Sú verejné toalety hrozbou pre naše zdravie? Môžeme zo záchodovej dosky niečo chytiť?

Sú verejné toalety hrozbou pre naše zdravie? Môžeme zo záchodovej dosky niečo chytiť?

Niekto s ich návštevou nemá žiaden problém, iní ich využijú len v nevyhnutnom prípade a ďalší sa im vyhýbajú oblúkom nech sa deje čo sa deje. Reč je o verejných toaletách. Nie je žiadnym tajomstvom, že nejde o práve najčistejšie miesto, skôr naopak. Ide i miesto s vysokým výskytom rôznych baktérií a iných choroboplodných zárodkov.

O to horšie na tom môžu byť verejné toalety, ktoré nie sú dostatočne udržiavané a pravidelne čistené. Avšak, predstavujú pre nás verejné toalety až také veľké zdravotné riziko? A ak áno, v akých prípadoch? Je možné si z nich, takpovediac, odniesť nejakú chorobu? Alebo sa netreba báť ich v prípade potreby použiť?

S akými patogénmi sa môžeme stretnúť na verejných toaletách?

Všade vôkol nás sa nachádzajú rôzne baktérie, vírusy a mnohé iné patogény a choroboplodné zárodky. Toaleta, či už tie v našich domácnostiach, alebo verejné WC, nie sú výnimkou. Samozrejme, pri verejných toaletách sme o niečo viac ostražití, keďže ich denne používajú stovky neznámych ľudí.

Mnohé patogény spôsobujúce rôzne ochorenia sú bežne prítomné v ľudských výkaloch či telesných tekutinách a práve ich zdrojom môžu byť aj verejné toalety. K bežných fekálnym baktériám radíme napríklad baktérie:

  • Campylobacter,
  • Enterococcus,
  • Escherichia coli,
  • Salmonella,
  • Shigella.

Okrem toho môžu byť vo fekáliách prítomné aj stafylokoky či niektoré vírusy, ako je rotavírus, norovírus či vírus hepatitídy A aj E. 

Ešte môžeme spomenúť kvasinky, prípadne parazity ako mrle a dokonca aj patogény spôsobujúce pohlavne prenosné choroby (kvapavky, syfilis), pretože tie sú spravidla prítomné vo výtoku z penisu a vo vaginálnom sekréte. S uvedenými i ďalšími patogénmi je možné sa teoreticky stretnúť na verejných toaletách, no akú veľkú hrozbu môžu pre nás skutočne predstavovať?

Odporúčame: ​Najlepšie miesta na pozorovanie nočnej oblohy na Slovensku: Už si o nich počula?

Existuje pri návšteve verejnej toalety riziko nákazy?

V podstate všade, kde sú prítomné nejaké patogény napádajúce človeka, vždy existuje isté riziko nákazy. Avšak, zároveň platí, že musia byť splnené aj rôzne podmienky umožňujú prenos infekcie. Patogény sa do tela človeka dostávajú vždy určitou cestou a k tomu, aby došlo u jedinca k prepuknutiu ochorenia, sa musí do tela dostať aj dostatočné množstvo patogénov.

A ani to niekedy nestačí na rozvoj choroby. Naše telo má vlastný obranný systém – naša imunita nás dokáže ochrániť pred nespočetným množstvom potenciálnych nákaz. A ako je to teda s možnosťou nákazy na verejnej toalete? Na verejných toaletách máme najčastejšie tú česť s rôznymi patogénmi prítomnými v ľudských výkaloch. Tie sa prenášajú hlavne fekálno-orálnou cestou.

To znamená, že prenos môže nastať napríklad v prípade, ak si zdravý človek zanesie patogény vylúčené v stolici infekčnej osoby do úst kontaminovanými rukami, alebo napríklad neumytými rukami kontaminuje potravinu, ktorú následne skonzumuje. I preto sú tieto ochorenia, ako šigelóza, hepatitída A či norovírusové infekcie, radené aj do kategórie chorôb špinavých rúk. 

Čo to teda pre nás znamená? Že najväčšie riziko nákazy takýmto ochorením pre nás vzniká v momente, keď pri návšteve verejnej toalety nedodržiavame zásady dôkladnej hygieny rúk. Riziko je obvykle ešte vyššie v prípade oslabenej imunity. 

Je záchodová doska najviac špinavým miestom na verejnom WC?

Mnoho ľudí by bez pochýb za najšpinavšiu časť verejných toaliet označilo záchodovú dosku. Veď predsa na ňu všetci návštevníci sadajú s holou kožou a vykonávajú potrebu. Avšak, pravdou je, že suchý, studený a šmykľavý povrch záchodovej dosky nie je tým najideálnejším miestom pre nekontrolovateľné množenie patogénov. Mnohé z vyššie uvádzaných patogénov pri takýchto podmienkach rýchlo hynú. 

Samozrejme, choroboplodné zárodky sú prítomné i tu (viac však zo spodnej strany), no pravdou je, že mnohé ďalšie povrchy na verejných záchodoch môžu byť ešte špinavšie, a to vrátane vlhkej podlahy, sušičov rúk, dávkovačov mydla, vodovodných kohútikov a, samozrejme, kľučiek. Zabudnúť nemôžeme na to, že patogény a choroboplodné zárodky sa po spláchnutí toalety dokážu ľahko dostať i do okolia.

Je však sedenia priamo na záchodovej doske na verejných toaletách pre nás rizikové s ohľadom na zdravie? Ako sme spomenuli vyššie, rôzne choroboplodné zárodky prítomné vo fekáliách sa prenášajú hlavne fekálno-orálnou cestou. Pri bezpečnom používaní verejných toaliet, a to myslíme najmä pri dôkladnej hygiene rúk, je riziko takejto nákazy veľmi nízke.

Niektoré patogény sa môžu dostať do tela cez porušenú kožu. To znamená, že človek by sa teoreticky mohol nakaziť pri sedení na záchodovej doske v prípade poškodenia kože alebo slizníc v danej oblasti, avšak len za predpokladu, že by tu bolo prítomné dostatočné množstvo patogénov a pravdepodobne by k nákaze musel prispieť aj oslabený imunitný systém. Imunita a neporušená koža sú dobrými pomocníkmi na obranu pred choroboplodnými zárodkami. 

Možnosť nákazy pohlavnou chorobou zo záchodovej dosky

Čo sa pohlavne prenosných chorôb týka, je vysoko nepravdepodobné, že by sa nimi človek nakazil práve použitím verejnej toalety, a to ani v prípade, ak toaletu predtým použila osoba s kvapavkou alebo inou sexuálne prenosnou chorobou.

Platí v podstate to, čo sme spomínali vyššie. Záchodová doska nepredstavuje ideálne prostredie pre množenie patogénov, navyše mnohé patogény spôsobujúce pohlavne prenosnú chorobu sú citlivé na podmienky okolitého prostredia. Napríklad baktérie spôsobujúce kvapavku hynú mimo ľudského tela za pár minút, pri patogénoch spôsobujúcich syfilis sú to neraz sekundy.

Teoreticky by mohlo k prenosu infekcie dôjsť v prípade kontaminovania záchodovej dosky dostatočným množstvom patogénov, na ktorú si vzápätí sadne osoba s poškodenou sliznicou pohlavných orgánov. Ide však o veľmi nepravdepodobný prenos nákazy.

Odporúčame: Zníženie váhy – koľko kíl sa dá stratiť za mesiac?

Riziká močenia „na lyžiara“ a obkladania dosky toaletným papierom

Možno to poznáte i vy. Nechcete sa dostať do kontaktu so záchodovou doskou na verejných toaletách, preto si dosku obložíte toaletným papierom. Je to vhodné opatrenie alebo skôr kontraproduktívne? Ako sme spomenuli vyššie, pri splachovaní sa patogény rozvíria a vzduchom dostanú aj na okolité povrchy, teda aj prítomný toaletný papier. Ten dobre nasáva vlhkosť a môže byť lepším miestom pre množenie patogénov. 

Na mnohých verejných toaletách sú toaletné papiere umiestnené v plastových krytoch, ktoré ich pred vzduchom sa víriacimi baktériami chránia. Pre lepší pocit je možné záchodovú dosku prekryť čistou vreckovkou. Stále však platí, že s ohľadom na minimálne riziko prenosu nejakej infekcie zo záchodovej dosky to nie je zvlášť potrebné. 

A čo močenie na takzvaného „lyžiara“, teda v podrepe nad toaletou? I táto praktika ochrany pred kontaktom so záchodovou doskou, týkajúca sa pochopiteľne najmä žien, je veľmi obľúbená, no na prekvapenie so sebou môže niesť zdravotné riziká. Vylučovanie moču v takejto polohe je spravidla sťažené, pretože svaly panvového dna a pletenca sú napnuté. V tomto smere existuje riziko, že moč nebude vylúčený dostatočne, čo z dlhodobého hľadiska zvyšuje riziko infekcií močových ciest.

Aby bolo navyše v takejto polohe možné vylúčiť moč, vyžaduje si to neraz potrebu tlačenia. Tu zase narastá riziko prolapsu panvových orgánov. Močenie „na lyžiara“ sa teda neodporúča praktikovať pravidelne. Ideálne je po tejto metóde siahnuť len v prípade núdze, napríklad ak je záchodová doska viditeľne znečistená a nemáme možnosť jej očistenia. 

Tipy na bezpečné používanie verejných toaliet:

  • po každej návšteve toalety, a to nielen tej verejnej, si dôkladne umyte ruky pod tečúcou vodou s použitím mydla,
  • po použití toalety najskôr veko zatvorte a až potom splachujte, obmedzíte tak rozpŕchnutie choroboplodných zárodkov do okolia, 
  • po umytí rúk sa nedotýkajte kľučky pri odchode z verejnej toalety – na otvorenie dverí použitie lakeť alebo papierovú vreckovku,
  • po umytí rúk je najideálnejšie nedotýkať sa ani vodovodného kohútika, ak na verejných toaletách nie sú bezdotykové senzory na spustenie vody, kohútik zatvorte servítkou alebo lakťom,
  • ak je na verejnej toalete klasický uterák na utretie rúk, rozhodne ho nepoužívajte a ruky si osušte do papierovej vreckovky,
  • pri obave z návštevy verejnej toalety so sebou môžete nosiť antibakteriálne obrúsky, ktorými si môžete očistiť záchodovú dosku.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Kristova 30.06.23 17:42

AK
karma
100.00

Ozaj dobré rady.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní