Petržlenový čaj z vňate i koreňa - účinky a TOP spôsoby prípravy

Petržlenový čaj z vňate i koreňa - účinky a TOP spôsoby prípravy

Petržlenová vňať (Petroselinum crispum) je bylina, ktorá sa už po stáročia používa v kuchyni a ako prírodný liek na rôzne zdravotné problémy.

Petržlenová vňať pochádza zo stredomorskej oblasti, ale v súčasnosti sa pestuje po celom svete. Dva hlavné druhy petržlenu sú kučeravý a taliansky, nazývaný aj plocholistý.

Jeho používanie siaha až do čias gréckej a rímskej civilizácie. Používal sa ako diuretikum, pomocník pri trávení a osviežovač dychu, v stredoveku sa predpokladalo, že odháňa zlých duchov. Egypťania používali petržlen na balzamovacie účely, zatiaľ čo starí Gréci spájali túto bylinu so sexom a plodnosťou.

Avšak, vyskúšali ste už použiť petržlenovú vňať na prípravu čaju? Ak nie, poďte spolu s nami zistiť, aké sú benefity petržlenového čaju aj to, ako sa pripravuje petržlenový čaj.

Pozri aj: Zlatý stafylokok – príčiny infekcie, príznaky, liečba a prevencia

Čo obsahuje petržlenová vňať?

Petržlenová vňať patrí medzi obľúbené koreniny, ktoré sa pridávajú napríklad aj do vývaru. Mnohí ju pridávajú aj k ryži pri jej varení alebo do rôznych omáčok, dresingov, šalátov a pod. Jej chuť je zaujímavá a každé jedlo tak skvelo obohatí.

Petržlenová vňať je však aj zdravá, a to vďaka obsahu vitamínov, minerálov a ďalších látok. Z nich môžeme spomenúť napríklad vlákninu, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, betakarotén, kyselinu listovú i kyselinu pantoténovú.

Vitamíny a minerály, o ktoré je petržlenová vňať obohatená

Obsah vitamínov v petržlenovej vňati:

Obsah minerálov v petržlenovej vňati:

Zaujme ťa aj: Nedostatočná hygiena nôh a starostlivosť o chodidlá – aké problémy riskujeme?

5 benefitov petržlenovej vňate (čo skrýva petržlenová vňať)

• Posilňuje imunitný systém

Petržlenová vňať prospieva celému nášmu organizmu. V pravom rade však môžeme povedať, že medzi najväčšie účinky petržlenovej vňate patrí podpora imunity, nakoľko obsahuje vitamíny a minerály, ale aj ďalšie účinné látky. Vďaka ním sú jej účinky na zdravie nepopierateľné.

• Rozpúšťa cholesterol

Málokto vie, že lístky petržlenovej vňate pomáhajú rozpúšťať usadený cholesterol v žilách. Pokiaľ však hovoríme o cholesterole, tak v našom tele sa nachádza „dobrý cholesterol" (HDL) a „zlý cholesterol" (LDL) a práve proti tomu zlému je vňať účinná. A prečo je to jedným z benefitov petržlenovej vňate? Hlavne preto, že zlý cholesterol je nebezpečný pre naše srdce a celkovo pre kardiovaskulárny systém.

• Pomáha zlepšiť trávenie

Čerstvá petržlenová vňať a jej éterický olej je prospešný pre náš tráviaci systém a odporúča sa hlavne pri problémoch s trávením. Napríklad aj čaj z petržlenovej vňate je nápomocný pri plynatosti, nadúvaní, nevoľnosti. Vňať obsahuje jedinečné oleje, ktoré pomáhajú zvýšiť produkciu žlče a prospešných žalúdočných štiav - práve tie podporujú trávenie.

• Má vysoký obsah antioxidantov

Vedeli ste, že petržlenová vňať obsahuje jedinečné antioxidanty? Ak nie, tak by ste mali vedieť aj to, že práve tieto antioxidanty sú nápomocné v boji s rôznymi chorobami. Zo spomínaných antioxidantov je to najmä lykopén, betakarotén, luteín a apigenín - tie pomáhajú spomaliť proces starnutia a rovnako predchádzajú vzniku zápalových procesov v organizme.

• Pôsobí ako diuretikum

Petržlen pomáha aj pri ochoreniach močových ciest, ako sú napríklad infekcie močových ciest. Petržlen je totižto známy ako prírodné diuretikum, ktoré pomáha telo „odvodniť". Ak sa chcete zbaviť prebytočnej vody z organizmu, doprajte si čaj z čerstvej petržlenovej vňate.

Tým, že vňať pôsobí ako diuretikum, tak je vhodná aj na odstránenie nadbytočných kilogramov. Ako to? Odvodnenie a schudnutie - jednoduchá akcie, ktorá vyvoláva reakciu. Ak organizmus človeka zadržiava vodu, odrazí sa to aj na výslednej váhe. Obohaťte teda svoj zdravý jedálniček aj o čaj z petržlenu a sledujte, ako zatočí s kilami navyše.

Neprehliadni: TOP mýty o potravinách – ktoré z týchto 7 tvrdení ste považovali za pravdivé?

Ako pripraviť petržlenový čaj (čaj z čerstvých petržlenových listov)?

Na čaj z čerstvej petržlenovej vňate budete potrebovať:

  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

  • hrnček vody

Ako uvariť petržlenový čaj z jeho čerstvej vňate? Je to pomerne jednoduché. Nasekanú vňať vložte do pohára a zalejte prevarenou vodou. Nechajte pripravený čaj lúhovať aspoň 10 minút, doslaďte a popíjajte.

Čaj z koreňa petržlenu

Ako uvariť petržlenový čaj z koreňa? Budete potrebovať:

  • 1/2 litra vody

  • 2 lyžice nastrúhaného koreňa petržlenu

Nastrúhaný petržlenový koreň vložte do hrnca a zalejte vodou. Priveďte k varu a varte na miernom ohni 5 minút. Po dovarení čaj preceďte a pripravený petržlenový nápoj popíjajte.

Môžete ho tiež ochutiť medom, aby čaj získal lepšiu chuť a rovnako aj lepšie účinky podporené účinkami samotného medu.

Ako sa pripravuje petržlenový čaj zo sušenej vňate?

Pripraviť petržlenový čaj je skutočne jednoduché. V podstate je jedno či sa rozhodnete využiť čerstvú vňať alebo sušenú. Ak máte poruke sušenú petržlenovú vňať, tak si čaj pripravte nasledovne:

  • 15 g sušenej petržlenovej vňate

  • 1 šálka vody

  • med a citrón (voliteľné)

Sušenú vňať nasypte do pohára a zalejte vriacou vodou. Sušenú vňať nechajte lúhovať 3 až 5 minút a následne preceďte. Podľa chuti pridajte med a citrónovú šťavu.

Petržlenový nápoj

  • 5 vetvičiek petržlenovej vňate

  • 1/2 citróna

  • 3 šálky vody

  • 1 lyžička medu

ˇAko sa pripravuje tento originálny petržlenový čaj, resp. tento nápoj? Nalejte do hrnca vodu a priveďte ju k varu. Následne do nej vložte nasekanú petržlenovú vňať, šťavu z polovice citróna a nechajte čaj lúhovať približne 5 minút. Po vylúhovaní vyberte vňať a oslaďte medom.

TOP účinky petržlenového čaju (benefity petržlenového čaju)

Medzi najčastejšie účinky petržlenového čaju patrí:

  • prispieva k správnej činnosti pečene a obličiek.

  • znižuje hladinu cukru v krvi.

  • zvyšuje chuť do jedla.

  • má protizápalové a antiseptické účinky.

  • odporúča sa pri problémoch s menštruáciou - pri nepravidelnom cykle ako aj pri menštruačných kŕčoch.

  • je nápomocný pri problémoch s prostatou.

  • pôsobí ako prevencia anémii.

  • používa sa ako prírodná liečba pri reume či artritíde.

Čaj z petržlenovej vňate - na čo si dať pozor?

  • Pozor na užívané množstvo - čaj z petržlenovej vňate je síce prospešný, ale s jeho množstvom by ste to nemali preháňať. Petržlen totižto obsahuje zložky, ktoré pri nadmernom užívaní môžu pôsobiť toxicky.

  • Neodporúča sa piť petržlenový čaj počas tehotenstva ani dojčenia.

  • Konzumácia petržlenového čaju nie je vhodná ani pre osoby mladšie ako 15 rokov.

  • Ak sa u vás prejavia vedľajšie účinky, ako je bolesť brucha, hnačka, nadúvanie, petržlenový čaj ihneď prestaňte konzumovať!

  • V prípade, že užívate lieky alebo si picháte injekcie na riedenie krvi, o vhodnosti konzumácie petržlenového čaju sa poraďte s lekárom či lekárnikom.

Zaujme ťa aj: Kôpor nie je len korenina. Aké liečivé vlastnosti ukrýva?

Petržlenová diéta na chudnutie a obličky

Petržlen nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Použiť petržlenovú vňať môžete nielen na dochutenie jedál, ale aj na prípravu spomínaného čaju. Nasekaná petržlenová vňať je vraj účinná aj na chudnutie. Ale, je to tak? Je vhodný petržlenový čaj na chudnutie? V čom spočíva petržlenová diéta a aké sú jej účinky? Stačí len piť petržlenový čaj a človek schudne?

- Princípy petržlenovej diéty

Základom tejto diéty je objaviť, akú moc má petržlenový čaj. Vyššie sme písali, čo všetko petržlenová vňať obsahuje a aké sú účinky čaju z petržlenu. Avšak, ak chcete vyskúšaj aj petržlenovú diétu, odporúča sa dopriať si šálku čaju alebo petržlenového nápoja každé ráno, a to na prázdny žalúdok.

Čaj sa odporúča následne popíjať aj počas dňa, a to maximálne 1 až 2 šálky. Samozrejme, s jeho množstvom to nepreháňajte, pretože pri nadmernom užívaní môže spôsobiť zdravotné problémy.

- Je petržlenová diéta účinná? Zatočí s kilami navyše? Aké sú skúsenosti s petržlenovou diétou?

Tí, čo ju vyskúšali tvrdia, že áno. Petržlen totižto disponuje detoxikačnými a diuretickými účinkami. Preto, ak si počas dňa doprajete viac šálok tohto čaju, vaše telo zbavíte toxínov a zároveň a odvodníte.

Nezabúdajte však na to, že lístky petržlenovej vňate majú skvelé účinky, ale aj sa rozhodnete uvariť petržlenový čaj a popíjať ho, nemal by to byť jediný príjem tekutín počas dňa. Keďže medzi účinky petržlenovej vňate patri aj odvodnenie organizmu, mohlo by dôjsť k jeho dehydratácii a následne zdravotným komplikáciám. Odporúča sa preto popíjať aj dostatočné množstvo vody.

- Ako často petržlenovú kúru absolvovať a „čaj na chudnutie" popíjať?

V prvom rade je dôležité vedieť, ako dlho treba kúru dodržiavať, aby petržlenová diéta priniesla požadované výsledky. Odporúča sa čaj na chudnutie popíjať po dobu 5 dní a následne je potrebné dať si od kúry pauzu, a to minimálne 10 dní.

- Je možné petržlenovou diétou schudnúť 3 kilá za 3 dni? Skutočne tento čaj je hotový zázrak?

V tomto prípade nie je možné jednoznačne povedať, či je možné touto kúrou schudnúť 3 kila za 3 dni. Každý organizmus je totižto individuálny a inak reaguje na rôzne podnety. Podľa skúsenosti s petržlenovou diétou sa hovorí, že je možné zaznamenať úbytok 3 až 5 kilogramov počas jednej kúry.

Neprehliadni: Čo je septická artritída? Pozor na príznaky, následky môžu byť nezvratné

Ďalšie tipy na využitie petržlenovej vňate

Petržlen pomáha mnohými spôsobmi. Obohaťte oň svoj zdravý jedálniček a pocíťte jeho účinky. Aké je však ďalšie využitie petržlenovej vňate? Skúste:

  • pleťovú masku z petržlenovej vňate,

  • pesto z petržlenovej vňate,

  • odvar z petržlenovej vňate na vlasy,

  • petržlenový olej,

  • chudnúce prípravky a doplnky stravy z petržlenu / vňate.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 29.08.23 21:26

karma
-1.00

Veru tak je pre organizmus prospešni

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní