Recept na úžasné cestoviny s pestom z pistácií

Recept na úžasné cestoviny s pestom z pistácií

Máte radi taliansku kuchyňu, ale máte pocit, že už ste ochutnali všetko? Máme recept, ktorý vaše chuťové bunky opäť naplní.

Prečo práve pistácie?

Pistácie sú v gastronómii veľmi obľúbené pre svoju špecifickú farbu a chuť. Nemusíte sa pritom obmedzovať iba na sladkú kuchyňu. Pistácie sa skvele uplatnia aj v tej slanej. A nehovoríme len o nezdravých slaných pochutinách. Pistácie patria aj do šalátov a cestovín, dobrú spoločnosť ale urobia aj kvalitnému steaku.

Okrem farby a chute vynikajú pistácie svojimi nutričnými hodnotami. Obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a vysoký podiel niektorých zdravých vitamínov a minerálov. Zabúdať nesmieme na vlákninu a antioxidanty. Vo vyváženom jedálničku by preto pistácie nemali chýbať.

Zdá sa vám, že orechy do pesta nepatria?

Možno vás prekvapíme, ale aj najobľúbenejšie „bazalkové“ pesto (či presnejšie pesto alla Genovese), ktoré dnes je možné zakúpiť prakticky v každom väčšom obchode, obsahuje okrem bazalky a ďalších ingrediencií práve oriešky. Len nejde o pistácie, ale o oriešky píniové. 

Oriešky všeobecne sú totiž pomerne častou zložkou podobných bylinkových pest nielen v talianskej kuchyni. A aj pistácie sa v pestách v poslednej dobe objavujú stále častejšie.

Odporúčame: Jednoduchá nepečená tiramisu roláda: Rozkoš pre chuťové poháriky

Recept na pesto z pistácií

Na prípravu 500 gramov pistáciového pesta si pripravte nasledujúce suroviny:

  • 250 gramov vylúpaných pistácií (nesolených)
  • kôra z polovice väčšieho citróna
  • 125 ml extra panenského olivového oleja
  • 50 g Parmezánu (alebo syra Grana Padano či Gran Moravia)
  • 5 až 10 listov bazalky (podľa veľkosti)
  • vetvička listového petržlenu
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 125 ml vody
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy:

Zo škrupiny vylúpané pistácie najskôr krátko sparíte vo vode. Následne z nich odstráňte šupku, ktorú na sebe majú (podobne ako sa lúpu mandle). Do pesta sú také pistácie vhodnejšie.

Potom už pistácie dáme do mixéra a pridáme aj takmer všetky ostatné ingrediencie. Počkať môžete s vodou, soľou a čiernym korením, ktoré môžete na záver dávkovať podľa chuti a konzistencie pesta. Výsledok by mal mať krémovú konzistenciu hnedozelenej farby.

Vyskúšaj aj: Cuketové fašírky na obed i na večeru: Skvelé sú so syrom, ovsenými vločkami i mletým mäsom

Recept na cestoviny s pistáciovým pestom (pasta con pesto di pistacchi)

Ak máte už hotové pesto, finálny pokrm je veľmi jednoduchý. Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, ktorú bohato osolíme (voda by mala byť slaná ako voda morská).

Pridáme kvalitné talianske cestoviny - chybu neurobíte so špagetami, linguine, alebo penne. Môžete ale aj experimentovať a skúsiť úplne nový druh. Cestoviny uvaríme al dente, v samom strede teda ešte budú na skus trochu tvrdé.

Potom cestoviny scedíme a do hrnca môžeme pridať pesto a ešte v hrnci všetko dokonale premiešame, aby si nikto nemusel cestoviny miešať až na tanieri. Pridajte toľko pesta, aby boli všetky cestoviny dokonale obalené, ale pesto nikde neprebývalo. Skrátka „tak akurát“ – to musíte spoznať sami.

Potom dáme cestoviny na tanier a na vrchu bohato posypeme strúhaným syrom (parmezán/grana). Môžeme dozdobiť aj niekoľkými pokrájanými pistáciami (tie už môžu byť so šupkou). A teraz už nezostáva nič iné, než servírovať finálny pokrm na stôl.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

JAN KOMADA 26.07.23 12:26

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam cestovny máme radi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní