Problémy so spánkom, nesústredenosť či únava? Pozor, príčinou môže byť mozgová hmla

Problémy so spánkom, nesústredenosť či únava? Pozor, príčinou môže byť mozgová hmla

Vstúpili ste do miestnosti alebo otvorili skrinku a zrazu neviete, čo ste chceli alebo čo ste hľadali. Rozhovory môžu byť komplikované a plné prestávok, keď si začnete lámať hlavu nad tým, aké slovo v konverzácii použiť. Čítanie knihy môže byť náročnejšie, keď sa nedokážete sústrediť na slová, ktorá čítate.

Čo ste práve hovorili? Potrebovali ste cestou domov kúpiť kurča a zemiaky alebo len kurča? Prečo je zrazu také ťažké venovať pozornosť tomu, čo robíte, a prečo máte pocit, že váš mozog je zrazu o 30 rokov starší ako vy? Ak sa cítite pomalí a zabúdate, ľahko sa rozptýlite alebo ste úplne zahltení všednými úlohami, možno zažívate bežný jav známy ako mozgová hmla.

Hoci nejde o žiadnu oficiálnu diagnózu, jej príčinou môžu byť bezsenné noci, užívanie niektorých liekov, konzumácia veľkého množstva jedla, stresové životné obdobia a udalosti či dokonca aj hormonálne zmeny, ktoré nastávajú u žien v období tehotenstva alebo menopauzy.

Mozgová hmla môže byť dokonca príznakom ochorenia. Pomerne často sa vyskytuje pri borelióze, lupuse i skleróze multiplex. Dokonca sa môže u pacienta prejaviť po liečbe rakoviny alebo aj pri silnom prechladnutí. V súčasnej dobe sa spája aj s vírusom COVID-19. Údajne tí, čo prekovali koronavírus môžu zažiť mozgovú hmlu. Čo to však je a ako sa prejavuje?

Odporúčame: Poznáš edamame? Zisti, prečo ich zaradiť do jedálnička a ako na to

Čo je mozgová hmla?

Mozgová hmla v skutočnosti nie je zdravotný stav, ale skôr termín používaný na označenie pocitu duševnej pomalosti a rozmazanosti. Nie je to však žiadna lekárska diagnóza. Pacienti skôr popisujú tento problém ako nedostatok jasného myslenia alebo akési zatemnenie mozgu. Spája sa s tým aj zabúdanie, slabá koncentrácia, pomalšie myslenie. K tomu sa pridávajú ťažkosti s hľadaním slov. Samozrejme, mozgová hmla môže mať mnoho podôb a u každého sa môže prejavovať úplne inak.

Príčiny mozgovej hmly:

Údajne hlavnou príčinou je stres, spolu so zvýšenou hladinou cukru v krvi (cukrovkou). Veľkú úlohu zohráva aj zápal a rovnako aj náš životný štýl. Mnohé štúdie preukázali, že práve nezdravé stravovanie sa môže podieľať na vzniku zápalu v organizme, čo následne vedie k ďalším zdravotným problémom. Ďalšie príčiny:

  • nedostatok spánku,
  • depresia,
  • demencia,
  • perimenopauza,
  • hormonálne ochorenia (napr. poruchy štítnej žľazy),
  • chronické zdravotné stavy,
  • nedostatok živín (napr. vitamín B12),
  • vírusové infekcie (napr. COVID-19).

Často sa stáva, že príčinou mozgovej hmly bývajú viaceré faktory, ktoré sa navzájom ovplyvňujú alebo idú ruka v ruke. Napríklad, v prípade depresie môžeme hovoriť aj o nedostatku spánku, ktorý vplýva na celý náš organizmus. Alebo napríklad taký stres – ten môže ovplyvniť spánok a prispieť aj k vzniku depresie. Perimenopauzu môže rovnako sprevádzať nedostatok spánku i depresia.

Ako dlho trvá mozgová hmla?

Nedá sa s určitosťou povedať presný časový rámec, počas ktorého budeme môcť u seba pozorovať mozgovú hmlu. Všetko totižto záleží od človeka (resp. nášho organizmu) a rovnako tak aj od príčiny, ktorá mozgovú hmlu zapríčiňuje. Niekedy stačí vyriešiť primárny problém a mozgová hmla sa rozplynie.

V prípade, že je príčinou nedostatok spánku, stačí sa len poriadne vyspať. Komplikovanejšie to je v prípade iných ochorení, pri ktorých nikto nevie, ako dlho budú trvať. Napríklad COVID-19 ešte stále nemá nejakú presne stanovenú liečbu, preto sa nedá veľmi ovplyvniť jeho trvanie. Úľavu tak môžu pacienti pocítiť pokojne až po niekoľkých týždňoch.

Neprehliadni: Imunita a najčastejšie mýty s ňou spojené – prečo má týchto 7 tvrdení ďaleko od pravdy?

Tipy a triky ako zmierniť alebo prekonať mozgovú hmlu

  • Doprajte si dostatok spánku a snažte sa zbaviť toxínov v tele.
  • Vyskúšajte nové veci a zamestnajte svoju myseľ stimulujúcimi činnosťami.
  • Vyhýbajte sa multitaskingu, ktorý môže znížiť vašu produktivitu a vyčerpať organizmus.
  • Precvičujte svoju pamäť – vyskúšajte lúštenie krížoviek, naučte sa nové básničky či rýmovačky a pod.
  • Robte si mentálne prestávky – počas dňa si spravte niekoľko prestávok, počas ktorých nebudete na nič myslieť. Zavrite oči a relaxujte alebo sa dívajte von oknom.
  • Buďte spoločensky aktívni.
  • Vyskúšajte meditáciu, ktorá vám pomôže zmierniť stres.
  • Pravidelne cvičte, pretože fyzická aktivita zlepšuje duševné zdravie.
  • Dodržujte zdravé stravovanie (odporúča sa napr. stredomorská strava).
  • Vyhýbajte sa nerestiam, ako je alkohol či cigarety.

Kedy vyhľadať pomoc lekárov?

Nepopierame, že mozgová hmla môže byť frustrujúca a znepokojujúca. Kognitívne problémy nás môžu ovplyvniť oveľa viac, než by sme si mysleli. Ak príznaky mozgovej hmly u vás pretrvávajú niekoľko týždňov alebo vám sťažujú život, mali by ste vyhľadať odbornú pomoc.

Vyššie sme uviedli, že nejde o žiaden zdravotný stav, avšak mnohí lekári s týmto problémom radi používajú termín „porucha kognitívnych funkcií“. Vďaka tomuto „označeniu“ má mozgová hmla väčšiu medicínsku legitimitu. Pacient tak pri diagnostike prechádza rôznymi kognitívnymi vyšetreniami, ktoré sa využívajú aj pri diagnostikovaní demencie. Kľúčový rozdiel je však v tom, že mozgová hmla sa nezhoršuje aj keď niektoré dní môžete mať horšie a iné lepšie.

Pri diagnostike sa môžu využiť aj krvné testy, ktorými sa odhaľuje napríklad nedostatok potrebných vitamínov či problémy s hormónmi a štítnou žľazou.

Treba však počítať s tým, že diagnostika je do značnej miery obmedzená, pretože mozgová hmla sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi a dokonca sa s ňou spájajú aj mnohé príčiny.

Pozri tiež: Svrbenie celého tela môže spôsobovať aj tento problém so žlčníkom! Ktoré príznaky neignorovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní