrici by ste jednoducho vynechať nemali. Kedysi významná banícka obec vás prekvapí svojím jedinečným rázom, pôvabom a svojou históriou. Špania Dolina, ktorá je aj pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry, predstavuje jedinečnú zmes baníckych pamiatok, tradičnej architektúry, zvykov a tradícií banskej obce zasadenej do krásneho prírodného prostredia Starohorských vrchov.

Môžete tu nájsť rôzne technické pamiatky ako napríklad dennú cisársku štôlňu, haldy, klopačky a šachty. Špania Dolina ponúka i ubytovanie a príjemné reštaurácie zariadené v banskom štýle. Neodmysliteľnou súčasťou obce Špania Dolina a unikátnou atrakciou je hrajúci Banský orloj, ktorý stále funguje. 

V obci tiež môžete navštíviť Múzeum medi, rímskokatolícky Kostol Premenenia Pána, ku ktorému vedú strmé schody a tradičné banícke ľudové domy. Špania Dolina je trvalo osídlená a aj vďaka miestnym obyvateľom môžeme obdivovať jej nenapodobiteľné pamiatky.

Syslia lúka

Zdroj: INSTAGRAM/adeleandmom

Syslia lúka

Využite slnečný deň na Horehroní a navštívte Sysliu lúku - Sysľovisko. Tento výlet poteší všetky vekové kategórie, no najväčšiu radosť budú mať deti. Sysľovisko leží približne 2,5 kilometra od obce Muráň smerom na Prednú Horu. Cesta k nemu vám zaberie len zopár minút.

Kŕmenie sysľov je povolené, treba si však dať pozor na to, čo im ponúknete. Najlepšie je ich kŕmiť slnečnicou, ktorá nebola striekaná a je z miestnych zdrojov. Semiačka slnečnice si môžete zakúpiť priamo na parkovisku pri lúke. Zvedavé sysle nepohrdnú ani domácimi jabĺčkami, suchým chlebom, mrkvou, cviklou či vlašskými orechami. Nekŕmte ich sušienkami, čokoládou alebo tým, čo ste si zbalili do batohu ako občerstvenie na cesty. 

Sysle môžete kŕmiť z ruky, dokonca si radi prídu jedlo vziať priamo od vás. Nesypte im potravu do nôr pretože im tam môže splesnivieť. Nezabúdajte na to, že sysle patria medzi chránené živočíchy a tiež sú to divé zvieratá preto nie je vhodné ich chytať. 

Na lúke, v okolí obydlí malých syslov, sa pasú oslíky. Bez nich a bez ich pomoci by sysle mali problém prežiť vo vysokej tráve. 

Pokiaľ chcete zahliadnúť celé syslie rodinky, vyberte sa sem od apríla do septembra počas teplých dní. Svojich štvornohých miláčikov však nechajte radšej doma. 

Krpáčovo

Zdroj: INSTAGRAM/duskoamuti

Kde sa na Horehroní okúpať a osviežiť? Na horehronskom kúpalisku v Podbrezovej na vás čakajú tri bazény. Zahrať si tu môžete i plážový volejbal, bedminton či stolný tenis. Pohodlné prírodné kúpanie si môžete dopriať vo vodnej nádrži Krpáčovo ukrytej v tichých lesoch. Skutočný relax zažijete v tradičných zbojníckych kúpeľoch, v drevených kúpacích kadiach.

Dokonalý oddych vám poskytnú i kúpele Brusno, ktorých prednosťou je čistý vzduch, nerušené ticho a krásna okolitá príroda údolia Slovenského rudohoria. Pod masívom Krížnej sa môžete osviežiť v malej vodnej nádrži s názvom Salašky zasadenej do horského prostredia. Turistické stredisko Bystrá dolina - Tále je ako stvorené na aktívny oddych a regeneráciu. Kúpanie vo vodnej nádrži je však na vlastné riziko.

Do svojho itinerára zahrňte i kaskádovité Predajnianske vodopády situované priamo pod Kelemenovým tunelom, jedinečnou technickou pamiatkou, a tiež Chmarošský viadukt a nádherný Vajskovský vodopád. Celoeurópskym unikátom je funkčný drevený vodný žľab na splavovanie dreva v doline Rakytovo v Dolnom Harmanci.

Ďalšou zaujímavosťou je technické dielo Jasenianska kaskáda pozostávajúca z 8 vodných diel, ktoré elektrickou energiou zásobovali železiareň v Podbrezovej.

Vyberte sa na prechádzku do hustého Dobročského pralesa, navštívte Bystriansku jaskyňu alebo obdivujte okolitú prírodu z rozhľadne Pustý vrch. 

Keď už budete na Horehroní, nevynechajte ani Prdimuchovu upírsku izbu plnú strašidelných nástrah, Múzeum zvoncov a Múzeum SNP, Gazdovský dvor v Pohorelej či Mestský hrad v Banskej Bystrici.

Doprajte si zážitkovú jazdu unikátnymi cyklodrezinami z hutníckej obce Hronec s prvým liatinovým mostom v Uhorsku až na Šánske a do Čierneho Balogu. 

Na to, aby sme do nášho článku zahrnuli všetky nádherné miesta Horehronia, by sme potrebovali väčší priestor. Ak však máte ďalšie tipy na zaujímavé výlety v tomto regióne, podeľte sa o ne s nami v komentároch.

Neprehliadni: Tip na výlet na Slovensku: Dobšinská ľadová jaskyňa

Zdroj foto: Zdroj foto: úvodná koláž: Instagram.com/prague.dog, Instagram.com/visithorehronie

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kristína Sekeráková 16.03.24 16:09

KS
karma
133.00

Zatiaľ pre mňa neznámy kraj, ktorý sa ale určite oplatí navštíviť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní