Podanie ruky nie je vždy vhodné! Kedy radšej skúsiť iný pozdrav?

Podanie ruky nie je vždy vhodné! Kedy radšej skúsiť iný pozdrav?

Podávanie ruky je považované za gesto, ktoré často vyjadruje úctu, priateľstvo, spoluprácu a dôveru medzi dvoma ľuďmi. Napriek tomu však existujú situácie, kedy podanie ruky nie je vhodné alebo dokonca nežiaduce.

V každej krajine, náboženstve i kultúre existujú určité spoločenské normy a zvyky, ktoré ovplyvňujú správanie sa a etiketu pri podávaní rúk. Niektoré situácie si vyžadujú iný spôsob komunikácie alebo jednoducho nie sú vhodné pre podanie ruky.

Reč tela dokáže človeku a o človeku veľa prezradiť. Mnohí vám vedia z očí vyčítať strach i nervozitu. Na základe vášho postoja vedia odhadnúť vašu povahu i osobnosť. Avšak, aj také podanie ruky môže o človeku veľa vypovedať. Dlhý alebo krátky, silný alebo slabý stisk – to veľa napovie o vás, ako o človeku.

Avšak, v ktorých prípadoch neprichádza podanie ruky do úvahy? Poznáme štyri situácie, kedy je podávanie rúk nevhodné a nežiaduce.

1. Keď má niekto plné ruky

Vraví sa, že potrasenie rukou je tým najsrdečnejším pozdravom, aký existuje. Keď sa zoznamujeme, niekoho stretneme po dlhej dobe alebo keď niekoho len tak stretneme na ulici – podanie rúk je vhodné vo väčšine spoločenských situácií.

A nie, ruky si nepodávajú len vyššie postavené osoby. Odborníci na etiketu však tvrdia, že podanie ruky nie je vhodné vždy a za každých okolností. Jedným z prípadov, kedy podanie rúk neprichádza do úvahy je, ak má dotyčná osoba plné ruky.  

Podľa odborníkov by bolo dokonca nevhodné pokúsiť sa podať ruku druhej osobe, ak má plné ruky. Pamätajte, že podanie ruky a jej potrasenie by nemalo byť obťažujúce. To znamená, že ak by ste chceli v tomto prípade niekomu podať ruku a potriasť ňou, musel by odložiť všetko, čo má v rukách.

Čo teda robiť v takom prípade? Nuž, neostáva vám nič iné, len sa srdečne pozdraviť. Čo najotvorenejšie pozdravte! Môžete povedať niečo v štýle: „Dobrý deň! Podal by som vám ruku, ale vyzerá to, že máte plné ruky práce. Tak rád vás opäť vidím“.

2. V prípade, že je niekto chorí alebo sa choro cíti

Hlavne za čias, keď sa medzi nami šíril vírus, ktorý už patrí skôr medzi zabudnuté, podávanie rúk bolo poväčšine tabu. Žiadne dotyky, vrúcne objatia ani bozky na líce nepripadali do úvahy. A to mnohým z nás ostalo dodnes.

Vo všeobecnosti však platí, že ak je niekto chorí alebo sa choro cíti, podanie rúk nie je nutnosťou, aj keď sa považuje za zdvorilé. Zdravá osoba sa totižto vystavuje riziku šírenia choroby. Áno, málo chorôb sa šíri dotykom, ale tak prečo riskovať, že?

Platí, že každý, kto je očividne chorí alebo sa necíti byť úplne fit, mal by ostať doma a nemal by chodiť do spoločnosti. Ak sa už do spoločnosti vyberie, nemal by nikomu podávať ruku, ale sa len zdvorilo pozdraviť.

3. Ak o to niekto nestojí

Možno si poviete, že prečo by niekto nemal záujem podať si ruku a zoznámiť sa s niekým novým? Alebo podať ruku starému-známemu, ktorého už dlhšiu dobu nevidel? Odborníci tvrdia, že je potrebné sledovať reč tela každej osoby v miestnosti, pretože práve touto rečou dokáže dať najavo, že nemá záujem o zoznamovanie sa.

Odborníci na etiketu tvrdia, že ak na niekom pozorujete reč tela, ktorou dáva najavo, že nemá záujem o podanie ruky alebo akýkoľvek fyzický kontakt, je lepšie sa mu vyhnúť alebo pozdraviť ho iným spôsobom.

Bežné signály, ktoré vás môžu odradiť je, ak osoba:

  • drží ruky vbok,
  • kývne hlavou na pozdrav,
  • položí si ruku na srdce,
  • spojí obe ruky na hrudi.

Ktorékoľvek z týchto gest môže signalizovať, že táto osoba vám nechce podať ruku a uznala vás svojím vlastným spôsobom.

4. Nepovoľuje to náboženstvo či kultúra

Podanie ruky je bežné v mnohých kultúrach, ale v niektorých sa považuje za prejav neúcty alebo je výslovne zakázané. Preto je dôležité si naštudovať zvyklosti rôznych krajín či náboženstiev, aby ste sa nedopustili nejakého faux pas.

Niektoré náboženstvá považujú za nevhodné, ak si ruky podávajú slobodní alebo nepríbuzní muži, poprípade ženy a muži – preto si treba dať na tento fakt pozor.

Môžu existovať vonkajšie znaky, ktoré napovedajú, že osoba môže byť menej naklonená podaniu ruky z náboženských dôvodov. Všímajte si, keď má druhá osoba na sebe náboženský odev, pokrývku hlavy alebo zjavne skromné oblečenie. V týchto prípadoch je lepšie počkať, či podá ruku.

Neprehliadni: 5 tipov ako byť sebavedomejšou v práci

Typy a štýly podávania rúk

Niet pochýb o tom, že podanie rúk je tým najbežnejším spôsobom komunikácie a vyjadrenia zdvorilosti v mnohých krajinách. Existuje niekoľko typov podania rúk, ktoré sa môžu líšiť vo forme, sile stisku a dĺžke trvania. Tu je niekoľko typov podania rúk, ktoré sa často používajú:

  • Klasické podanie rúk: Je to najbežnejší spôsob podania rúk, pri ktorom si obaja ľudia navzájom stískajú ruky. Stisk je pevný, ale nie príliš silný, a trvá zhruba 2-3 sekundy.
  • Slabé podanie rúk: Pri tomto type podania rúk sa stisk ruky vykonáva mierne, bez prílišnej sily. Je to väčšinou používané pri formálnych alebo oficiálnych príležitostiach, kde sa zdôrazňuje zdvorilosť a rešpekt.
  • Silné podanie rúk: Je charakterizované pevným a robustným stiskom ruky. Tento typ podania rúk vyjadruje sebadôveru, silu a autoritu. Používa sa častejšie v neformálnych situáciách alebo medzi ľuďmi, ktorí sa poznajú dlhšiu dobu.
  • Krátke podanie rúk: Rýchle podanie rúk, ktoré trvá iba sekundu alebo dve. Je vhodné pre situácie, keď chcete vyjadriť zdvorilosť, ale nemáte veľa času.
  • Dlhé podanie rúk: O niečo dlhšie než klasické podanie rúk a trvá približne 4-5 sekúnd. Tento spôsob podania rúk môže vyjadrovať osobný záujem alebo intimitu.
  • Dvojručné podanie rúk: Používa sa, keď si obaja ľudia navzájom stískajú ruky a pritom držia aj druhú ruku partnera. Tento štýl podávania rúk môže vyjadrovať osobnú blízkosť alebo priateľstvo.
  • Dvojručné podanie rúk s doplnkom: Keď si navzájom ľudia stískajú ruky a zároveň sa doplnkovo dotýkajú ramien, lakťov alebo si poskytujú ďalšiu podporu. Tento štýl podávania rúk vyjadruje ešte väčšiu blízkosť a dôveru medzi dvoma ľuďmi a je často používaný medzi blízkymi priateľmi či rodinnými príslušníkmi.
  • Poloha dlaňou nahor: Tento štýl podávania rúk sa vyznačuje tým, že jedna osoba podáva dlaň nahor a druhá osoba ju prijíma. Toto gesto môže vyjadrovať úctu, podriadenosť alebo pokoru.
  • Poloha dlaňou nadol: Jedna osoba podáva dlaň nadol a druhá osoba ju prijíma. Tento štýl podávania rúk môže vyjadrovať silu, dominanciu alebo autoritu.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní