Zápach z klimatizácie a zdravotné problémy – najčastejšie príčiny a dôsledky, ktoré netreba podceniť!

Zápach z klimatizácie a zdravotné problémy – najčastejšie príčiny a dôsledky, ktoré netreba podceniť!

Ďakovať môžeme tomu, kto vymyslel klimatizáciu. Pre mnohých je to tá najlepšia záchrana a spôsob, ako zvládnuť horúce letné dní. Samozrejme, i taký ventilátor dokáže spraviť nemalú službu, avšak v porovnaní s klimatizáciami je menej účinný.

Klima do domu či do bytu dokáže miestnosť schladiť o niekoľko stupňov, čo je dôvod, prečo mnohí neváhajú do nich investovať. Avšak, na to, aby boli účinné je potrebné venovať im čas na správnu údržbu. V prípade, že z klimatizácie pociťujete zápach, mali by ste sa zamerať na jej vyčistenie. No v prvom rade je potrebné zápach rozlíšiť a zistiť, odkiaľ pochádza.

Aký zápach z klimatizácie cítite?

Nepríjemný zápach šíriaci sa z klimatizácie je spôsobený viacerými faktormi vrátane netesností, elektrických porúch, nahromadenia plesní a poškodenia vnútorných komponentov. Tie sú nielen nepríjemné, ale môžu spôsobiť aj zdravotné problémy vrátane astmy, alergií, podráždenia pokožky a dýchacích problémov.

  • Zatuchnutý zápach: Ak sa z klimatizácie začne šíriť zatuchnutý zápach, je to zvyčajne spôsobené nahromadením plesní alebo húb. K tomu dochádza prirodzene, pretože klimatizačné zariadenia sú tmavé a vlhké miesta, ktoré plesne a huby radi obývajú!
  • Zápach, ako by niečo horelo: Klimatizačné jednotky sa skladajú z rôznych komponentov. Tak ako pri všetkých elektrických spotrebičoch, aj tu sa môžu vyskytnúť poruchy. Pri takomto zápachu môžu byť príčinou funkčné problémy s elektrickými vodičmi, ventilátormi alebo motormi.
  • Zápach výfukových plynov: Klimatizačné zariadenia majú motory a motory vyžadujú mazanie vo forme olejov. Ak zápach pripomína výfukové plyny, môže to byť spôsobené únikom oleja alebo prehriatím centrálnej jednotky, čo môže spôsobiť spálenie olejov.
  • Zápach zhnitých vajec: Ak vnímate tento zápach, vo vašej klimatizácii môže dochádzať k úniku plynu. Únik plynu môže viesť k otrave oxidom uhoľnatým, čo môže byť mimoriadne nebezpečné.
  • Chemický zápach: Zápach podobný riedidlu môže znamenať, že z jednotky unikajú základné kvapaliny – predovšetkým chladiaca kvapalina.

Základom je určiť, odkiaľ zápach pochádza

Prvým krokom je rozpoznať zápach a následne zistiť, odkiaľ pochádza. Pri domácich klimatizáciách sa najčastejšie rieši práve zatuchnutý zápach spôsobený rastom plesní a baktériami, ktoré vznikajú z nadmernej vlhkosti a nedostatočnej údržby.

Medzi najčastejšie zdroje zatuchnutého zápachu klimatizácie patria:

  • Filter klimatizácie: hromadí sa v nich veľa prachu, nečistôt a baktérií. To môže mať za následok nepríjemné zápachy šíriace sa domovom.
  • Odtoková misa: Bez dôkladného a pravidelného čistenia sa v nej môže nachádzať voda, ktorá  sa môže stať živnou pôdou pre baktérie spôsobujúce zápach.
  • Vonkajšie faktory: Niekedy môžu nepríjemné zápachy pochádzať zo zdrojov mimo klimatizačného zariadenia. Ak sa napríklad v blízkosti nachádzajú znečisťujúce látky, ako sú chemické výpary. Dokonca, príčinou môžu byť aj mŕtve zviera uviaznuté v systéme. To môže mať za následok, že klimatizáciou budú cirkulovať nepríjemné pachy.

Odporúčame: Najprv žiadny príznak, neskôr bolesť – to je zákerná rakovina kostí

Nepodceňujte pravidelnú údržbu

Jedným z najlepších spôsobov, ako predísť zápachu z klimatizácie, je jej pravidelná údržba. V závislosti od intenzity jej používania by ste mali myslieť na jej pravidelné čistenie a vymieňanie filtrov. Čistenie sa odporúča maximálne každé 3 mesiace.

Podceniť by ste nemali ani veľkú údržbu, ktorú vám spraví odborník, zväčša servisný technik. Táto údržba by sa mala vykonávať raz do roka. Odborník nielenže klimatizáciu vyčistí, ale aj skontroluje a v prípade potreby aj nastaví či opraví.

Dôležité je, aby ste udržiavali aj okolie klimatizácie čisté. Prach, špina a rôzne nečistoty sa dokážu pomerne rýchlo dostať aj do klimatizačnej jednotky. Preto je dôležité dbať nielen na údržbu samotnej klimatizácie, ale aj na dôkladné upratovanie domácnosti.

Pamätajte, že dobre udržiavaná klimatizácia nielen sviežo vonia, ale je aj účinnejšia. Tiež platí, že ak je klimatizačná jednotka čistá, pracuje ako má a šetrí peniaze. Pri jej znečistení je totižto spotrebovávané väčšie množstvo energie, čo sa odrazí v mesačných nákladoch.

Čo robiť, aby sme predišli tvorbe plesní v klimatizácii?

Pôvodcom zápachu z klimatizácie, ktorý sa môže šíriť v celej domácnosti, sú plesne a baktérie. Klimatizácia je totižto živnou pôdou pre ich rast a množenie.

V prípade, že klimatizáciu používate a máte zapnuté chladenie, je potrebné dbať na jej vysušenie. V prípade, že klimatizáciu len vypnete, jej mokré časti sa nemôžu vyčistiť. Práve z toho dôvodu odborníci odporúčajú ju pred úplným vypnutím vysušiť.

Niektoré klimatizácie majú zabudovanú funkciu „samočistenia“. Avšak, ak si nie ste istí, či touto funkciou disponuje aj vaša klimatizácia, tak ju ešte 20 minút po vypnutí chladenia nechajte bežať. Nastavte však režim len fúkania vzduchu.

Tým docielite, že sa vysuší výparník vo vnútri klimatizácie a zároveň tak predídete množeniu baktérií a tvorbe plesní, ktoré spôsobujú zápach.

Zaujme ťa aj: Dumpster diving - kontroverzný spôsob záchrany potravín len pre silné žalúdky

Kedy už radšej zavolať na pomoc odborníka?

Vyčistili ste filter i mriežky klimatizácie a spravili všetko pre to, aby klimatizácia fungovala správne? A aj napriek tomu sa z klimatizácie šíri zápach? Je čas zavolať odborníka. Kedy teda zvážiť odborný servis:

  • Pretrvávajúci zápach: Ak zápach napriek vašej snahe o jeho odstránenie pretrváva, je čas zavolať technika. Ten bude mať nástroje, zručnosti a odborné znalosti na riešenie pokročilejších problémov vo vnútri systému, ktoré môžu spôsobovať nežiaduce zápachy.
  • Pri zdravotných problémoch: Máte vy alebo niektorí členovia rodiny zdravotné problémy, ako sú alergie alebo dýchacie problémy? V tom prípade neváhajte a obráťte sa na odborníkov!
  • Pleseň na klimatizácii: Viditeľná pleseň na klimatizačnej jednotke alebo v jej blízkosti by mala byť pre vás signálom, že je potrebné tento problém riešiť, ale s odborníkom.

Prečo zápach z klimatizácie riešiť?

Príčinou zápachu z klimatizácie sú zväčša plesne, baktérie a rôzne mikroorganizmy, ktoré nespôsobujú len samotný zápach, ale aj zdravotné problémy. To znamená, že pleseň môže byť pôvodcom mnohých zdravotných problémov, ktoré môžete pocítiť v prípade, že klimatizáciu používate aj napriek šíriacemu sa zápachu.

Medzi najčastejšie zdravotné problémy patrí:

Neohrozujte svoje zdravie a nepodceňujte nielen správne používanie klimatizácie, ale aj jej pravidelné čistenie a údržbu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 23.07.23 13:31

KK
karma
105.00

Ja som alergická na klimatizáciu a tak sa teším, keď skončí leto a vypnú sa všetky klimatizácie :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 23.07.23 15:28

MM
karma
100.00

klimatizáciu nemusím, údržba je veľmi dôležitá

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní