Jednoduchá nepečená tiramisu roláda: Rozkoš pre chuťové poháriky

Jednoduchá nepečená tiramisu roláda: Rozkoš pre chuťové poháriky

Tiramisu – jeden z tých dezertov, ktoré dokážu očariť svojou krémovou jemnosťou a neodolateľnou kombináciou chutí. Jeho pôvod sa často spája s talianskou kuchyňou, a to právom. Tiramisu je ikonickým talianskym dezertom, ktorý sa stal svetovým fenoménom.

Jeho jedinečná kombinácia kávy, mascarpone, kakaa a piškót je skutočným potešením pre chuťové poháriky. Ale ako sa vlastne tiramisu dostalo na naše dezertné taniere? A čo to vlastne znamená?

Existuje mnoho teórii o tom, odkiaľ tento preslávený dezert pochádza a ako vznikol. Preto nie je možné s istotou povedať, z ktorého regiónu Talianska pochádza. Je jasné, že každý región si chráni svoju legendu a prehlasuje, že tiramisu je ich tradičným dezertom.

Istejšie však je, že názov dezertu pochádza z talianskeho slova „tirare su", čo znamená „potiahnuť nahor" alebo „vzpruženie“. To môže poukazovať na to, že ide v podstate o prekladaný dezert, v ktorom sa „prekladajú“ rôzne vrstvy – hlavne vrstva piškót a krému.

Tiramisu je dezert, ktorý vás povzbudí a oživí svojou sladkou a kávovou chuťou. Vďaka tejto kombinácii chutí sa stal obľúbeným dezertom nielen v Taliansku, ale aj vo svete. O čom svedčí aj fakt, že môžeme nájsť množstvo rôznych receptov. Dokonca veľmi obľúbený je aj tiramisu dezert v pohári či s rôznym ovocím.

Vyskúšaj tiež: Letná pochúťka na tanieri: Grilovaný ananás s kokosovým krémom

tiramisu

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Na tiramisu roládu budete potrebovať:

  • dlhé detské piškóty
  • 1 smotanu na šľahanie (33 %)
  • mascarpone
  • vanilkový cukor (podľa chuti)
  • silnejšiu kávu
  • ovocie podľa chuti
  • voliteľné – likér Amaretto

Postup prípravy tiramisu rolády

  1. Ako prvé pripravte silnejšiu kávu. Ja som volila Americano s väčším množstvom vody, aby sa mi v nej lepšie máčali piškóty. Kávu si, samozrejme, prelejte do väčšej nádoby, do ktorej vám pohodlne vojde celá piškóta. Ak chcete, môžete do kávy pridať likér Amaretto.
  2. Vyšľahajte si smotanu. Vznikne vám tuhá pena, do ktorej následne vmiešajte mascarpone a vanilkový cukor. Ja som napokon pridala aj jeden trstinový cukor s mletým vanilkovým luskom (nájdete v obchode).
  3. Ovocie podľa vlastného výberu poriadne umyte a nechajte vyschnúť. Ja som siahla po čučoriedkach.
  4. Následne si na stôl rozprestrite papier na pečenie. Naň postupne ukladajte piškóty namočené v káve. Tesne vedľa seba – množstvo závisí od toho, akú dlhú roládu chcete pripraviť.
  5. Na piškóty naneste krém, avšak nie všetok – časť si odložte na potretie rolády a jej finálne dokončenie. Krém rozotrite a posypte vybraným ovocím.
  6. Takto pripravený základ pre roládu stočte a zabaľte do papiera na pečenie. Konce previažte a dajte odležať do chladničky na pár hodín, aby krém stuhol a roláda si udržala tvar.
  7. Po vychladení roládu odbaľte a natrite zvyšným krémom. Na záver môžete posypať kakaom a podávať.

Prajeme vám dobrú chuť!

tiramisu recept

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Vyskúšajte ďalšie recepty na tiramisu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 23.07.23 15:33

MM
karma
100.00

tiramisu roláda = dobrý nápad

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 26.07.23 20:53

JK
karma
100.00

Takto sme tiramisu nerobili skvelý RECEPT

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní