Zlatý stafylokok – príčiny infekcie, príznaky, liečba a prevencia

Zlatý stafylokok – príčiny infekcie, príznaky, liečba a prevencia

Vo svojom okolí sme každodenne vystavení obrovskému množstvu patogénov, vrátane baktérií, vírusov, ale aj hubovitých mikroorganizmov či prvokov. Našťastie, súčasťou nášho tela aj imunitný systém, teda obranný systém, ktorý zabezpečuje ochranu tela pred rôznorodými cudzorodými látkami.

Bežne sa stretávame napríklad s patogénmi spôsobujúcimi respiračné nákazy či infekcie tráviaceho traktu. Avšak, to, že prídeme do kontaktu s nejakým patogénom, vôbec nemusí znamenať, že ochorieme. Vplýva na to veľké množstvo faktorov. Záleží napríklad na tom, s akým veľkým množstvom patogénov sa musí naše telo popasovať a, samozrejme, aj na tom, v akom stave je náš imunitný systém.

V okolí môžeme bežne naraziť aj na baktériu známu ako zlatý stafylokok. Je zlatý stafylokok neškodný, alebo môže vyvolávať nejaké zdravotné problémy? Ako sa zlatý stafylokok prenáša? Je možné predchádzať infekcii stafylokokom? Zistite viac v našom článku!

Čo je zlatý stafylokok?

Zlatý stafylokok, latinsky Staphylococcus aureus, je grampozitívna nepohyblivá anaeróbna baktéria guľovitého tvaru. Stafylokok alebo stafylokokus zlatý pochádza z rodu baktérií Staphylococcus, ktorý je veľmi početný, pričom práve spomínaný druh patrí z klinického hľadiska k najvýznamnejším. Jeho typickým znakom je zlatožlté sfarbenie.

Stafylokoky sú vo všeobecnosti charakteristické tým, že majú tendenciu sa zhlukovať a vytvárajú tvar podobný strapcu hrozna. Odtiaľ pochádza názov – grécke slovo staphyle znamená strapec hrozna. Zlatý stafylokok patrí k hlavným ľudským patogénom, no napáda aj niektoré zvieracie druhy.

Kde v tele je zlatý stafylokok prítomný?

Vedeli ste o tom, že bežne môže zlatý stafylokok prežívať priamo na ľudskom tele? Nejde o nič zriedkavé, vysoké percento populácie má na tele prítomné tieto baktérie a asi 20 až 30 % populácie patrí k dlhodobým nosičom. Prítomnosť zlatého stafylokoka pritom nemusí hneď znamenať infekciu a zdravotné problémy.

Zlatý stafylokok bežne osídľuje povrchové časti tela, a to kožu a sliznice. Vyskytuje sa v podpazuší, lone, v ústnej dutine, na sliznici konečníka aj v nose. Vo vyššej miere je obvykle prítomný vo vlhkom prostredí.

Pozri aj: ​Praslička roľná: Akých bolestí a zdravotných problémov vás zbaví?

Ako sa prenáša zlatý stafylokok

Ako sa zlatý stafylokok dostane na naše telo? Zdrojom týchto patogénov, resp. infekcie je buď chorá osoba s prepuknutou nákazou alebo zdravý nosič. Existuje viacero ciest prenosu. Baktérie Staphylococcus aureus sa na telo alebo do organizmu môžu dostať nasledovne:

  • priamym kontaktom s infekčnou léziou (pri dotyku kože nakazeného človeka),
  • vdýchnutím infikovaných kvapôčok vylučovaných pri kýchaní alebo kašľaní– kvapôčkovou cestou,
  • nepriamo prostredníctvom kontaminovaných predmetov a cez špinavé ruky (takto možno infekciu zaviesť do úst alebo nosa),
  • konzumácia kontaminovaného jedla a potravín.

Kedy sa prejavuje stafylokoková infekcia?

Ako sme spomenuli vyššie, v mnohých prípadoch je zlatý stafylokok neškodný. Známych je však mnoho rizikových faktorov a vnútorných aj vonkajších činiteľov, ktoré zvyšujú riziko vzniku ochorenia spôsobeného zlatým stafylokokom. K tým najvýznamnejším faktorom môžeme v prvom rade zaradiť oslabený imunitný systém.

Ľudský organizmus je pomerne odolný voči zlatým stafylokokom, no pri oslabení obranyschopnosti môže dôjsť k premnoženiu baktérie a vzniku ochorenia. Vznik stafylokokovej infekcie zvyšuje aj porušenie ochrannej bariéry organizmu, teda našej kože (rizikové sú hlbšie rezné rany, popáleniny, pohryznutia od zvierat).

Mnohokrát k nákaze dochádza v nemocničnom prostredí, a to napríklad aj pri zavádzaní implantátov, umelých kĺbov, katétrov či hadičiek, avšak aj z dôvodu z dôvodu nedostatočnej hygieny zdravotníckych pracovných nástrojov a nedostatočnej hygieny v spoločných priestoroch.

Vo všeobecnosti patrí k rizikovým faktorom aj zhoršená hygiena tela a prostredia, ako aj nedostatočná tepelná úprava jedla a nevhodné uskladňovanie potravín. Riziko zlatého stafylokoka a problémov s ním spojených majú viaceré rizikové skupiny.

Rizikové skupiny pre vznik stafylokokovej infekcie:

 

  • osoby s diabetom,
  • onkologickí pacienti,
  • jedinci so srdcovo-cievnymi alebo pľúcnymi ochoreniami,
  • deti,
  • dojčiace ženy,
  • osoby pracujúce v nemocničnom prostredí alebo s hospodárskymi zvieratami,
  • pacienti na hemodialýze,
  • pacienti s cystickou fibrózou,
  • staršie osoby.

Zdravotné komplikácie spojené so zlatým stafylokokom

To, ako sa prejavuje stafylokoková infekcia, záleží na tom, aké je miesto infekcie. Stafylokok aureus vyvoláva lokálne aj systémové infekcie, dokáže infikovať kožu, mäkké, spojivové aj kostné tkanivá. Závažnejšie infekcie môžu byť sprevádzané celkovými príznakmi, vrátane zvýšenej telesnej teploty, nevoľnosti, nadmernej únavy. Zlatý stafylokok môže byť pôvodcom týchto ochorení a zdravotných problémov:

  • kožné infekcie – impetigo, absces, folikulitída, infekčná celulitída, furunkul,
  • infekčný zápal kĺbov,
  • zápal kostnej drene,
  • jačmeň na oku,
  • zápal pľúc,
  • zápal prínosových dutín,
  • mastitída (zápal prsnej žľazy),
  • stafylokoková meningitída (zápal mozgových blán),
  • endokartitída (zápal vnútornej výstelky srdca a srdcových chlopní).

Nákaza zlatým stafylokokom však môže niekedy spôsobovať aj závažnejšie zdravotné komplikácie. Môže dôjsť k vzniku sepsy, ľudovo otravy krvi. Sepsa je závažná infekcia spôsobená prienikom baktérií do krvného riečiska a môže predstavovať život ohrozujúci stav. Okrem toho sa môže rozvinúť aj syndróm toxického šoku, čo je stav spôsobený toxínmi, ktoré produkuje Staphylococcus aureus. Následkom môže byť poškodenie viacerých vnútorných orgánov aj ich zlyhanie.

Odporúčame: TOP mýty o potravinách – ktoré z týchto 7 tvrdení ste považovali za pravdivé?

Aká je liečba infekcií vyvolaných zlatých stafylokokom?

To, či je ochorenie pacienta spôsobené práve stafylokokmi, je možné zistiť napríklad kultiváciou odobratej vzorky – tkaniva, hnisu, krvi alebo iného biologického materiálu. Počas vyšetrenia v laboratóriu možno identifikovať prítomnosť zlatého stafylokoka a určiť jeho citlivosť na antibiotiká. Stafylokokové infekcie sa vo všeobecnosti liečia práve pomocou antibiotík, no je potrebné zvoliť vhodné antibiotiká, ktoré sú schopné eliminovať konkrétne kmene.

Niektoré zlaté stafylokoky sú totiž voči viacerým antibiotikám pomerne dobre odolné. Antibiotiká možno aplikovať lokálne, napríklad pri kožných infekciách, taktiež perorálne, teda vo forme tabliet. Pri závažných infekciách sa pristupuje aj k vnútrožilovému podávaniu antibiotík. Okrem liečiv s obsahom antibiotík sa uplatňujú ďalšie liečia a liečebné postupy závisiace od konkrétneho druhu infekcie.

Čo je MRSA forma (meticilín-rezistentný zlatý stafylokok)

Ako sme spomenuli vyššie, niektoré zlaté stafylokoky sú odolné voči určitým antibiotikám. Ide napríklad o meticilín-rezistentný, známy pod skratkou MRSA, ktorý je rezistentný najmä voči antibiotiku meticilín.

MRSA forma zlatého stafylokoka je obvykle horšie liečiteľná. Uplatňuje sa spravidla kombinácia viacerých antibiotík, voči ktorým nie je baktéria tak odolná. Problém s touto rezistentnou baktériou sa často týka napríklad nemocničného prostredia.

Ako sa môžeme chrániť pred infekciou zlatým stafylokokom:

  • podporu činnosti imunitného systému,
  • pravidelnú hygienu rúk a tela,
  • udržovanie domácnosti v čistote,
  • dezinfekciu a ošetrenie kožných rán,
  • vyhýbanie sa používaniu spoločných predmetov osobnej hygieny,
  • pravidelnú výmenu hygienických pomôcok,
  • dostatočnú tepelnú úpravu jedla a správne skladovanie potravín,
  • vyhýbanie sa kontaktu s viditeľne chorými ľuďmi a najmä infikovanými léziami.

NAJČASTEJŠIE OTÁZKY o zlatom stafylokokovi:

  • Ako sa zlatý stafylokok prenáša?

Baktérie zlatého stafylokoka sú prítomné bežne na koži a slizniciach ľudského tela. So zlatým stafylokokom sa môžeme stretnúť aj v potravinách. Prenos môže nastať priamym kontaktom s chorým jedincom, kvapôčkovou cestou, prostredníctvom kontaminovaných predmetov aj alimentárnou cestou.

  • Aké infekcie spôsobuje zlatý stafylokok?

Zlatý stafylokokus spôsobuje viaceré infekčné ochorenia. Spôsobuje infekcie kože, tiež infekcie horných a dolných dýchacích ciest, zápaly kĺbov, srdcové infekcie i zápal prsnej žľazy.

  • Aké faktory môžu viesť k vzniku infekcie?

Vznik stafylokokovej infekcie podporujú viaceré faktory, ako oslabená imunita, porušenie pokožky, zavádzanie cudzích telies do tela, nedostatočná hygiena, vyšší vek, chronické ochorenia pacienta (cukrovka, rakovina, cystická fibróza).

  • Ako prebieha liečba stafylokokovej infekcie?

Keďže spôsobuje infekčné ochorenia bakteriálneho pôvodu, uplatňujú sa primárne antibiotiká. Ďalšie liečivá závisia od druhu infekcie, ktorú baktérie zlatého stafylokoka spôsobili.

  • Čo robiť pre úspešnosť liečby infekcie?

Dôležité je v prvom rade dodržiavať nariadenia udelené lekárom a dôsledne doužívať antibiotiká. Okrem toho možno liečbu podporiť pokojom na lôžku, dostatočným pitných režimom, zdravou a pestrou stravou a celkovým posilnením imunity.

  • Aká je to MRSA forma zlatého stafylokoka?

Infekcia MRSA označuje infekciu spôsobenú meticilín-rezistentným zlatým stafylokokom. Liečba tejto infekcie je spravidla náročnejšia, pretože daná baktéria je rezistentná voči niektorým antibiotikám.

  • Dá sa chrániť pred stafylokokovou infekciou?

Prevencia infekcie zlatým stafylokokom zahŕňa posilňovanie imunity, hygienu rúk a tela, ošetrenie vzniknutých kožných rán, dostatočnú tepelnú úpravu jedla, vyhýbanie sa viditeľne chorým jedincom a nezdieľanie predmetov osobnej hygieny. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní