Nepriateľ krásy? Ako vplýva chlór na vlasy, nechty a pokožku?

Nepriateľ krásy? Ako vplýva chlór na vlasy, nechty a pokožku?

Leto je pre niekoho odmenou a pre iných skôr utrpením, a to z dôvodu vysokých vonkajších teplôt. Kým niektorí sa najradšej zatvárajú do miestnosti s klimatizáciou, iní toto počasie využívajú na pobyt vo vode a pri vode.

Návšteva plavární, kúpalísk či aquaparkov v tomto období je relaxom i odmenou po dlhom dní v práci či pracovnom týždni. No aj keď sa človek môže tešiť zo zábavy a osvieženia vo vode, často sa nestaráme o dôsledky, ktoré môže mať chlór na naše telo.

Chlór je totižto dezinfekčným prostriedkom, ktorý sa používa na udržanie čistoty vody v bazénoch, a teda jej ochranu pred mikroorganizmami. Avšak, nadmerné vystavovanie sa chlórovej vode môže mať negatívny vplyv na našu pokožku, vlasy i nechty.

Pri kontakte s chlórom v bazéne naše nechty, vlasy a pokožka môžu trpieť. Nechty sa môžu stať krehkými a lámavými, vlasy môžu stratiť svoju prirodzenú hydratáciu a lesk a pokožka môže byť suchá a podráždená.

Našťastie, existujú opatrenia, ktoré môžeme prijať na minimalizáciu negatívnych účinkov chlóru na naše nechty, vlasy i pokožku. Čo teda robiť pre to, aby sme naše telo ochránili pred negatívnymi účinkami chlórovej vody? Pozreli sme sa aj na to, čo všetko môže spôsobiť chlór a dlhodobé vystavovanie sa jeho účinkom.

Ako pôsobí chlór na vlasy?

Pozrime sa na chlór ako na dezinfekčný a bieliaci prostriedok, ktorý sa pridáva do bazénov. Ako by teda táto chemická látka mohla vplývať na vlasy? Nuž, nemusíme hovoriť, že jednoznačne negatívne.

V prvom rade si treba uvedomiť, že naše vlasy sú plné prirodzených olejov a chlór ich môže odstrániť. Podľa kaderníkov je chlór drsnou látkou, ktorá vôbec nie je šetrná k pokožke a ani k vlasom.

Samozrejme, do bazénov sa pridávajú rôzne koncentrácie, ale aj tie najnižšie sú postačujúce na to, aby poškodili naše vlasy – hlavne pri ich dlhodobom vystavení pôsobeniu chlóru. Chlór vlasy:

  • vysušuje,
  • spôsobuje štiepenie končekov vlasov,
  • v dôsledku jeho pôsobenia sú vlasy náchylné na lámanie,
  • v niektorých prípadoch môže zmeniť prirodzenú farbu vlasov (hlavne pri farbených vlasoch).

Okrem toho si treba uvedomiť, že chlór nevplýva len na vlasy samotné, ale aj na vlasovú pokožku. Tá môže byť v dôsledku jeho pôsobenia viac vysušená a náchylnejšia na tvorbu lupín.

Ako chrániť vlasy pred negatívnym vplyvom chlóru?

Chlór prítomný v bazénoch ako dezinfekčný prostriedok má negatívne účinky na vlasy. Podľa dostupných informácií táto chemikália absorbuje prirodzené oleje vo vlasoch, čo vedie k ich vysušeniu a poškodeniu.

Čo sa však dá urobiť, aby sa zabránilo týmto negatívnym účinkom? Odpoveď je jednoduchá –  starajte sa o svoje vlasy a udržujte ich hydratované.

  • Hydratujte vlasy: používaním hydratačných vlasových prípravkov i dostatočným pitným režimom. 
  • Noste plaveckú čiapku: zabráni to priamemu vplyvu chlóru na vaše vlasy.
  • Dôkladne si opláchnite vlasy: po pobyte v bazéne je potrebné vlasy umyť veľkým množstvom vody a rovnako tak aj vhodným šampónom.
  • UV ochrana: existujú špeciálne prípravky na ochranu vlasov pred UV žiarením! Je to dôležité, pretože slnko má tendenciu zosilňovať účinky chlóru.
  • Používajte kondicionér: tento výrobok má funkciu hydratácie vlasov po bežnom umytí. Nevynechávajte ho preto pri každom kúpaní vlasov, najmä keď idete do bazéna.
  • Pravidelne zastrihávajte končeky: robí sa to preto, aby ste zabránili ďalšiemu poškodeniu končekov, napríklad rozštiepeniu končekov, a tým aj ďalšiemu poškodzovaniu vlasov.

Zaujme ťa aj: TOP strihy a účesy pre krátke vlasy na leto 2023 – tieto si zamiluješ

Ako vplýva chlór z bazéna na pokožku?

Ak ste niekedy strávili čas v bazéne, pravdepodobne ste si všimli, že vaša pokožka môže byť po ňom suchá a svrbieť. Je to čiastočne spôsobené účinkami chlóru, ktorý sa bežne používa na dezinfekciu vody v bazéne. Medzi negatívne účinky chlóru na pokožku patria:

  • suchosť a svrbenie pokožky,
  • riziko vzniku / vzplanutia ekzému,
  • možnosť vzniku akné,
  • predčasné starnutie pokožky.

Hoci chlór účinne udržiava vodu v bazéne čistú a bezpečnú, pokožka a chlór nejdú veľmi dokopy. Je všeobecne známe, že chlór vysušuje pokožku, čo nie je dobré pre ľudí, ktorí sú náchylnejší na suchú pokožku alebo majú kožné ochorenia spôsobujúce suchosť a citlivosť.

Pri chlórovej vode musíte byť opatrní aj preto, že môže interagovať s inými chemikáliami vrátane chemikálií z akýchkoľvek vašich produktov starostlivosti o pleť alebo vlasy.

Tipy, ako chrániť pokožku pred negatívnymi účinkami chlóru

Niet pochýb o tom, že chlór negatívne vplýva na našu pokožku. Zo všetkého najviac je to vysúšanie pokožky, ktoré môže pocítiť každý po pobyte v bazéne, v ktorom bola voda ošetrená chlórom. Ako teda pokožku pred chlórom a jeho negatívnym vplyvom chrániť?

  • Pred pobytom v bazéne sa osprchujte: tak predídete tomu, aby niektoré z produktov, ktoré denne používate (ako sú krémy, pleťové vody a dezodoranty) pri kontakte s chlórom vyvolali nežiaduce reakcie a podráždili vašu pokožku.
  • Nekúpte sa v bazéne so šperkami: majú tendenciu reagovať s chlórom vo vode a môžu uvoľňovať toxické a dráždivé látky.
  • Hydratujte pokožku: ideálne je používať hydratačný krém, ktorý pomáha regulovať prirodzené pH pokožky a zároveň ju intenzívne hydratuje.
  • Po pobyte v bazéne sa dôkladne osprchujte: aby ste z tela odstránili všetky stopy chlóru.

Neprehliadni: Kórejský trend v starostlivosti o pleť – 9 krokov k získaniu glass skin

Ako vplýva chlór na nechty?

Vo všeobecnosti platí, že častý kontakt nechtov s akoukoľvek vodou nie je pre ne dobrý. Predstavte si svoje nechty ako špongiu – veľmi porézne platničky, ktoré sa pri kontakte s vodou rozťahujú a zmršťujú. V dôsledku tohto sú nechty zaťažované a náchylnejšie na oslabenie, olupovanie a lámanie.

A to je v prípade bežnej vody. Ak sa k tomu pridá chlór, teda chlórovaná voda, nechty sa musia vyrovnávať aj s dehydratáciou. Chlór totižto nechty zbavuje prirodzených olejov, ktoré udržiavajú kožičku hydratovanú. Kožička prekrýva nechtovú matricu, teda centrum nechta, v ktorom sa samotné nechty vytvárajú. A keď je kožička dehydratovaná, môže to ovplyvniť rast nechtu. Z tohto teda vyplýva, že chlórovaná voda:

  • nechty vysušuje a dehydruje,
  • spôsobuje ich nadmerné lámanie,
  • často je príčinou olupovania nechtov,
  • spomaľuje rast nechtov,
  • oslabuje nechty.

Najlepšia ochrana nechtov pred chlórom

Rovnako ako vlasy a pokožku, tak aj nechty je potrebné chrániť pred vplyvom chlórovanej vody. Aj keď po pobyte vo vode môžu nechty na prvý pohľad vyzerať pevne a tvrdo, opak však môže byť pravdou, preto sa nenechajte pomýliť.

Spočiatku môžu byť nechty mäkké a môžu sa lámať. Z dlhodobého hľadiska a pri dlhodobejšom pôsobení chlórovej vody, sa nechty stávajú krehkými a suchými. Ako ich teda chrániť?

  • Nezanedbávajte hydratáciu: ideálne je používať krémy s obsahom olejov, napríklad arganového, ktoré pôsobia proti vysušovaniu.
  • Používajte ochranné laky na nechty: tieto výrobky vytvárajú akýsi film, ktorý zabraňuje prenikaniu chlóru priamo do nechtov.
  • Stravujte sa zdravo: zvnútra môžete posilniť svoje nechty, aby boli odolné voči účinkom chlóru. Jedzte ovocie, zeleninu, strukoviny, vajcia, mliečne výrobky a všetky tie potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny A, B, C a D.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kates Svelova 14.08.23 11:33

KS
karma
-1.00

Ahojte, chcem sa s vami podeliť o moju skúsenosť s chlórom z kúpaliska, ktorá sa mi stala vlaní v lete. Vlasy sú jedným z prvých, na čo som si všimla, aký vplyv má na ne chlór. Po dni strávenom v bazéne som si všimla, že moje vlasy sú suché, krehké a nie až tak lesklé. Preto už teraz pred vstupom do bazéna dávam mojím vláskom ochranu, ktorá zabraňuje prenikaniu chlóru a minimalizuje škody na nich. Ďalšie nepríjemnosti som pociťovala taktiež aj na pokožke. Po niekoľkých hodinách v bazéne som začala pociťovať nepríjemný pocit svrbenia, miestami až pálenia. Preto som sa musela po takomto čľapkaní v bazéne sprchovať aj dva krát po sebe niekedy. Buhužiaľ, chlór skutočne nešetrí ani naše nechtíky. Na vlastnej koži som to pocítila, keď som si všimla, že moje nechty sa stali krehkejšími a mali vysokú tendenciu sa lámať. Preto sa snažím chrániť svoje nechty, keď sa dostanem do bazéna, a starám sa o ne pomocou vhodných olejov a krémov. Napriek týmto negatívnym skúsenostiam si vážim výhody, ktoré kúpanie v bazéne prináša, či už relaxáciu, fyzickú aktivitu a osvieženie. :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní