Výhody počúvania audiokníh pre mentálne zdravie: V čom majú výhodu oproti klasickým knihám?

Výhody počúvania audiokníh pre mentálne zdravie: V čom majú výhodu oproti klasickým knihám?

Aj pre ľudí, ktorí milujú knihy, môže byť náročné nájsť si čas na čítanie. Mnohí sa preto spoliehajú na audioknihy, ktoré sú pohodlnou alternatívou k staromódnemu čítaniu. Najnovší bestseller môžete počúvať počas dochádzania do práce alebo upratovania domu.

Je však počúvanie knihy naozaj rovnaké ako jej čítanie? Majú audioknihy rovnaký liečivý účinok ako čítanie klasickej knihy? Verte či nie, aj pri čítaní ušami môžete nadobudnúť nové skúsenosti alebo vylepšiť tie, ktorými disponujete.

TOP výhody audiokníh a ich počúvania pre duševné zdravie

1. Audioknihy môžu prispieť k zníženiu hladiny stresu

Stres na nás útočí a vplýva úplne všade. Preto, ak bojujete so stresom, depresiou alebo úzkosťou, audiokniha vám môže poskytnúť úľavu od stresujúcich myšlienok. Každá dobrá kniha vám môže pomôcť prísť na iné myšlienky. Razom vás prenesie úplne niekam inam - častokrát do iného sveta, kde je všetko ružové a kde nepocítite stres.

Podľa výskumov už 6 minútové čítanie znižuje hladinu stresu o viac ako dve tretiny. A rovnako pozitívne účinky majú aj audioknihy. „Čítanie ušami" má rovnaký vplyv na náš mozog ako klasické čítanie kníh v papierovej podobe.

Odklonenie sa od každodenných stresorov môže pomôcť znížiť úzkosť a podporiť relaxáciu, čo vedie k zlepšeniu duševnej pohody.

Neprehliadni: Čo je septická artritída? Pozor na príznaky, následky môžu byť nezvratné

2. Audioknihy môžu zlepšiť kognitívne funkcie

Odborníci sú tohto názoru, že čítanie - akýmkoľvek spôsobom a akéhokoľvek materiálu (knihy, časopisy,...) pomáha zlepšovať naše kognitívne funkcie. A hlavne s pribúdajúcim vekom je čítanie tým najlepším spôsobom, ako zapojiť mozog do činnosti.

Platí teda, že aj počúvanie audiokníh zapája mozog podobným spôsobom ako čítanie klasických papierových kníh a stimuluje kognitívne funkcie, ako je pozornosť, pamäť a porozumenie. Aj audioknihy teda môžu pomôcť udržať bystrú myseľ a znížiť riziko zhoršenia kognitívnych funkcií s pribúdajúcim vekom.

A nielen to! Audioknihy ponúkajú pohodlný spôsob učenia sa a získavania nových zručností, čo rovnako umožňuje neustály kognitívny rast a rozvoj. Ak teda počúvate obsah súvisiaci s vašou prácou, štúdiom alebo koníčkami, môže to byť dobrý spôsob, ako si upevniť svoje znalosti.

3. Audioknihy podporujú sústredenie

Základom počúvania audiokníh je aktívne počúvanie. Aby ste teda z audioknihy vyťažili čo najviac a mali z nej nejaký „úžitok", musíte ju aktívne a pozorne počúvať. Podľa odborníkov takéto počúvanie a zvýšená koncentrácia môže prospieť duševnému zdraviu. Aktívne počúvanie audiokníh v konečnom dôsledku podporuje aj sústredenie a pozornosť.

4. Audioknihy môžu znížiť pocit osamelosti

Medzi ďalšie výhody počúvania audiokníh patrí aj zníženie pocitu osamelosti. Audioknihy sú totižto skvelými spoločníkmi na dlhé chvíle. Ponúkajú útechu a upokojenie prostredníctvom hlasov a príbehov. Práve pocit spojenia s rozprávačom a postavami môže zmierniť pocit osamelosti.

Počúvanie audiokníh je teda skvelé aj pre tých ľudí, ktorí často trpia pocitmi úzkosti a majú tendenciu sa izolovať od okolitého sveta.

5. Audioknihy môžu zlepšiť spánok

Čítanie klasických kníh nám pomáha relaxovať. Pri dobrej knihe totižto človek dokáže „vypnúť" a prísť na úplne iné myšlienky. Povedali by ste však, že medzi výhody audiokníh patrí aj lepší spánok? Ak mávate problémy so spánkom, zapnite si audioknihu. Chlácholivý hlas vás môže upokojiť a prispieť k lepšiemu spánku.

Hovorí sa tiež, že ak vsadíte na upokojujúce čítanie s relaxačným obsahom pred spaním, môže vám to pomôcť zlepšiť kvalitu spánku. Zatiaľ čo sledovanie jasných obrazoviek telefónu alebo televízie (pozeranie filmu či seriálov) môže narušiť prirodzenú produkciu melatonínu v tele, počúvanie audioknihy takéto nevýhody nemá. A práve vďaka tomu sa môžete vyhnúť problémom so spánkom a zároveň podporiť aj svoje duševné zdravie.

Odporúčame: TOP mýty o potravinách – ktoré z týchto 7 tvrdení ste považovali za pravdivé?

Prečo začať počúvať audioknihy?

Pokiaľ ide o audioknihy, milovníci kníh majú rôzne názory na ich výhody v porovnaní s bežným čítaním kníh. Niektorí hovoria, že je to rovnaké ako čítanie, zatiaľ čo iní tvrdia, že sú akousi „lenivou alternatívou"! Bez ohľadu na názory si však audioknihy našli cestu do sŕdc mnohých milovníkov kníh a ich popularita časom len rastie.

Existuje mnoho uznávaných výhod audiokníh. Audioknihy môžete počúvať napríklad počas šoférovania, upratovania, prechádzky atď. a ušetriť tak nemalé množstvo času. Medzi iné výhody audiokníh teda patrí:

  • časová flexibilita - je ťažké nájsť si čas na prečítanie dobrej knihy. Avšak, čas a audioknihy idú dokopy. Časová flexibilita je totižto to, čo pri „čítaní ušami" získate. Audioknihu totižto môžete počúvať kdekoľvek a pri akejkoľvek činnosti.

  • šetrenie očí - medzi ďalšie výhody patrí aj šetrenie očí. Pri počúvaní totižto nenamáhate svoj zrak ako pri čítaní klasickej knihy v papierovej podobe.

  • dokonalý umelecký zážitok - pri počúvaní príbehu pocítite intenzívny zážitok, ktorý môže byť rovnaký ako pri sledovaní filmu. Totižto profesionálny interpret dokáže dokonalo pracovať s hlasom a napodobňovať rôzne zvuky, čo zážitok z knihy len a len umocní.

  • spoločné počúvanie (zdieľané počúvanie) - zážitok z knihy môžete dopriať aj všetkým členom vašej domácnosti. Spoločné počúvanie je totižto to, čo z audioknihy robí skvelého parťáka pre každého. Vyberte žáner, ktorý osloví každého člena vašej domácnosti a spravte si rodinný rituál počúvania pred spaním.

  • zlepšuje výslovnosť - zatiaľ čo rozprávač rozpráva, vy si môžete všímať a učiť sa, ako sa vyslovujú rôzne slová. Môžete tak zlepšiť svoju výslovnosť, a to hlavne pri počúvaní kníh v inom než materinskom jazyku.

  • zdokonaľuje time management - knihy môžete počúvať kdekoľvek a kedykoľvek. Pri multitaskingu tak ušetríte veľké množstvo času. Odporúčame však počúvanie kníh pri činnostiach, ktoré si nevyžadujú veľa vašej pozornosti.

Audioknižné aplikácie

Podcasty a audioknihy sú už nejakú dobu na výslní a v obľube mnohých ľudí. Ich popularita stúpa, pretože dokážu šetriť čas. Okrem toho rozširujú naše obzory, zlepšujú kognitívne funkcie, podporujú spánok a predovšetkým ich najväčšou výhodou je „počúvanie všade". Samozrejme, dôležitý je aj výber audiokníh, pretože dobrá audiokniha zaujme natoľko, že sa časom k nej radi vrátime.

Ak sa rozhodnete pre šetrenie našej planéty a vsadíte na e-knihy alebo siahnete priamo po audioknihách, je dôležité mať k dispozícii zariadenie a aplikácie, vďaka ktorým budete môcť audioknihy počúvať.

Dostupných je množstvo mobilných aplikácie pre Android a iOS, ktoré môžete vyskúšať. Niektoré sú zadarmo, iné platené, no budú ako vaša mobilná knižnica, v ktorej môžete listovať a vracať sa k rôznym knihám či autorom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní