Farby nevhodné do interiéru - ich nesprávne použitie vie škodiť zdraviu!

Farby nevhodné do interiéru - ich nesprávne použitie vie škodiť zdraviu!
  • 06.09.2023
  • Michaela Kožáková

Používanie farieb v interiéri nie je už len o praktickosti. So všetkým, čo sa deje vo vonkajšom svete, sa naše domovy stali útočiskom, a preto si vyberáme také farby, ktoré nám navodzujú pocit šťastia, bezpečia a pohody. 

Pri výbere farby by sme mali byť opatrní. Farba má totiž silu ovplyvniť nielen estetiku miestnosti, ale aj naše najhlbšie pocity, osobné spomienky, myšlienky a správanie. Či už sú to výrazné farby, farby svetlých odtieňov, primárne farby, sekundárne farby, terciárne farby, zelená farba, fialová farba, základné farby, studené odtiene farieb - farebná paleta má jednoducho obrovský vplyv na našu psychiku.

Ktoré farby nie sú podľa psychológov a dizajnérov vhodné do interiéru? Ktoré farby by ste mali vo svojich príbytkoch používať s opatrnosťou? Aké farby stien môžu nevhodne vplývať na naše zdravie?

Neprehliadni: Páčia sa ti macramé doplnky? Tieto kúsky by si si isto hneď zavesila do bytu!

Výber vhodnej farby do interiéru

Ako vybrať vhodnú farbu, ktorá by sa hodila do vášho interiéru a zároveň mala i pozitívny vplyv na vašu osobnosť?

  • Inšpirujte sa v rôznych časopisoch či na zahraničných internetových stránkách.
  • Vytvorte si farebnú schému, ktorá sa hodí k vášmu súčasnému nábytku.
  • Zvážte, ako svetlo v miestnosti ovplyvňuje farby.
  • Prispôsobte farbu pocitu, ktorý chcete mať v určitej miestnosti.
  • Skúšajte testovacie vzorky.
Žltá

Zdroj: PINTEREST/paintzen.com

1. Žltá farba do interiéru

Napriek svojmu dekoratívnemu potenciálu by sa žltá mala používať s náležitou pozornosťou a starostlivosťou. Odborníci na farebnú psychológiu tvrdia, že primárnou funkciou žltej farby je vyvolať emocionálne reakcie. Táto farba, ktorá patrí medzi feng shui farby, má vplyv na nervový systém - systém, ktorý prenáša signály z mozgu do zvyšku tela. Práve preto je žltá z psychologického hľadiska najsilnejšou farbou a patrí medzi nevhodné farby do interiéru.

Správne použitie žltej farby v interiéri:

Na druhej strane zdobenie žltou farbou je emocionálne stimulujúce, vďaka čomu sa cítime sebavedomí, pozitívni a optimistickí. Avšak nesprávny odtieň žltej môže viesť k pocitom podráždenia, nervozity a depresie, ako napríklad teplá žltá farba či jej tmavšie odtiene. 

Červená

Zdroj: PINTEREST/domino.com

2. Červená farba v interiéri

Premýšľate nad tým, akou farbou vymaľovať spálňu? Určite si nevoľte červenú farbu a jej teplé odtiene. Červená farba, ktorá patrí medzi výrazné farby, nás ovplyvňuje ešte viac, ako by sme si mysleli. Pripomína nám nebezpečenstvo a je to farba, ktorá nás dokáže rozhnevať a podráždiť. Červená môže aktivovať inštinkt „bojuj alebo uteč“ - fyziologickú reakciu, ktorá nastáva ako odpoveď na hrozbu. Fyzicky môže červená farba vyvolať v tele reakcie, ktoré sú podobné stresovým reakciám, ako je zvýšená srdcová frekvencia a vyššia telesná teplota.

Správne použitie červenej farby v interiéri:

Avšak zdobenie červenou nie je zlé, najmä ak sa používa ako akcentová farba v domácnosti. Červená je totiž farba, ktorá predstavuje lásku, silu a motiváciu. Tento odtieň má schopnosť upútať pozornosť a vyvolať vášeň a zmyselnosť. Je tiež známe, že stimuluje produkciu melatonínu a pomáha s pamäťou.

Odborníci na farby odporúčajú použivať červenú s opatrnosťou. Dávajte si pozor na to, aké pocity táto farba vo vás vyvoláva. Na niektorých môže tento energický odtieň pôsobiť stimulujúco, pre iného môže mať negatívny vplyv.

Modrá

Zdroj: PINTEREST/theeverygirl.com

3. Modrá farba do interiéru

Modrá farba ovplyvňuje našu myseľ a kreativitu. Jej primárnou funkciou je spustenie mentálnej reakcie, ktorá môže byť pozitívna alebo negatívna. Príliš veľa modrej alebo nesprávny tón by mohol spôsobiť smútok a nezáujem.

Aj keď modrá farba patrí medzi vaše obľúbené interiérové farby, je dobré sa jej vyhnúť v jedálni. Modrá je totiž farba, ktorá potláča chuť do jedla.

Správne použitie modrej farby v interiéri:

Táto farba je však skvelou voľbou do domácej pracovne alebo študijného kútika. Moderný interiér týchto miestností sa jednoducho bez nej nezaobíde. Je to farba komunikácie a intelektu. Spomeňte si na Facebook, LinkedIn a mnohé bankové spoločnosti. V závislosti od tónu vám modrá môže pomôcť sústrediť sa a zvýšiť koncentráciu.

Pozri aj: Izbové rastliny ako lacná klimatizácia do bytu? Týchto 5 kúskov musíš mať!

Šedá

Zdroj: PINTEREST/bmstores.co.uk

4. Šedá farba do interiéru

Psychologicky šedá farba nemá žiadne pozitívne vlastnosti alebo výhody. Aj keď niektorých upokojuje, pre väčšinu z nás sivá môže spôsobiť to, že sa cítime ospalí a túžime sa niekde skryť pred zvyškom sveta.

Prečo je teda šedá taká populárna nielen v módnych trendoch, ale aj v domácnostiach? Odborníci tvrdia, že rýchly posun smerom k šedej má veľa spoločného s rýchlym tempom zmien v modernom svete. Keď sa nám život zdá mätúci, robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme minimalizovali preťaženie a zmätok. Mnoho ľudí preto zdobí svoje príbytok šedou farbou, aby utíšilo rušný alebo chaotický priestor.

Správne použitie šedej farby v interiéri:

Interiéroví dizajnéri sa však nechcú úplne šedej farby vzdať, pretože je mimoriadne všestranná. V závislosti od základných tónov a od jej hĺbky ju možno kombinovať s takmer akýmkoľvek iným odtieňom. Zväčšenie priestoru farbami, farby do detskej izby, upokojujúce farby - do všetkých týchto kategórií šedá zapadá, pretože sa hodí ku každej farbe a dá sa použiť na dodanie hĺbky každej miestnosti.

Oranžová

Zdroj: PINTEREST/tollbrothers.com

5. Oranžová farba v interiéri

Oranžová je kombináciou červenej a žltej. Táto farba môže mať pozitívne aj negatívne konotácie, v závislosti od jednotlivca. Ľudia často spájali oranžovú s optimizmom, sebadôverou a nadšením.

Podľa psychológov negatívnou stránkou oranžovej farby môže byť pocit povrchnosti, arogancie alebo pýchy. Keďže je často videná v prírode počas jesenného obdobia, môže byť spojená s chladným počasím, melanchóliou, smútkom a dokonca smrťou.

Správne použitie oranžovej farby v interiéri:

Sýtej oranžovej by ste sa mali v interiéri v podobe farby na steny vyhnúť. Môžete ju však stále kombinovať v interiéri a použiť ju vo forme doplnkov, ako sú závesy, koberce, obrusy, prestieranie či vankúše. 

Farby

Zdroj: PINTEREST/myscandinavianhome.com

Interiérové farby a sýtosť

Sýtosť farby môže spôsobiť, že miestnosť bude pôsobiť stiesnene a pochmúrne bez ohľadu na to, či ide o studené farby, tmavšie teplé farby, tmavé farby, svetlé farby v interiéri či rôzne odtiene farieb.

To, či je farba pre nás stimulujúca alebo upokojujúca, závisí od jej chromatickej intenzity. Ak ide o sýtu farbu, je pravdepodobné, že bude stimulujúca, a ak má nízku sýtosť, bude skôr  upokojujúca. Tmavé farby v interiéri, napríklad modrá farba, s intenzívnejšou sýtosťou stimuluje myseľ, zatiaľ čo svetlejšie, menej sýte môžu myseľ upokojiť.

Výrazná, tmavo červená je fyzicky vzrušujúca, ale jemná, svetlo červená je fyzicky upokojujúca. Čím je žltá farba sýtejšia, tým je jej emocionálny účinok silnejší, ak ale použijete jemnú alebo pastelovú variáciu, môžete si tak vykúzliť spomienky na šťastnejšie časy a teplé, slnečné dni.

Keď používate farbu na ovplyvnenie zmeny správania, je dôležité myslieť na pozitívne, ako aj negatívne asociácie s každou farbou. Pamätajte, že nie každý vidí alebo cíti farby rovnakým spôsobom. Použitie správneho tónu v správnom pomere na správnom mieste a správna kombinácia farieb je prvoradá, ak chcete vytvoriť vytúžený efekt.

Obľúbené interiérové farby 2024

Podľa odborníkov medzi obľúbené interiérové farby pre rok 2024 patria neutrálne teplé odtiene farieb, energické terakotové odtiene a odtiene mandarínky či všestranný maslový krémový odtieň, ktorý môže fungovať vo väčšine priestoroch bez ohľadu na účel miestnosti.

Top farbou v interiéri pre rok 2024 je hlboký olivový odtieň s čiernymi podtónmi. Aj keď farba môže pôsobiť trochu extravagantne, je veľmi upokojujúca. Táto farba predstavuje nový pohľad na spojenie zelenej, ktorá reprezentuje pokoj a prírodu, a čierneho podtónu, ktorý dodáva farbe sofistikovaný šarm.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 06.09.23 06:58

ĽŠ
karma
100.00

Farba má naozaj silu ovplyvňovať nielen estetiku miestnosti, ale aj naše najhlbšie pocity, osobné spomienky, myšlienky a správanie.

  • 0
Odpovedať

Simona Káčerová 06.09.23 07:31

SK
karma
107.00

Zaujímavý článok, my sme nedávno maľovali jednu stenu v obyvacke na smaragdovu a úplne to farebne oživilo cely byt.

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 06.09.23 08:01

MS
karma
100.00

Mne sa sivá farba páči. Skôr tým teplým farbám nejako neviem prísť na chuť.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 07.09.23 22:52

karma
109.00

Ja mám radšej bledšie farby v byte.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní