TOTO sú najtrápnejšie veci, ktoré robia cestujúci v lietadle a robíš ich aj ty!

TOTO sú najtrápnejšie veci, ktoré robia cestujúci v lietadle a robíš ich aj ty!
  • 18.07.2023
  • Michaela Kožáková

Cestovanie so sebou prináša množstvo výhod, ako napríklad spoznávanie rôznych kultúr, príjemný oddych ďaleko od reality a vytváranie spomienok, ktoré nám nepochybne vydržia na celý život. Obdobie balenia kufrov, nákupov šiat a plaviek na poslednú chvíľu je v plnom prúde. Niektorí z nás letnú dovolenku majú za sebou, no mnohí sa ešte len na tú svoju chystajú.

Cestovanie lietadlom je dnes úplne bežná vec. Slovenskí dovolenkári často využívajú charterové lety, vďaka ktorým sa rýchlo a pohodlne dostanú do svojej vytúženej dovolenkovej destinácie. Veľa z nás už patrí k ostrieľaným cestujucím, no nájdu sa medzi nami aj takí, ktorí trpia strachom z lietania.

Či už patríte k stálicam na palube lietadla alebo k úplným „zelenáčom", nasledujúce správanie vám určite nie je cudzie. Nájdete sa v ňom aj vy? Vykonávate počas letu tieto nepríjemné a častokrát trápne úkony? 

Neprehliadni: Najslnečnejšie európske destinácie, ktorým jednoducho neodoláš

Vyzúvanie topánok

Aj vám sa už pravdepodobne stalo, že ste pocítili potrebu sa vyzuť, prípadne váš spolusediaci si bez otáľania jednoducho vyzul topánky. Pamätajte si, že lietadlo, tak ako aj autobus či vlak, nie je váš dom alebo byt, kde môžete robiť čokoľvek, aby ste sa cítili pohodlne. Zabudnite radšej aj na vykladanie nôh, natiahnutie nôh do uličky alebo medzi sedadlá či vyloženie nôh na servírovací stolík. 

A keď sme už pri tých nohách a sedadlách, ak chcete, aby sa človek pred vami cítil naozaj nahnevane a mimoriadne podráždene, potom v každom prípade opakovane počas celého letu kopte a tlačte do jeho sedadla.

Úplne rozumieme tomu, že cestovať natlačení v úzkych sedadlách s kolenami nalepenými na operadlo pred vami nie je nič pohodlné. Buďme však pri cestovaní lietadlom zhovievaví.

Tlieskanie po pristáti lietadla

Tento prejav vďaky bezpochybne predviedol už každý z nás. V momente, keď lietadlo sadne na dráhu a pristávanie dopadne bez neočakávaných incidentov, cestujúci na palube začnú tlieskať ako zmyslov zbavení. Ide o pomerne častý jav, najmä ak letíte charterovým letom. Ak teda pri pristáti počujete nadšený potlesk, vedzte, že cestujete so Slovákmi, Čechmi alebo Poliakmi. Dokonca i Rusi a Rumuni radi ocenia príjemný let mohutným potleskom.

Prečo pasažieri pri pristáti tlieskajú? Podľa psychológov môže ísť o inštinkt prežitia. Pocit poskakovania kolies na dráhe môže byť veľmi dramatickým momentom. Väčšina ľudí si ani neuvedomuje, že pri pristáti zadržiavajú dych a napínajú svaly. Neexistuje teda lepší spôsob, ako osláviť bezpečné pristátie poriadnym potleskom. 

Lietanie je pre mnohých z nás stále špeciálnym zážitkom a pristávanie je ako sťahovanie opony. Pre niektorých ľudí je prirodzené tlieskať v lietadle presne tak isto, ako na konci predstavenia.

Pozri aj: Chystáte sa na dovolenku? TAKTO si overíte solídnosť cestovnej kancelárie

Vstávanie zo sedadiel hneď po pristáti

V tej istej sekunde ako lietadlo pristane, väčšina cestujúcich pocíti naliehavú potrebu vstať, rýchlo sa vrhnúť na príručnú batožinu a postávať v tlačenici v uličke aj napriek upozorneniam palubného personálu. Toto správanie patrí nielen medzi trápne, ale najmä neslušné. Týmto spôsobom určite neurýchlite parkovanie lietadla, pristavenie schodov či vyberanie kufrov a batožiny z priestorov lietadla.

Zhon a predbiehanie sa pri nástupe do lietadla

Či už ste na letisku v Bratislave alebo v Antalyi, netlačte a nepredbiehajte sa pri vyhlásení, že vaša brána je otvorená a začína sa naľodovanie na palubu lietadla. Ani takýmto spôsobom neurýchlite váš let, práve naopak. Kľudne seďte na sedadle v letiskovej hale, dajte prednosť starším ľuďom, rodinám s deťmi či tehotným ženám, počkajte, kým sa rad skráti a nastúpte si bez akéhokoľvek tlačenia.

Nanášanie make-upu

Možno ste zažili už aj to, že slečna alebo pani vedľa vás si tesne pred pristátim začala nanášať na tvár make-up. Pravdepodobne zabudla na to, že je v lietadle a nie vo svojej kúpeľni. Ak to nebola vaša spolucestujúca, ale boli ste to vy, zamyslite sa nad tým, či je skutočne nevyhnutné maľovať sa v lietadle.

Môžete čítať knihu, pozerať film alebo počúvať hudbu – možnosti sú nekonečné. Make-up je úplne zbytočná vec. Navyše sa môže stať, že jemná turbulencia alebo vaša nešikovnosť môže poznačiť aj ostatných spolucestujúcich.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní