Dovolenka na Podunajsku: Ktoré miesta stoja za návštevu?

Dovolenka na Podunajsku: Ktoré miesta stoja za návštevu?
  • 02.08.2022
  • Michaela Kožáková

Krásny región Podunajsko sa rozprestiera na juhozápade Slovenska, v južnej časti Podunajskej nížiny až k hraniciam s Maďarskom. Patrí k najúrodnejším územiam našej krajiny. Keď sa povie slovo Podunajsko, mnohým hneď príde na myseľ voda – Dunaj, vodné mlyny, vodné športy, mosty, kúpaliská, lužné lesy s močiarmi. 

Územie Podunajska je bohaté na termálne pramene. Nachádza sa tu niekoľko kúpalísk a aquaparkov, ktoré spríjemnia každú dovolenku. Medzi ne patrí Vadaš Thermal Resort Štúrovo, ThermalPark Dunajská Streda, termálne kúpaliska Komárno, Patince, Podhájska či Topoľníky.

Podunajsko je tiež regiónom historických pamiatok, múzeí a zaujímavostí z rôznych sfér ľudského života od astronómie, cyklistiky až po architektúru. Čo by ste pri návšteve Podunajska nemali vynechať?

Pozri aj: Tip na výlet na Slovensku: Ochtinská aragonitová jaskyňa

Dunajské luhy

Zdroj: INSTAGRAM/macacak82

Dunajské luhy

Chránená krajinná oblasť Dunajské luhy patrí k najmladším veľkoplošným chráneným územiam na Slovensku. Nachádza sa v južnej časti Žitného ostrova priliehajúcej k starému korytu rieky Dunaj. Oblasť tvorí päť samostatných častí Podunajskej nížiny, ktoré sa tiahnu od Bratislavy juhovýchodne v smere toku rieky Dunaj k hraniciam s Maďarskom k Veľkolélskemu ostrovu v okrese Komárno. 

Oblasť sa rozprestiera na území Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja a celkovo má rozlohu 12 284 kilometrov štvorcových záplavových území, mokradí, jazier, tokov a rybníkov.

Dunajské luhy predstavujú posledné veľké územie pririečnej lužnej krajiny v strednej Európe v jeho pôvodnom stave a tiež významný biotop vodného vtáctva. Pravidelne sa tu vyskytujú vzácne druhy vtákov, ako napríklad volavka purpurová, orliak morský či beluša malá. Môžete tu tiež zahliadnuť vodné korytnačky či užovky vyhrievajúce sa na slniečku, sysľa či množstvo bocianov. V pozorovateľni pod vodou máte šancu nakuknúť do prirodzeného prostredia rýb. 

Nádvorie Európy v Komárne

Zdroj: INSTAGRAM/tripy_po_slovensku

Nádvorie Európy v Komárne

Mesto Komárno sa môže pýšiť nádherným európskym architektonickým unikátom. Jedinečný stavebný komplex s názvom Nádvorie Európy nesie znaky architektúr typických pre 45 európskych krajín a regiónov.

Návštevníci môžu na jednom mieste vidieť stavby postavené v štýle grónskej, fínskej,  islandskej, ukrajinskej či poľskej architektúry bez toho, aby museli precestovať Európu. Budovy zdobia tiež veľkolepé sochy uhorských kráľov.

Počas prechádzky námestím s rozlohou 6500 metrov štvorcových môžete obdivovať také skvosty ako je Nemecký dom, za ktorým je inštalovaná vyrezávaná zvonica, či kópiu hudobného pavilónu z parku Anglia. Učarujú vám i sochy spolupatrónov Európy a štyri historické vstupné brány. V strede námestia sa nachádza funkčná kópia pôvodnej studne, ktorá stála do roku 1878 na Hlavnom námestí.

Zaujme ťa: Dovolenka na Gemeri: Nechaj sa očariť krásou tohto regiónu

 termálne kúpalisko Thermal Corvinus Veľký Meder

Zdroj: INSTAGRAM/thermalcorvinus

Termálne kúpalisko Thermal Corvinus Veľký Meder

Leto by nebolo letom bez poriadneho kúpania a šantenia vo vode. Aquapark Thermal Corvinus Veľký Meder ponúka zábavu a oddych nielen pre deti, ale i dospelých. Nachádza sa tu až 13 bazénov na ploche 10 hektárov. Geotermálna voda v bazénoch s teplotou 57 až 72 °C, vyvierajúca z dvoch prameňov, má blahodarné účinky na pohybové ústrojenstvo. 

Všetci milovníci adrenalínu si môžu vyskúšať tobogány a impozantný vlnový či skokanský bazén. V areáli aquaparku tiež môžete nájsť príjemnú unášajúcu rieku, vitálny a saunový svet, wellness s rôznymi procedúrami, reštauráciu, detský kútik a športové ihriská. Počas letnej sezóny vám čas v aquaparku spríjemnia i animačné programy. 

Kráľová pri Senci

Zdroj: INSTAGRAM/krasnemiesta.sk

Včelársky skanzen

Nevšedným miestom je Včelársky skanzen neďaleko Kráľovej pri Senci, ktorý je už skoro sto rokov kráľovstvom včiel. Na Včelárskej paseke je Múzeum včelárstva a nájdete tu i unikátne zbierky rôznych druhov včelích úľov. Najstaršie typy úľov sú v expozícii zastúpené klátmi, slamenými košmi a figurálnymi úľmi. K najhodnotnejším patrí úľ pre štyri včelstvá z roku 1732 a vyrezávaný úľ nazývaný dlabák s motívom františkánskeho mnícha v jaskyni z roku 1826.

Včelárska Paseka sa od svojho vzniku zameriava na včely a včelárstvo. Toto jedinečné múzeum v prírode, najväčšie v strednej Európe, je skutočne výnimočným zážitkom. Presne tu porozumiete dôležitosti a významu chovu včiel. Dozviete sa tiež zaujímavé informácie o včelárskom remesle.

Lodný mlyn a drevený most v Kolárove

Zdroj: INSTAGRAM/oskarcheckk

Lodný mlyn a drevený most v Kolárove

Národná kultúrna pamiatka lodný mlyn v Kolárove je posledným exemplárom plávajúceho mlyna a jediným lodným mlynom na Slovensku. Táto jedinečná technická pamiatka je zakotvená v prírodnom areáli na mŕtvom ramene Dunaja neďaleko mesta Kolárovo na juhozápade Slovenska. Predstavuje jediný plávajúci mlyn zachovaný na Slovensku, postavený na dvoch rovnobežných lodiach, medzi ktorými je umiestnené mlynské koleso. Takéto mlyny sa v minulosti využívali na mletie zrna a obilnín na tokoch väčších riek ako sú Dunaj, Váh a Malý Dunaj.

V objekte, ktorý je využitý ako malá historická expozícia, sa nachádza niekoľko komponentov z pôvodného mlyna. Zaujímavosťou je benzínový agregát z prelomu 19. a 20. storočia, ktorý pripomína malú lokomotívu. Údajne patrí medzi prvé mechanizmy na svete, vďaka ktorým vyrábali stroje rybárske siete. V lodnom mlyne je umiestnené Múzeum vodného mlynárstva. Okrem technologickej časti, môžete vidieť aj pôvodné zariadenie izby mlyna.

Mlyn má pevnú konštrukciu, vďaka ktorej odoláva jarným ľadom a storočnej vode. Vedie k nemu 86 metrov dlhý most, ktorý sa považuje za najdlhší riečny most s drevenou konštrukciou v Európe.

Mlyn sa nachádza na obľúbenej vodáckej trase Malým Dunajom. Je tiež súčasťou areálu s viacerými technickými pamiatkami a ponúka i možnosť oddychu a občerstvenia. Počas celej letnej sezóny si nenechajte ujsť rôzne kultúrne a gastronomické podujatia.

Hvezdáreň Hurbanovo

Zdroj: INSTAGRAM/erzsebetfanni

Hvezdáreň Hurbanovo

Slovenská ústredná hvezdáreň alebo Planetárium Hurbanovo, ktoré vzniklo v roku 1871 ako jedno z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe, patrí medzi najvýznamnejšie a historicky najstaršie inštitúcie svojho druhu na Slovensku.

Hvezdáreň vykonáva a koordinuje pozorovateľskú a vedecko-výskumnú činnosť v odboroch slnečnej fyziky, stelárnej astronómie, medziplanetárnej hmoty a histórie astronómie.

Inštitúcia ponúka pestrý program pre deti i dospelých vo forme rôznych seminárov, astrozrazov, astrofilmov a súťaží. Hvezdáreň prevádzkuje aj digitálne planetárium, ktoré patrí medzi hlavné atrakcie pre návštevníkov. Prístupná je verejnosti nielen cez deň, ale aj večer, kedy môžete pozorovať nočnú oblohu.

Súčasťou areálu hvezdárne je aj historický park, ktorý je skvelým miestom pre oddych a prechádzku. V parku stojí socha Mikuláša Kopernika a veľké slnečné hodiny.

Neprehliadni: Sadnite si na bicykel bez ohľadu na svoju kondíciu. Ako sa pripraviť a kam vyraziť?

Štúrovo

Zdroj: INSTAGRAM/sturovo.eu

Na svojich potulkách krásnym regiónom Podunajsko nevynechajte ani prírodnú rezerváciu Zlatná, ktorá je domovom nášho najväčšieho vtáka – dropa veľkého. Za návštevu stojí tiež vodný kolový mlyn v Jelke či v Tomášikove. 

Nasadnite na bicykel a vydajte sa po Dunajskej cyklotrase do Rakúska alebo Maďarska. Obdivujte sútok Hrona s Dunajom, Štúrovo, Most Márie Valérie, Ostrihom s tretím najväčší kostolom v Európe z vyhliadky nazvanej Skaly v najmenšom a najjužnejšom slovenskom pohorí Burda.

Všetkých, ktorých zaujíma história, očarí rozsiahla Pevnosť Komárno. Za zábavou i športom sa vyberte do X-bionic sphere Šamorín.

Zdroj foto: úvodná koláž - Instagram.com/srdcomposlovensku, Instagram.com/macacak82

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 03.08.22 16:20

KK
karma
109.00

Nádvorie Európy som navštívila už je tomu zopár rokov, je nádherné, odporúčam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní