Ako vplýva úzkosť počas tehotenstva na plod? Je nebezpečná? Ako sa s ňou vyrovnať?

Ako vplýva úzkosť počas tehotenstva na plod? Je nebezpečná? Ako sa s ňou vyrovnať?

Pred niekoľkými mesiacmi ste bola nadšená, keď sa objavili dve paličky na tehotenskom teste. Ako prvé vás zaliala eufória a neopísateľný pocit šťastia. Možno sa to podarilo na prvý šup a možno ste to skúšali dlhé mesiace. Nech je to akokoľvek, priniesť dieťa na tento svet je skutočným zázrakom.

No teraz? Možno pri všetkom pociťujete obavy, že by mohlo byť niečo zlé alebo niečo zlé sa mohlo stať. Tento pocit, začína ovplyvňovať vaše každodenné fungovanie. Pocit, ktorého sa chcete zbaviť, no nech robíte čokoľvek, stále je pri vás a núti vás premýšľať nad zlými vecami.

Hovorí sa, že tehotenstvo by malo byť tým najkrajším obdobím v živote ženy. A tak je aj prezentované na sociálnych sieťach, kde vídame všetky influencerky, ako si tehotenstvo užívajú plnými dúškami. Aké je všetko perfektné a dokonalé.

No ak trpíte úzkosťou, všetko sa môže skomplikovať a vy nemusíte tehotenstvo brať ako to najkrajšie obdobie plné motýlikov v bruchu. Týka sa úzkosť aj vás? Ako rozpoznať príznaky úzkosti, ako vplýva na vyvíjajúci sa plod a čo robiť, aby ste úzkosť počas tehotenstva dostali pod kontrolu?

Úzkosť počas tehotenstva

Popôrodná úzkosť (popôrodná depresia) je pomerne častým problémom, ktorým môžu trpieť čerstvé mamičky, ale aj oteckovia (popôrodná depresia u mužov). Avšak, aj úzkosť pred pôrodom, známa aj ako predpôrodná úzkosť, začína byť oveľa bežnejšia a začíname sa s ňou stretávať čoraz častejšie. Udáva sa, že viac ako 1 z 10 tehotných žien niekedy zažíva úzkosť. Patríte k ním aj vy?

Zaujme ťa aj: Myóm na maternici – aké príznaky naň môžu poukazovať?

Čo je predpôrodná úzkosť?

Je prirodzené, že každá žena v období tehotenstva pociťuje miernu úzkosť. Avšak, pre niektoré ženy sa úzkosť môže stať skutočným problémom. Ak trpíte úzkosťou, je vhodné vyhľadať pomoc a nájsť si v tomto „ťažšom“ období nejakú podporu, aby ste všetko zvládli.

Predpôrodná úzkosť dokonca môže postihnúť jedného alebo oboch budúcich rodičov. Úzkosť je viac než len pocit obáv v konkrétnej situácie. Objavuje sa vtedy, keď sa pocity obáv a stresu objavia bez konkrétneho dôvodu, neustále sa vracajú a nedajú sa ľahko kontrolovať. Ak sa úzkosť nelieči, môže mať veľký vplyv na vašu pohodu.

Napriek tomu mnoho ľudí predpokladá, že ich príznaky sú normálnou súčasťou tehotenstva a nevyhľadajú pomoc. Ak máte predpôrodnú úzkosť, môžete pociťovať niektorý z týchto príznakov:

  • pocit úzkosti po celý čas alebo väčšinu času a neschopnosť ju kontrolovať,
  • nepokoj,
  • pocit veľkého strachu (napríklad v tehotenstve sa môžete neustále obávať o svoje dieťa)
  • neschopnosť sústrediť sa,
  • pocit podráždenosti,
  • pocit neustálej nervozity,
  • ťažkosti so zaspávaním,
  • problémy so spánkom.

Úzkosť sa môže dostaviť rýchlo a bez zjavnej príčiny. Príznaky môžu zahŕňať:

  • zrýchlený tep srdca,
  • pocit strachu alebo obavy zo smrti,
  • bolesť na hrudníku,
  • dýchavičnosť,
  • závraty,
  • potenie,
  • pocit na omdletie,
  • trasúce sa končatiny,
  • brnenie v končatinách,
  • škvŕkanie v žalúdku.

Väčšina záchvatov paniky trvá 5 až 20 minút. Môžu byť veľmi desivé, ale nie sú nebezpečné.

Príčiny úzkosti počas tehotenstva

Čokoľvek vo vás môže vyvolať pocit úzkosti. Najčastejšie sa však hovorí o hormonálnych zmenách, ktoré sú najčastejšou príčinou. Hormonálne zmeny počas tehotenstva totižto môžu ovplyvniť chemické látky vo vašom mozgu. To môže spôsobiť úzkosť.

Tehotenstvo je tiež obdobím obrovských zmien. Niektoré z týchto pocitov a vnemov sú vítané, zatiaľ čo iné sú vyslovene nepríjemné a desivé. Môžu sa dokonca objaviť komplikácie alebo iné problémy, ktoré vám nedajú spať.

Predpôrodnú úzkosť môžete mať, ak čakáte dieťa a:

  • sa väčšinu času cítite znepokojená, vystresovaná alebo v napätí,
  • máte obavy, ktoré ovládajú vaše myslenie,
  • máte záchvaty paniky,
  • máte napäté svaly pri každodenných činnostiach,
  • máte problémy so spánkom kvôli svojim pocitom.

Tieto príznaky sa môžu rozvíjať postupne alebo môžu prísť náhle a intenzívne. Ak sa neliečia, môžu sa časom zhoršovať. Ak máte predpôrodnú úzkosť, môžete pociťovať veľkú úzkosť o blaho svojho dieťaťa a často sa uisťovať, že je zdravé a vyvíja sa normálne.

Neprehliadni: Čo je biochemické tehotenstvo? Aké sú prejavy a čo zvyšuje riziko?

Úzkosti a fóbie špecifické pre tehotenstvo

V období tehotenstva môžete pociťovať úzkosť alebo strach z pôrodu. Je to totižto najbežnejší strach, s ktorým sa ženy stretávajú. Tehotenstvo a pôrod sú totižto významné životné udalosti, preto nebuďte na seba prísne, ak pocítite tento druh strachu. Pomôcť vám môže rozhovor s ošetrujúcim gynekológom, pôrodnou asistentkou a dôsledná príprava na pôrod samotný.

Fóbia je ohromujúci a vyčerpávajúci strach z niečoho. Je to zriedkavé, ale niektoré ženy majú taký strach z pôrodu, že ho nechcú podstúpiť, aj keď dieťa naozaj chcú mať. Silný strach z pôrodu môže ovplyvniť aj ich rozhodnutie, ako porodia svoje dieťa. Tento jav sa nazýva tokofóbia.

U niektorých žien sa strach z pôrodu vyvinie preto, že majú za sebou traumatický zážitok z pôrodu, potratu alebo úmrtia novorodenca. V takom prípade môžu mať posttraumatickú stresovú poruchu.

Fóbia z ihiel alebo strach z lekárov (syndróm bieleho plášťa) môže tiež spôsobiť problémy v tehotenstve, pretože môže spôsobiť, že sa niektoré ženy vyhýbajú dôležitým krvným testom alebo zákrokom.

Ako predpôrodná úzkosť vplýva na plod?

Počas celého tehotenstva sa snažíte robiť všetko pre to, aby sa bábätko vo vašej maternici vyvíjalo správne. Dávate si pozor na stravu, hýbete sa a robíte všetko, čo vám odporučí váš gynekológ. Ale pozor, aj úzkosť môže vplývať na vyvíjajúce sa dieťa.

Obavy z toho či úzkosť alebo stres ovplyvnia vaše dieťa, sú pochopiteľné, ale môžu tiež vytvoriť začarovaný kruh myšlienok. Počas tehotenstva môžete pociťovať úzkosť, potom sa začnete obávať, či to nemá vplyv na vaše dieťa, a tak sa stanete ešte úzkostlivejšou.

Je veľmi nepravdepodobné, že by vaša úzkosť ovplyvnila vaše dieťa, najmä ak sa vám dostane správnej liečby a podpory. Výskumy však ukazujú, že existuje dobrý dôvod na to, aby ste dostali svoju úzkosť pod kontrolu. Vysoká miera úzkosti počas tehotenstva sa spája s rizikom vzniku stavov, ako je preeklampsia, predčasný pôrod a nízka pôrodná hmotnosť. Snažte sa preto sústrediť na to, aby ste požiadali o pomoc a našli spôsoby, ako dostať úzkosť pod kontrolu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Sivová 28.06.23 20:57

MS
karma
100.00

Poznám tieto stavy a niekedy sa naozaj ťažko prekonávajú.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní