Normálna pleť – sen každej ženy. No ako ju udržiavať v dobrom stave?

Normálna pleť – sen každej ženy. No ako ju udržiavať v dobrom stave?

Každá z nás by mala dobre poznať svoj typ pleti. Od tohto poznatku sa totiž toho veľa odvíja. V závislosti od toho, aký typ pleti máme, alebo aj aký je jej aktuálny stav, je potrebné upraviť starostlivosť o pleť, zvoliť vhodné kozmetické produkty, ako aj konkrétne zložky a účinné látky a rovnako i vyhýbať sa tomu, čo danej pleti môže uškodiť.

K základným typom pleti patrí suchá pleť, mastná pleť a najčastejšie sa vyskytujúca zmiešaná pleť. Štvrtý je normálny typ pleti. Ak ste si doteraz mysleli, že normálna pleť je maximálne tak záležitosťou detského veku, ste na omyle. V dospelosti je síce normálna pleť zriedkavejšia, no mnoho žien je jej majiteľkou. 

A my ostatné môžeme celkom závidieť. Normálna pleť totiž predstavuje v podstate akýsi dokonalý a bezproblémový typ pleti bez rôznych nedokonalostí. Aspoň by sa tak na prvý pohľad mohlo zdať. Avšak, aj o normálnu pleť sa treba starať a hlavne správne. Ako na to? 

Aké znaky má normálna pleť?

Normálna pleť v podstate predstavuje ideálny stav pleti. Je to práve ten stav, ktorý sa snažia iné typy pleti dosiahnuť správnou starostlivosťou. Normálna pleť je spravidla dokonale vyvážená – nedochádza ani k nadmernej tvorbe mazu, ako v prípade mastnej pleti, no rovnako netrpí jeho nedostatkom, ako to platí pre suchú pleť. 

Niekedy sa však môže i normálna pleť trošku premasťovať v T-zóne, teda v oblasti čela, nosa a brady. Vtedy obvykle hovoríme o normálnom až zmiešanom type pleti. Normálna pleť je spravidla dobre prekrvená, vďaka čomu navonok pôsobí veľmi pekne, zdravo a čisto.

Takáto pleť vyzerá v priebehu dňa v podstate rovnako stále rovnako, je dobre odolná aj voči rôznym nežiaducim vplyvom – nemá sklon k rýchlym reakciám alebo podráždeniu.

Vo všeobecnosti možno pozorovať na normálnej pleti tieto znaky:

  • vylučuje optimálne množstvo mazu – nie je suchá, ani sa nadmerne neleskne,

  • má prirodzený zdravý lesk,
  • je rozžiarená,
  • má len jemne viditeľné póry,
  • povrch je hladký,
  • má ružovkastú sviežu farbu bez výraznejších nezrovnalostí vo farebnom tóne,
  • dobre sa regeneruje a je pružná,
  • nemá sklon k nedokonalostiam.

Odporúčame: ​Kórejský trend v starostlivosti o pleť – 9 krokov k získaniu glass skin

Aké problémy môžu trápiť normálnu pleť?

Na normálnej pleti sa za bežných okolností nevyskytujú žiadne výraznejšie nedokonalosti – nemáva problém s rozšírenými pórmi, akné, vyrážkami, citlivosťou. Ide vo všeobecnosti o najmenej problémový typ pleti. To však zároveň neznamená, že normálna pleť nevyžaduje našu pozornosť.

Najmä pri nevhodnej starostlivosti sa môže meniť aktuálny stav normálnej pleti a môžu sa objaviť nejaké problémy. Napríklad pri podcenení dôkladnej hydratácie sa môže normálna pleť stať dehydrovanou (pozor, nie suchou!). Dehydrovaná pleť vzniká pri nedostatku vody v pokožke. To sa objavuje bez ohľadu na základný typ pleti, teda aj ľudia s mastnou alebo zmiešanou pleťou môžu trpieť dehydratáciou.

Samozrejme, i normálna pleť, hoci je odolnejšia, starne a postupne sa na nej začnú objavovať známky starnutia. Stáva sa zrelou. Na druhú stranu si ale normálna pleť dokáže ľahšie zachovávať výborný vzhľad aj v zrelom veku.

Mám normálnu pleť?

Máte pocit, že práve vy ste tou šťastnou a normálny typ pleti je ten váš? Spravte si jednoduchý test v pohodlí domova. Pleť odlíčte a vyčistite jemným prípravkom bez alkoholu. Následne na ňu nič neaplikujte, a to v priebehu hodiny. Následne zhodnoťte stav pleti.

Ak sa pleť nadmerne neleskne a nie je na nej všade mastný film, no ani nie je vysušená a nepociťujete žiadne pnutie, skrátka je úplne v poriadku (nemá rozšírené póry, je hladká), máte pravdepodobne práve normálny typ pleti. Ako sme spomenuli vyššie, niekedy sa môže miernejšie lesknúť v T-zóne. 

Zásady starostlivosti o normálnu pleť

Mať normálny typ pleť možno považovať za polovičnú výhru. Prečo? Pretože, ako sme spomenuli vyššie, tento typ pleti nemá zvlášť problémy, ktoré by bolo potrebné riešiť, ale to na druhú stranu neznamená, že normálna pleť si nevyžaduje žiadnu pozornosť. 

Aj normálna pleť potrebuje čistenie, dôkladnú hydratáciu, taktiež výživu a ochranu. Iba tak možno podporiť dobrý stav normálne pleti a vyhnúť sa jeho zhoršeniu v dôsledku nedostatočnej alebo nesprávnej starostlivosti.

Desatoro pre správnu starostlivosť o normálnu pleť:

  1. Používajte na starostlivosť o pleť prípravky určené pre normálnu pleť, prípadne môžu byť označené ako prípravky pre normálnu až zmiešanú pleť.
  2. Na odlíčenie pleti možno použiť rôzne produkty, zvoľte si formu, ktorá vám vyhovuje najviac – olejové odličovače, maslá na odličovanie, odličovacie handričky, pleťové mlieka a podobne. 
  3. Aj pre normálnu pleť sa odporúča dvojfázové čistenie, teda po odlíčení by malo nasledovať dočistenie čistiacim prípravkom, napríklad gélom, penou. 
  4. Po čistení by mala nasledovať tonizácia pleti vhodným tonikom na podporu prirodzeného pH pokožky. Vhodné sú toniká s hydratačnými zložkami bez obsahu alkoholu. 
  5. Používanie denného a nočného krému je základným kameňom starostlivosti o každý jeden typ pleti. Pre normálnu pleť môžete zvoliť hydratačný krém so stredne hutnou konzistenciou. Príliš hutné a mastné, ale ani superľahké gély, nie sú najvhodnejšie, tie pomôžu buď suchej, alebo mastnej pleti.
  6. Na okolie očí patrí očný krém. Vplyvom starnutia je pleť prirodzene suchšia a aj u normálnej pleti môže očné okolie strácať vlahu, čo prispieva k vzniku vrások.
  7. Aj v prípade normálnej pleti možno siahnuť po pleťových sérach, ktoré sa aplikujú ako doplnková starostlivosť pred krémom. Séra sú plné účinných látok a podľa zloženia dokážu bojovať aj s rôznymi nedokonalosťami pleti. Keďže tie sa normálne pleti úplne netýkajú, najlepšou voľbou sú klasické hydratačné pleťové séra. Vo vyššom veku tiež možno zvoliť séra s anti-age účinkom. 
  8. Na čo rozhodne netreba zabúdať pri akomkoľvek type pleti, je ochrana pred slnečným žiarením, teda SPF. Normálna pleť je odolnejšia voči rôznym nežiaducim činiteľom, no ultrafialovému žiareniu sa sama neubráni. UV lúče spôsobujú starnutie pleti a zvyšujú riziko kožných nádorov. Na pleť patrí celoročne aspoň SPF 30, ideálne SPF 50. 
  9. Čo sa pleťových masiek týka, nemusíte voliť špeciálne masky zamerané na boj s určitými pleťovými problémami. Úplne postačí raz týždenne nejaká hydratačná, vyživujúca alebo rozjasňujúca maska. Pokojne môžete občas siahnuť aj po čistiacej zlupovacej maske. 
  10. A nakoniec ešte spomenieme peelingy. Normálna pleť určite nepotrebuje silné peelingové prípravky, ktoré by ju zbavovali nadmernej mastnoty, keďže tvorba mazu je v tomto prípade vyvážená. Vhodne zvolený peeling však zbaví pleť i odumretých kožných buniek a podporí mikrocirkuláciu. Voľte jemné peelingy pre daný typ pleti

Odporúčame: ​Starostlivosť o pleť podľa Kylie Jenner: Na čo nedá dopustiť?

Ktoré zložky v kozmetike pomôžu normálnej pleti?

Konkrétne zložky v kozmetike vyhľadávame najmä v prípade, ak bojujeme s konkrétnym problémom na pleti. Niektoré zložky sú totiž hydratujúce, iné čistiace, ďalšie rozjasňujú. Aké zložky však vyhľadávať v prípade, ak je naša pleť normálna a nevyžaduje si špeciálnejšiu starostlivosť? Máme pár tipov na látky, ktoré jej isto prospejú:

  • kyselina hyalurónová – jedna z najlepších hydratačných zložiek v kozmetike, ktorá má blahodarný vplyv na všetky typy pleti, naša pokožka ju sama obsahuje,
  • kyselina mliečna – je to jemná AHA kyselina, ktorá podporuje proces obnovy kožných buniek, eliminujú jemné vrásky, minimalizuje póry a zvyšuje hydratáciu pleti,
  • vitamín C – silný antioxidant, ktorý poskytuje ochranu proti škodlivým vplyvom životného prostredia, zvyšuje produkciu kolagénu, čo podporuje pružnosť pleti a jej mladistvý vzhľad,
  • vitamín E – tiež má antioxidačné účinky, chráni bunkové membrány pred poškodením voľnými radikálmi, okrem toho podporuje výživu pleti, 
  • kofeín – zmierňuje známky únavy na pleti, zjemňuje mimické vrásky a celkovo omladzuje pleť,
  • výťažok z uhorky – pomáha zvlhčovať pleť, zároveň ju tonizuje a osviežuje, prispieva rovnako k zjednoteniu farebného tónu a rozjasneniu.

Čo škodí normálnej pleti?

Normálnemu typu pleti môže najviac uškodiť náš nezáujem, teda ak si budeme myslieť, že sa v podstate o ňu nemusíme starať. Aktuálny stav pleti sa však môže meniť vplyvom rôznorodých vonkajších aj vnútorných činiteľov (ovplyvniteľných aj neovplyvniteľných). Negatívny vplyv na stav normálnej pleti môže mať:

  • nedostatočné čistenie pleti, alebo naopak nadmerné a nešetrné drhnutie,
  • nedostatočná výživa a hydratácia pleti,
  • nevhodne zvolená kozmetika,
  • agresívne alebo vysušujúce či veľmi premasťujúce zložky v kozmetike,
  • prípravky upchávajúce póry (komedogénne),
  • časté používanie peelingu,
  • nadmerné slnenie (o to viac bez použitia SPF),
  • hormonálne zmeny v organizme,
  • nezdravá strava,
  • nedostatok spánku,
  • nadmerný stres,
  • cigarety a alkohol.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Sivová 14.08.23 08:50

MS
karma
100.00

No veru je to ťažké. Bud je pleť mastná alebo suchá.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 17.08.23 21:37

karma
-1.00

Mám zmiešanú pleť no radzxsom si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní