Hemoroidy a ich prevencia – 7 tipov, ako predísť nepríjemnému problému

Hemoroidy a ich prevencia – 7 tipov, ako predísť nepríjemnému problému

Hemoroidy, ktoré sú tiež v bežnej reči nazývané zlatá žila, predstavujú ochorenie ciev v oblasti análneho otvoru. Vznikajú v dôsledku rozšírenia a zápalu žíl v análnom kanáli. V praxi sa pritom možno stretnúť s vonkajšími a vnútornými hemoroidmi. Tie vnútorné sú v stenách konečníka, obvykle pár centimetrov od análneho otvoru, vonkajšie sú zase prítomné priamo v okolí ritného otvoru, pričom sú viditeľné. 

Zlatá žila je veľmi nepríjemný a chúlostivý problém, o ktorom sa mnohí boja alebo hanbia hovoriť, dokonca aj s lekárom. Nejde pritom o zriedkavý problém, pravé naopak, postihuje nemalé percento populácie, pričom výskyt býva obvykle vyšší u viacerých rizikových skupín. Hemoroidom sa však dá rôznymi opatreniami dobre predchádzať. Prevencia je o to dôležitejšia, ak vás toto ochorenie žíl už v minulosti potrápilo. Prinášame 7 dôležitých zásad v rámci prevencie hemoroidov!

Prečo vzniká problém s hemoroidmi?

Na hemoroidy upozornia človeka viaceré príznaky. Tie vnútorné zvyčajne nespôsobujú bolesti, no sprevádzané sú krvácaním počas vyprázdňovania. Sú na pohľad skryté, no v neskorých štádiách môžu trvalo vytŕčať z análneho otvoru (trvalý prolaps). Vonkajšie hemoroidy bývajú častejšie sprevádzané bolesťou, taktiež svrbením a pálením či opuchom okolo konečníka. Pri hemoroidoch sa tiež môže objavovať sekrét z konečníka. 

Na rozvoj zlatej žily má pritom vplyv mnoho vnútorných aj vonkajších činiteľov. Medzi najvýznamnejšie rizikové faktory patrí:

  • vyšší vek (starnutím sa stráca pružnosť tkanív),

  • dlhodobá zápcha (spôsobuje tlak na cievy),
  • chronické hnačky,
  • dlhé sedenie (v práci, na toalete) a sedavý spôsob života bez dostatku pohybu,
  • obezita,
  • nedostatok vlákniny v strave,
  • tehotenstvo (zvyšuje sa tlak v brušnej oblasti),
  • chronický silný kašeľ (rovnako z dôvodu tlaku),
  • zápaly čriev,
  • análny styk,
  • cyklistika,
  • genetická predispozícia.

V prípade podozrenia na hemoroidy a výskyte spomínaných ťažkostí neváhajte konzultovať zdravotný stav s lekárom, ktorý vám pomôže zbaviť sa nepríjemného problému. Pri miernejších formách hemoroidov môžu pomôcť rôzne masti či sedacie kúpele s bylinkami. V prípade vážnejších či opakujúcich sa ťažkostí postačí buď menej invazívny chirurgický zákrok (napr. skleroterapia), alebo je potrebné invazívnejšie chirurgické odstránenie hemoroidov. 

Odporúčame: Citáty známych žien o mužoch skrývajú v sebe veľa múdrosti!

pitný režim

Zdroj: Shutterstock®

7 krokov k prevencii hemoroidov:

1. Pite dostatok tekutín

Prevencia nikdy nezabezpečí 100 % ochranu pred vznikom nejakého zdravotného problému, no dokáže výrazne ovplyvniť riziko jeho rozvoja. V prípade hemoroidov je prevencia skutočne vítaná a často účinná. Myslite na ňu hlavne v prípade, že sa vás týkajú vyššie spomínané rizikové faktory, alebo ste v minulosti s hemoroidmi už bojovali.

Znížiť riziko hemoroidov pomáha v prvom rade udržiavanie primerane mäkkej stolice. Dlhodobá zápcha v značnej miere prispieva k rozvoju zlatej žily, preto je problém s nepravidelným vyprázdňovaním potrebné včas riešiť. Častou príčinou zápchy je pritom okrem iného nedostatočný príjem tekutín. Voda pomáha účinne zmäkčovať stolicu a uľahčuje vyprázdňovanie. Dodržiavaním pitného režimu sa navyše vyhnete aj ďalším ťažkostiam (bolesti hlavy, závratom, únave, suchej pokožke a slizniciam).

2. Zvýšte príjem vlákniny

Za zápchou, ktorá prispieva k vzniku hemoroidov, často stojí aj nedostatok vlákniny v strave. Vláknina zmäkčuje stolicu, zväčšuje jej objem a podporuje jej ľahšie vyprázdnenie. Do jedálnička zaraďte hlavne veľa zeleniny a ovocia, na vlákninu sú však bohaté aj ovsené vločky, strukoviny či celozrnné potraviny. Naše telo potrebuje denne naozaj slušné množstvo tejto zložky stravy (okolo 30 g), preto ak máte problém s jej príjmom, pomôžu výživové doplnky.

Známe je napríklad psyllium. Ak však užívate akékoľvek doplnky stravy s vlákninou, dávajte si ešte väčší pozor na spomínaný pitný režim. Ak nebudete spolu s takýmito výživovými doplnkami prijímať dostatok tekutín, výsledkom môže byť zápcha!

3. Venujte sa pohybovým aktivitám

Nedostatok pohybu a sedavý spôsob života vedú k rozvoju dlhého radu zdravotných ťažkostí. Svoje telo musíme skrátka udržiavať v pohybe. Cvičenie a fyzické aktivity pomôžu okrem iného dať do pohybu aj orgány tráviacej sústavy, vrátane čriev. Pravidelný pohyb prispieva k prevencii zápchy, a teda aj nepríjemných hemoroidov.

Najmä v prípade sedavého zamestnania si na pohyb nájdite čas čo najčastejšie, ideálne každý deň, hoci by malo ísť len o dlhšiu prechádzku. Pozor si však treba dávať na bicyklovanie. Táto forma pohybu je pre telo prospešná, no ak vám nie sú hemoroidy cudzie, jazdu na bicyklu radšej obmedzte. Sedadlo bicykla totiž vyvíja tlak na danú oblasť, obmedzuje prietok krvi do konečníka a odiera poškodené tkanivá. 

Odporúčame: Popôrodná depresia u mužov: Aj novopečení oteckovia môžu zažiť baby blues

vyprázdňovanie stolice

Zdroj: Shutterstock®

4. Na toalete netlačte ani dlho neseďte

Hovorí sa, že ženy si spôsobujú hemoroidy silným tlačením pri vyprázdňovaní stolice, muži zase dlhým vysedávaním na toalete. Úporné tlačenie pri pokuse vyprázdniť sa predstavuje výrazný tlak na žily v dolnej časti konečníka. Podobne škodlivý vplyv má aj pridlhé sedenie na záchode. Týchto zlozvykov je dôležité sa v rámci prevencie hemoroidov zbaviť.

Na toalete trávte toľko času, koľko je potrebné. Nesnažte sa vyprázdňovanie urýchľovať tým, že budete silno tlačiť, no rovnako netrávte na záchode dlhú dobu čítaním novín či prehliadaním si sociálnych sietí. 

5. Stolicu nezadržiavajte

V súvislosti s vyprázdňovaním stolice platí v rámci prevencie hemoroidov ešte jedna dôležitá zásada. Veľkú potrebu podľa možností nikdy príliš neodkladajte. V ideálnom prípade by sme mali navštíviť toaletu čo najskôr po tom, ako pocítime nutkanie. Potlačovanie stolice spôsobuje jej vysychanie a tvrdnutie, v dôsledku toho následné ťažšie vyprázdňovanie. Navyše hrozí nafukovanie a brušné kŕče. 

6. Myslite na dôkladnú hygienu

Ak ste s hemoroidmi už bojovali, v rámci prevencie opakovaných ťažkostí zvýšte hygienu v análnej oblasti. Odporúča sa obyčajný toaletný papier vymeniť za mäkší a menej dráždivý, no najvhodnejšie je okolie konečníka po stolici vždy umývať vodou. Lepšou voľbou sú miesto bežného toaletného papiera aj špeciálne vlhčené obrúsky s upokojujúcimi účinkami. 

7. Pri zápche skúste bylinky

Ak mávate problémy so zápchou, neignorujte ich. Zápcha je totiž nielen rizikovým faktorom hemoroidov, ale aj rakoviny hrubého čreva. Pri zápche zvýšte príjem tekutín aj vlákniny v strave a viac sa hýbte. Pomocníkom však môžu byť aj rôzne bylinky, ktoré možno užívať formou čajov, tinktúr, tabliet a podobne. Pomôcť môže pamajorán, slez, sennový list (Sennae folium), ľan siaty, archangelika, čakanka aj púpava. 

Odporúčame: ​Bazalióm – najčastejší kožný nádor. Čo zvyšuje riziko jeho vzniku?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní