Ako čistiť vonkajší koberec? 5 základných krokov a tipy, ako si poradiť so škvrnami

Ako čistiť vonkajší koberec? 5 základných krokov a tipy, ako si poradiť so škvrnami

Vonkajšie koberce krásne dopĺňajú exteriér, pridávajú mú na útulnosti a zvyšujú estetickú hodnotu. Avšak, deň čo deň sú tieto vonkajšie doplnky vystavované mnohým živlom. Počnúc slnkom a končiac dažďom, prachom a inými nečistotami. Práve tieto živly spôsobujú, že koberce strácajú svoju krásu a tým pádom uberajú na vizuálnej hodnote z terasy, poprípade balkóna.

Práve z toho dôvodu je dôležité zamerať svoju pozornosť na pravidelné a poctivé čistenie. Čistenie vonkajšieho koberca nie je len o estetike, ale aj o udržiavaní hygienických podmienok v exteriéri nášho domova.

Ale ako sa starať o koberce a hlavne, ako ich správne čistiť? Je lepšie ručné alebo strojové čistenie? Stačia na to domáce prostriedky alebo je potrebná chémia z obchodu? Je potrebné aj vyklepávanie kobercov alebo stačí ich len vykefovať? Nestačí len osviežiť koberec, ale je potrebné zamerať sa aj na odstránenie všetkých nečistôt. Poradíme vám, ako na to!

Koberec na balkón?

Chcete, aby vonkajšia časť vášho domu bola rovnako príťažlivá ako tá vnútorná? Chcete terasu zútulniť a vytvoriť si tak priestor, kde budete môcť relaxovať? Vytvorte si príjemné miesto aj vďaka doplnkom, akým je aj vonkajší koberec.

Vonkajšie koberce a rohože sa dodávajú v mnohých rôznych veľkostiach, tvaroch, farbách a vzoroch, aby zodpovedali vášmu interiéru a osobnému štýlu. Vyberte si teda taký, ktorý vás osloví.

Či už bude umiestnený na terase, verande alebo balkóne, môže pomôcť vytvoriť náladu priestoru a pozdvihnúť váš zážitok z vonkajšieho bývania!

Pozri aj: Ako sa zbaviť múch v byte alebo dome? Vďaka tomuto triku sa k vám domov ani nedostanú!

Aký typ vonkajšieho koberca na terasu zvoliť?

Rozhodujete sa pre terasové koberce? Neviete, aký zvoliť na svoju terasu či balkón? Nuž, zaujímať by vás mala nielen údržba vonkajších kobercov, ale aj spôsoby, ako čistiť tieto exteriérové doplnky. Dôležitá je ale aj veľkosť terasového koberca či materiál koberca, pričom známe sú dve hlavné kategórie, a to prírodné a syntetické vlákna.

  • Polypropylénové koberce - najväčšou výhodou je odolnosť voči vode a mikróbom. Neabsorbuje tekutiny ani škvrny, čím znižuje pravdepodobnosť vzniku plesní, húb a škvŕn.
  • Nylonové koberce - sú odolné a ľahko sa čistia. Možno nevýhodou je, že sa nylon na slnku zahrieva, preto sa neodporúča na priame slnko.
  • Bavlnené koberce - nie sú rezistentné voči vode, no majú mäkký povrch, ktorý je príjemný pre chodidlá.
  • Koberce z prírodných vlákien - sú predovšetkým štýlové. Pokiaľ ide o prírodné materiály, hovoríme najmä o bambuse a jute. Nevýhodou je, že nemajú dlhú životnosť ako syntetické. A sú podstatne drahšie!

Aké sú výhody vonkajších kobercov?

Vo všeobecnosti slúžia exteriérové a interiérové koberce na rovnaký účel - spájajú priestor na sedenie do jedného, jednotného priestoru. Vnútorné pohodlie pod nohami a farebnosť na terase alebo verande dodáte práve kobercom. Výhody terasového koberca spočívajú v tom, že dokáže odolať nepriaznivým poveternostným podmienkam.

Koberce na terasu a balkón sú rovnako navrhnuté tak, aby odolali aj opotrebovaniu. Sú tiež skvelým spôsobom, ako oživiť váš priestor, chrániť podlahu pred poškriabaním nábytkom a rovnako sú príjemné aj pre naše chodidlá.

Medzi ďalšie výhody terasového koberca patrí ich izolácia od chladnejšej podlahy. Ak ste v procese výberu, je dôležité zamerať sa nielen na samotný dizajn, ale aj odolnosť. Terasové koberce by mali byť odolné voči vyblednutiu a rovnako aj čistenie a údržba kobercov by nemala byť komplikovaná.

Neprehliadni: Ako zmraziť hrozno na zimu? Daj na tieto tipy, vďaka ktorým bude ako čerstvé aj po rozmrazení

Ako správne vyčistiť koberec?

Dobrým pravidlom je čistiť koberec podľa potreby, každý mesiac a na začiatku a na konci sezóny. Pri čistení by ste sa mali riadiť aj odporúčaniami na čistenie, ktoré poskytuje výrobca.

Údržba a čistenie sa môže zdať ako hotová veda, a to najmä v prípade, ak máte vonkajší koberec na balkóne. V paneláku je čistenie poriadnou výzvou. Avšak, všetko je možné. Dôležité však je, aby ste postupovali v základných krokoch. Toto je 5 krokov, ako čistiť koberce.

  1. Zbavte koberec hrubých nečistôt - v tomto prípade je potrebné kobercom poriadne zatriasť alebo rovno zvoliť vysávanie koberca.
  2. Opláchnite ho - niekedy stačí len opláchnutie vodou, aby získal späť svoj žiarivý vzhľad. V prípade, že bývate v dome, tak ho rozprestrite na terasu a opláchnite vodou. V prípade, že máte vonkajší koberec na balkóne, tak ho vezmite do vane a namočte do vody.
  3. Manuálne čistenie - pri silne znečistenom koberci budete musieť siahnuť po čistiacich prípravkoch a kefe, ktorou nečistoty odstránite. Môžete si vytvoriť vlastný roztok, napríklad zmiešaním vody a prášku na pranie.
  4. Opláchnite použitý prípravok - ak sa vám podarilo vyčistiť koberec, ostáva vám už len jediné - opláchnuť ho prúdom vody, aby ste z neho zmyli použitý čistiaci prípravok. Nezabudnite ho opláchnuť z oboch strán, a to čistou vodou!
  5. Nechajte ho usušiť - napokon ho už len nechajte vyschnúť na vzduchu. Počas sušenia ho otočte, hlavne ak je vrchná strana suchá, aby mohla poriadne preschnúť aj spodná strana a nevytvorili sa vám riasy, poprípade pleseň. Vhodné je prevesiť koberec na plot, zábradlie alebo šnúru na bielizeň (ak ho unesie).

Je lepšie mokré čistenie kobercov alebo suché čistenie kobercov od nečistôt?

V tomto prípade sa budú názory líšiť. Avšak, je potrebné si uvedomiť, že každá technika čistenia má svoje výhody aj nevýhody. Každopádne odborníci sa zhodujú v tom, že pokiaľ ide o čistenie vonkajších kobercov, je lepšie voliť mokré čistenie kobercov. Suché čistenie kobercov je vhodnejšie pri interiérových a nie exteriérových kobercoch.

V prípade, že sa rozhodnete pre suché čistenie, môžete použiť celý rad rôznych prípravkov na to určených. Zväčša môžete voliť penový čistiaci prostriedok alebo prípravok vo forme prášku. Ten stačí naniesť, nechať pôsobiť a následne vysať, pričom je ale potrebné zvoliť vhodný vysávač. Niektoré sú vhodné len na suché vysávanie, iné aj na mokré.

Mokré tepovanie koberca je vhodnejšie práve pre terasové koberce, pretože tie sú zväčša vystavované rôznym poveternostným podmienkam. Ak sa na koberci vytvorili plesne a mach, je vhodné použiť tekutý prostriedok na dezinfekciu koberca a jeho vyčistenie. Rovnako aj na čistenie škvŕn budete potrebovať účinnejšie prípravky.

Nech zvolíte ktorýkoľvek spôsob, majte na pamäti, že začiatok tepovania kobercov sa nezaobíde bez vysávania koberca.

Pozri tiež: Slúži otvor v doske na krájanie len na zavesenie alebo uchytenie? Tento spôsob využitia ťa prekvapí!

Pomôže soľ a ocot na čistenie koberca?

Chcete sa vyhnúť používaniu chémie pri čistení vonkajšieho koberca? V tom prípade vám určite napadlo voliť soľ či ocot, poprípade ste začali zvažovať čistenie koberca sódou bikarbónou. A vedzte, že tieto nápady sú rovnako skvelé a nielen na čistenie, ale aj osvieženie koberca domácimi spôsobmi.

Ak ste na koberci zbadali škvrnu, povolajte do boja sódu bikarbónu a ocot. Sódu na škvrnu nasypte a jemne ju pokvapkajte octom. Jemne prekefujte alebo votrite do koberca handričkou. Sódu a ocot sa odporúča nechať pôsobiť pár hodín. Následne jemne navlhčíte vodou a škvrnu vyčistíte.

Tip: Sóda bikarbóna je rovnako skvelým tipom na osvieženie koberca domácimi spôsobmi. Ak máte pocit, že je koberec zatuchnutý alebo zapácha, len ho posypte sódou a nechajte ju pôsobiť. Následne ju už len povysávajte.

Zaschnutá žuvačka na koberci - čo s ňou?

Čistenie a údržba kobercov môže byť náročná, o to viac, keď sa vám naň vyleje víno, prilepí žuvačka, rozleje káva, čaj alebo si ho pomýli vaše domáce zvieratko so svojou toaletou. No i v tomto prípade existujú osvedčené triky, ktoré zachránia situáciu.

Z domácich spôsobov, ako odstrániť žuvačku je účinná kocka ľadu. Ľadovú kocku priložte na žuvačku a nechajte pôsobiť dovtedy, kým žuvačka nestvrdne. Následne ju len jednoducho zlúpnite.

Pri rozliatom víne netreba prepadať panike. V prvom rade sa snažte papierovými utierkami vysať čo najviac tekutiny, poprípade môžete na škvrnu od vína hneď nasýpať soľ, ktorá časť tekutiny nasaje. Následne na škvrnu naneste citrónovú šťavu a posypte sódou bikarbónou. Nechajte pôsobiť a zvyšok zotrite vlhkou handričkou.

Na škvrnu od kávy dobre funguje vínny ocot, pasta z jedlej sódy a vody či peroxid vodíka. Škvrnu od čaju vyčistíte kyselinou citrónovou alebo pracím prostriedkom s neutrálnym pH.

Zaujme ťa aj: Zápach z klimatizácie a zdravotné problémy – najčastejšie príčiny a dôsledky, ktoré netreba podceniť!

Strojové čistenie a tepovanie kobercov

Niekedy môže byť domáce čistenie kobercov od nečistôt neúčinné. V tom prípade je čistenie škvŕn vhodné ponechať na profesionálov. Kde zlyhávajú domáce tipy a triky, pomáha odborná starostlivosť.

Odstránenie škvŕn a účinné vyčistenie môžete ponechať na odborníkov na slovo vzatých. Tí majú prístroje na tepovanie koberca a rovnako aj prípravky, ktoré dokážu odstrániť mnohé nečistoty. Profesionálne čistenie nemusí byť lacnou záležitosťou, je však účinnejšie a zárukou, že váš vonkajší doplnok získa pôvodné farby.

Profesionálne čistenie alebo teda strojové čistenie využíva mokrý spôsob čistenia. Špeciálne navrhnuté vysávače majú v sebe zabudovanú nádobu na vodu a čistiaci prostriedok.

Počas tepovania či už celého alebo len časti koberca je tekutina s prípravkom vháňaná do koberca, priamo do vlákien, kde lepšie pôsobí na nečistoty. Takto je dosiahnuté účinné vyčistenie a odstránenie škvŕn. Následne je špina s tekutinou opäť nasatá do vysávača.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní