Zbav sa blchy v domácnosti týmito účinnými tipmi. Buď však dôsledná!

Zbav sa blchy v domácnosti týmito účinnými tipmi. Buď však dôsledná!

Stačí jedna malá chyba a blchy sa môžu dostať do vášho domova. Najhoršie je, že zbaviť sa ich je náročné a vyžaduje si to veľa úsilia a vytrvalosti. Väčšina prípravkov na zbavenie sa bĺch je však plná škodlivých chemikálií. To môže spôsobiť rôzne problémy, ako sú alergie, dýchacie problémy, kožné ochorenia a vyrážky. Je obzvlášť dôležité vyhnúť sa týmto toxickým výrobkom, ak máte v dome zvieratá a deti.

Aké prípravky proti blchám použiť? Ako rýchlo odstrániť blchy z koberca a iných textílii či priamo z celej domácnosti? Vieme, ako tieto vonkajšie parazity zlikvidovať. 

Blchy v byte - odkiaľ pochádzajú blchy?

Keď sa spomenie blcha, automaticky sa každý pozrie na svoje domáce zvieratko a začne ho obviňovať, že je tým dôvodom, prečo si blchy našli do domácnosti cestu. Avšak, nie je to úplne tak! Aj keď sa blchy najčastejšie spájajú so štvornohými domácimi miláčikmi (ide o tzv. parazity zvieracích miláčikov), na ktorých sa pri prechádzke prichytia a dostanú do príbytku, nie vždy musia byť na vine len domáce zvieratá. 

Možno vás prekvapí, že sa blchy môžu dostať do vášho domova aj inými spôsobmi, ktoré nevyžadujú, aby sa viezli na vašom domácom zvierati. Blchy zriedka využívajú ľudí ako hostiteľov, ale ich malá veľkosť im umožňuje vkradnúť sa do bytu cez otvory v okenných sieťach alebo praskliny v podlahe.

Kúpili ste si starý nábytok z druhej ruky alebo ste si ho priviezli z bazáru? Tak v tom prípade je toto ďalšia príčina, prečo máte blchy v byte. Blchy sa do domu môžu dostať aj prostredníctvom oblečenia zo secondhandu či druhej ruky. 

Je to skutočne blcha? Ako vlastne vyzerá?

Ako sme písali, domáca blcha je skutočne malá, preto sa do domácnosti môže dostať nepozorovane. Veľkosť blchy sa pohybuje v rozmedzí od 1,5 do 6 milimetrov, v dôsledku čoho sú voľným okom skôr neviditeľné. Prezradiť ich môžu štípance na tele, ktoré sú pre blchy špecifické.

Celkovo existuje približne 2000 druhov bĺch, pričom na Slovensku ich máme približne 100. Domáce blchy sú v podstate parazitmi, ktoré sa živia krvou zvierat (blcha psia), ale aj krvou ľudí, hlavne blcha ľudská. Keďže ide o parazita, môže prenášať množstvo chorôb, no u nás ide skôr o ojedinelé prípady. U nás skôr môžeme pozorovať štípance od blchy na tele.

Zaujímavosť: Blchy žijú pomerne dlho. Nikto by to možno nepovedal, ale dospelé blchy žijú 2 roky. 

Ako vyzerajú štípance od bĺch?

Niekedy je ťažké určiť, čo je príčinou štípanca na tele. Rôzne bodnutia hmyzom je ťažké identifikovať, avšak, pre každé zviera je typický iný „štípanec". Pri mnohých však platí, že štípance svrbia a spôsobujú začervenanie pokožky.

Blchy v domácnosti teda spoznáte práve podľa štípancov, ktoré sa najčastejšie objavujú na nohách. Zvyčajne ide o viacero menších štípancov, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti. V okolí štípanca sa tiež môže objaviť opuchlina a začervenanie. Nehovoriac o tom, že uštipnutie blchou môže byť príčinou svrbenia pokožky.

Samozrejme, neodporúča sa pokožku škriabať, pretože by ste si mohli zaniesť infekciu. Naopak, je dôležité zamerať sa na boj proti blchám a rovnako dôležitá je aj liečba štípancov od blchy. Z prírodných látok môžete skúsiť Aloe vera alebo čajovníkový olej, ktorý zmierni svrbenie a vďaka protizápalovým účinkom tiež pomáha zmierniť začervenanie. 

Najskôr odstráňte blchy zo zvieraťa

Ak máte štvornohého miláčika, tak ho prezrite. V prípade, že na ňom objavíte nejaké štípance, je pravdepodobné, že budú od blchy. Váš domáci miláčik vám rovnako môže dať najavo, že ho niečo trápi - môže sa nadmerne škriabať pazúrikmi a rovnako môže byť nespokojný.

Ak objavíte štípance od blchy na svojom domácom miláčikovi alebo priamo blchu, tak sa vrhnite do boja proti blchám. Účinný liek proti blchám pre domácich miláčikov zahŕňa jeho vykúpanie v antiparazitnom šampóne a vyčesaní srsti. Vhodné sú antiparazitné obojky, ktoré by mali mať vaši domáci miláčikovia na každej prechádzke.

Antiparazitné obojky sú najlepšou voľbou, avšak nie všetky zvieratá dokážu tieto prípravky proti blchám zniesť. Preto alternatívou je púder proti blchám, ktorý má repelentný účinok. Ten môžete aplikovať na domáceho miláčika, ale aj na miesto, kde sa najčastejšie vyskytuje - napr. do pelechu. 

Ako odstrániť blchy z koberca?

Zbaviť sa bĺch nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať, pretože sa ani nenazdáte a už môžu mať blchy nakladené vajíčka a vytvorené hniezdo, ktoré je potrebné nájsť a zlikvidovať.

Ak ste našli dospelé blchy, je pravdepodobné, že po blízku budú beznohé larvy. Larvy sú biele a môžu sa zaryť aj do koberca. Ako teda odstrániť blchy v domácnosti, ktoré sa usídlili priamo v koberci?

Odporúča sa koberec posypať sódou bikarbónou a kefou ju votrieť dovnútra. Sódu nechajte pôsobiť, pokojne aj niekoľko hodín a následne koberec povysávajte. Vrecko z koša po vysatí vyhoďte, aby sa z neho blchy nedostali von. Odporúča sa tento proces zopakovať raz týždenne po dobu jedného mesiaca.

Zaujímavosť: Vedeli ste, že život blchy bez potravy je možný? Dokonca sa uvádza, že blchy dokážu bez potravy prežiť až 6 mesiacov!

Soľ ako jeden z prostriedkov proti blchám v dome

Soľ je jednoduchá zložka, ktorá vám pomôže vyhnať blchy z vášho domova. Stačí ňou posypať textílie, kožené povrchy, matrace, pohovky, gauče a koberce. Potom nechajte soľ pôsobiť aspoň 24 hodín a následne vysajte.

Soľ má dehydratačné vlastnosti, ktoré pomáhajú zbaviť sa bĺch v rôznych štádiách ich životného cyklu.

Zaujme ťa aj: Celosvetovo známa zmes byliniek – ako pripraviť domáce provensálske korenie?

Účinné odstránenie bĺch pomocou octu

Každý vie, že ocot má úžasné vlastnosti a silnú, ostrú vôňu, pretože obsahuje kyselinu octovú. Preto vám môže pomôcť vyhnať blchy aj z vášho domova.

Vyrobte si vlastný domáci sprej proti blchám - zmiešajte trochu vody s 1 šálkou octu, pričom fungovať bude jablčný aj biely ocot. Potom roztok nalejte do fľaše s rozprašovačom a postriekajte miesta, kde sa blchy nachádzajú. Nechajte ocot pôsobiť, pokojne aj niekoľko hodín. Potom už len povysávajte všetky mŕtve blchy. 

Na blchy v byte pomôže aj čistenie parou

Ak sa vám usídlili blchy v byte, vytiahnite proti ním ťažší kaliber, ktorým je parný čistič. Ak teda chcete docieliť účinné odstránenie bĺch, horúca para vám s tým pomôže. Tá totižto účinne zabíja blchy vo všetkých štádiách života (v ktorýkoľvek životný cyklus bĺch). Parný čistič môžete použiť na najviac postihnuté miesta, najmä na čalúnenie a už spomínané koberce. 

Ktoré bylinky proti blchám sú účinné?

Proti blchám môžete použiť hneď viacero rôznych byliniek, ktoré sú pre blchy odpudzujúce. Avšak, tieto bylinky nie sú určené na blchy v dome. Pôsobia skôr ako repelent, ktorý je účinný ako proti blchám, tak aj proti kliešťom. Môžete si teda vytvoriť domáci repelent z byliniek, ktorý sa odporúča naniesť aj na domáceho miláčika.

Z byliniek sú proti blchám účinné:

Z prostriedkov proti blchám sa osvedčili aj esenciálny olej z citrónovej trávy, vínny ocot, cesnak.

Pravidelné upratovanie a vyčistenie domácnosti

Základom pre domácnosť bez bĺch je pravidelné upratovanie. Metódy proti blchám budú účinné len v prípade, že budete domácnosť pravidelne vysávať, čím odstránite všetky mŕtve blchy, vajíčka a larvy.

Zamerajte sa na koberce, predložky, čalúnenie a všetky postihnuté textílie. Okrem toho musíte pamätať na čistenie vysávača ihneď po skončení čistenia. Zabránite tak opätovnému zamoreniu vašej domácnosti!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 02.09.23 06:17

ĽŠ
karma
100.00

Vratič ma prekvapil; výborný článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní