Ako prať saténové oblečenie? Vieme, či je lepšie ručné alebo pranie v práčke! Tieto zásady si osvoj aj ty!

Ako prať saténové oblečenie? Vieme, či je lepšie ručné alebo pranie v práčke! Tieto zásady si osvoj aj ty!

Ak máte radi elegantné oblečenie, určite je tu jedna látka, ktorú zbožňujete – satén (hodváb). Táto kráľovská tkanina dokáže z každého oblečenia urobiť kúsok na každú udalosť. A nielen to! Hodváb ako materiál sa využívať aj na výrobu obliečok.

Hodvábne obliečky na vankúš sú krásnym doplnkom v spálni, ale aj obľúbeným kozmetickým výrobkom. Napríklad, vedeli ste, že ak sa rozhodnete spať na saténových obliečkach, prospejete tým svojej pleti i vlasom? Podľa odborníkov platí, že saténové obliečky sú šetrnejšie k našej pleti i vlasom a dokonca nás chránia pred vznikom vrások, či zamotávaním vlasov.

Môžete sa aj vy pochváliť saténovým oblečením vo vašom šatníku či saténovými obliečkami, na ktorých zaspávate? V tom prípade vás dozaista zaujíma aj to, ako na starostlivosť o saténové oblečenie a hlavne, ako na pranie saténových šiat či ich sušenie a žehlenie.

Odporúčame: Celosvetovo známa zmes byliniek – ako pripraviť domáce provensálske korenie?

Základné pravidlá pre pranie saténu

1. Príprava na pranie saténu

Možno ste si povedali, že na praní oblečenia nie je nič zložité. Veď stačí sa riadiť symbolmi na etikete oblečenia a všetko je vybavené. No nie vždy to tak platí. Samozrejme, sledovanie symbolov je základom, pretože len tak viete, či je možné pranie oblečenia v práčke alebo v tomto prípade, či je nutné prať satén ručne.

Bohužiaľ, farby hodvábu majú tendenciu blednúť. Preto skôr, než sa rozhodnete prať saténové šaty, sukňu, blúzku či iné oblečenie, skontrolujte stálosť farieb. Ako to urobiť?

Vezmite čistý bavlnený tampón alebo malý kúsok látky a navlhčite ho trochou vody. Potom vezmite odev, ktorý chcete vyprať, a jemne poklepte navlhčeným kúskom látky po vnútornej strane. Ak na kúsku látky alebo bavlnenom vankúšiku zostanú akékoľvek stopy farby, potom je vhodnejšie dať odev vyčistiť chemicky. Ak ich čistenie zveríte do rúk odborníka, môžete si ich uchovať dlhšie.

Odborníci vedia, aké sú základné pravidlá pre pranie saténu ako aj to, aká je správna teplota prania saténu. Tiež si dokážu poradiť s odolnými škvrnami. No ak sa rozhodnete vziať starostlivosť o saténové oblečenie do vlastných rúk, osvojte si základné pravidlá ako prať saténové šaty. Čo myslíte, je lepšie prať jemné oblečenie ručne alebo v práčke?

Neprehliadni: Ako prať bielizeň správne? S týmto návodom a radami to zvládne každý.

2. Je potrebné prať satén ručne?

Vraví sa, že jemné tkaniny je najlepšie prať ručne a nie v práčke, aby ste predišli ich poškodeniu. Avšak, nech už sa jedna o saténové obliečky, detské saténové šaty či celkovo materiál satén, je možné ho prať ručne, ale aj v práčke.

Ak sa rozhodnete pre pranie v práčke, je nutné nastaviť špeciálny cyklus jemného prania bez odstreďovania. Pamätajte tiež na základné pravidlo ako prať saténové oblečenie – perte ho vždy osobitne. Nekombinujte s iným oblečením! Dôležitá je aj teplota prania saténu, resp. teplota vody. Odporúča sa prať na nižšom stupni, aby nedošlo k poškodeniu oblečenia.

Pranie saténu v práčke je teda možné, ale radšej odporúčame ručné pranie, teda prať oblečenie ručne, predovšetkým ak nemáte oblečenia veľa a púšťanie práčky by bolo neekonomické.

Pranie saténu ručne si nevyžaduje žiadne špeciálne postupy. Stačí len umývadlo naplniť studenou alebo vlažnou vodou a pridať malé množstvo jemného pracieho prostriedku. Oblečenie vložte na niekoľko minút do vody. Pomocou rúk oblečenie jemne prešúchajte, no nikdy nedrhnite. Nečistoty sa z hodvábu dostávajú von pomerne ľahko, takže nebudete potrebovať veľa času, aby ste ho dobre vyprali. Po skončení opláchnite odev čistou studenou vodou.

3. Tipy na pranie saténových šiat (odstránenie škvŕn)

Stane sa! Častokrát ide o náhodu, kvôli ktorej sa na saténovom oblečení vytvorí škvrna. Ako ju však z tejto jemnej tkaniny odstrániť? Siahnuť môžete po chemických prípravkoch alebo vyskúšať domáci roztok na škvrny, ktorý je vhodný na použitie aj na saténové oblečenie.

Roztok si vytvoríte nasledovne:

  • 2 šálky vlažnej vody,

  • 2 lyžice citrónovej šťavy (poprípade biely ocot).

Vodu aj citrónovú šťavu zmiešajte a prelejte do fľaše s rozprašovačom. Zmes použite napríklad na odstránenie deodorantu alebo škvŕn od potu. Samozrejme, roztok môžete použiť aj na iné škvrny, avšak najskôr otestujte stálosť farieb.

Každý výrobca totižto môže používať rôzne farbivá, ktoré môžu na tento roztok reagovať rôzne. Ak nedôjde k zmene na menšej ploche, tak roztok nastriekajte aj na väčšie škvrny. Poprípade votrite jemnou hudbou, no nikdy nešúchajte, pretože by ste mohli túto jemnú tkaninu poškodiť.

Pozri aj: Ako čistiť vonkajší koberec? 5 základných krokov a tipy, ako si poradiť so škvrnami

Sušenie saténového oblečenia

Je dôležité vedieť, ako prať saténové oblečenie. Ale čo také sušenie? Tu rovnako platí základné pravidlo – satén nikdy nedávajte do sušičky. Namiesto toho odborníci odporúčajú ručne vyprané saténové oblečenie položiť na uterák a prikryť ďalším uterákom, ktorý pohltí nadbytočnú vlhkosť.

Následne sa vrhnite na sušenie saténu, a to tak, že oblečenie zavesíte na vešiak a necháte úplne vyschnúť. Neodporúča sa sušenie na priamom slnku. Šaty môžete zavesiť do tieňa alebo ich nechať schnúť v interiéri.

Ako vyžehliť saténové šaty?

Pranie saténu v práčke alebo ručne nie je žiadnou vedou. Ani sušenie saténu si nevyžaduje žiadne špeciálne postupy. Ale, ako vyžehliť saténové šaty tak, aby ste si ich nezničili? Mnohí by vám povedali, že polyesterový satén je viac-menej umelý a stret so žehličkou by nemusel prežiť. Opak je však pravdou!

Satén je možné žehliť, ak chcete docieliť, aby bolo oblečenie úplne rovné. Môžete použiť naparovaciu žehličku, no musíte byť pri žehlení veľmi opatrní. Dôležité je správne nastavenie teploty – v tomto prípade ju nastavte na najnižší stupeň, aby ste materiál nepoškodili a tým aj svoje oblečenie.

Ak máte modernejšiu žehličku, pozrite, či na nej nemáte predvolený režim na žehlenie konkrétneho materiálu. Zväčša moderné žehličky disponujú teplotnými snímačmi, ktoré sú nastavené pre rôzne materiály, ako je vlna, hodváb, bavlna a pod.

POZOR: Saténové oblečenie vždy žehlite z opačnej strany (prevráťte ho naruby)!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní