Syndróm vyhorenia trápi mnohých! 5 spôsobov, ako niekomu pomôcť postaviť sa na nohy

Syndróm vyhorenia trápi mnohých! 5 spôsobov, ako niekomu pomôcť postaviť sa na nohy

Duševná pohoda je jedinečný spôsob, akým zvládame svoje emócie, ako reagujeme na stres a aký je náš pohľad na život. Podľa výskumov má duševná pohoda mnoho výhod. Predovšetkým je to radosť zo života, ktorú pociťujeme, keď sme „v pohode“. No stres môžete všetko zničiť.

Nadmerný stres je strašiakom tejto doby. Stres nás môže fyzicky a psychicky vyčerpať. Dokonca chronický stres môže mať zdrvujúce následky na myseľ a telo človeka. Práve preto sa v dnešnej dobe čoraz viac skloňuje pojem syndróm vyhorenia. Hovorí sa o jeho príznakoch, ale aj spôsoboch, ako ho zvládať.

Čo je vyhorenie?

Vyhorenie je stav úplného duševného, fyzického a emocionálneho vyčerpania. Ak prežívate vyhorenie, môžete si všimnúť, že je ťažké venovať sa činnostiam, ktoré zvyčajne považujete za zmysluplné. Možno sa už nezaujímate o veci, ktoré sú pre vás dôležité, alebo pociťujete čoraz väčší pocit beznádeje.

Príznaky syndrómu vyhorenia

Príznaky tohto syndrómu, ktorý v angličtine nesie pomenovanie „burnout syndrome“ sú rôzne. Môžu byť fyzické, emocionálne, no môžu zhŕňať aj zmeny v správaní.

Fyzické príznaky:

Emocionálne príznaky:

  • pocit bezradnosti,
  • prejavy cynizmu,
  • pocit zlyhania alebo pochybnosti o sebe samom,
  • pocit osamelosti vo svete,
  • strata motivácie.

Zmeny v správaní:

  • izolácia od okolia,
  • prokrastinácia,
  • výbuchy hnevu,
  • užívanie omamných látok na zvládnutie situácie.

Zaujme ťa aj: Drinky a nápoje, ktoré by sa počas leta nemali popíjať. Zisti dôvod a ktoré to sú!

Tipy, ako pomôcť niekomu v okolí prekonať syndróm vyhorenia

Je ľahké cítiť sa preťažený povinnosťami, bez ohľadu na náš vek alebo povolanie. Naučiť sa zvládať svoj stres, určiť si priority a nakoniec odstúpiť od toho, čo sa nedá zvládnuť, je kľúčovou súčasťou udržania si duševného zdravia. Vyhorenie je však vážny stav, na prekonanie ktorého je často potrebný čas, trpezlivosť a niekedy aj vonkajšia pomoc v podobe terapie alebo poradenstva.

Ak sledujete, ako sa blízky človek cíti neustále preťažený, môže byť ťažké vedieť, čo môžete urobiť, aby ste mu pomohli naučiť sa zotaviť z vyhorenia a vyhnúť sa mu v budúcnosti. Máme preto pre vás 5 tipov, ktoré môžete skúsiť.

1. Najdôležitejšia pri vyhorení je komunikácia

Ak sa chystáte konverzovať s niekým, kto trpí syndrómom vyhorenia, je dôležité spraviť to tvárou v tvár. Žiadna komunikácia cez telefón, sociálne siete či SMS-ky. Dôležitý je fyzický kontakt, aby ste videli reakcie, vedeli ich vyhodnotiť a v prípade potreby reagovali.

Samozrejme, ak sa rozhodnete pre fyzický kontakt, dokážete dotyčnej osobe, že vám na nej záleží. Vedzte, že sociálny kontakt je prirodzeným liekom na stres. Rozhovor, najmä tvárou v tvár, s dobrým poslucháčom je rýchlym spôsobom, ako upokojiť niečí nervový systém a zmierniť stres spojený so syndrómom vyhorenia.

Je však dôležité, aby ste počúvali. Ak niekto trpí syndrómom vyhorenia, uznajte jeho pocity a nesnažte sa ich minimalizovať slovami „veď každý je v strese“. Rovnako by ste nemali hovoriť o svojich pocitoch a skúsenostiach. Je dôležité upriamiť všetku pozornosť na človeka v núdzi.

Syndróm vyhorenia totižto každý prežíva inak! Preto aj pocity či skúsenosti každého môžu byť individuálne. Snažte sa však zistiť, čo sa deje a prečo je niekto „vyhorený“. Syndróm vyhorenia má totižto rôzne typy (stres na pracovisku, vzťahové vyhorenie,...) a tak je dôležité pochopiť, kde nastal problém a pomôcť ho dotyčnej osobe vyriešiť.

2. Skúste vziať záťaž na seba

Ako sme písali vyššie, syndróm vyhorenia môže mať rôzne príčiny. U niekoho môže nastať v dôsledku stereotypného spôsobu života. Ak niekto vyhorí kvôli každodenným zvykom, ktoré sa týždne, mesiace či roky nemenia, prevezmite niektoré zvyky za neho.

Navrhnite dotyčnej osobe praktické riešenie, ktoré pomôže priamo vyrovnať sa so stresom. Môžete napríklad niektoré domáce práce delegovať na iných členov domácnosti, najať niekoho na upratovanie alebo zaobstarať opatrovateľku pre deti na podporu duševného zdravia vyhorenej osoby.

Najmä ženy sa často môžu ocitnúť v úlohe opatrovateľky či slúžky v domácnosti. Preto je veľmi dôležité zabezpečiť, aby sa záťaž rozdelila rovnomerne, či už sa starajú o deti alebo starších príbuzných. Ak k tomu pridáme ešte prácu a pracovné povinnosti, zvyšuje sa riziko vyhorenia.  

Neprehliadni: Čo sa stane s tvojím telom, keď vypiješ tento nápoj z kurkumy?

3. Pomôžte pri nastavovaní hraníc

Všetko v živote by malo mať svoje hranice, ktoré by ste nemali prekračovať! Ak niekto bojuje s vyhorením, neznamená to automaticky, že by mal dať výpoveď v práci alebo sa s niekým rozísť. Je lepšie naučiť sa, ako sa vyhnúť vyhoreniu, a to stanovením hraníc. Tie môže pomôcť zlepšiť komfort vyhorenej osoby.

Napríklad – odporučte vyhorenej osobe, aby si nenosila prácu domov. Tiež je vhodne nastaviť si presnú pracovnú dobu, po skončení ktorej nebude vyhorená osoba dvíhať telefón ani odpisovať na maily a hlavne nie šéfovi / šéfke. Každá práca má mať hranice! Každý potrebuje po práci oddych a nemal by sa zapodievať pracovnými záležitosťami mimo práce.

4. Hľadanie duševného zdravia u terapeuta

Pocit vyhorenia môže naznačovať, že sa pod povrchom skrývajú oveľa väčšie problémy. Ak nič nepomáha, ani „mentálny reset“, tak je načase vyhľadať odbornú pomoc. Môžete navrhnúť vyhorenej osobe, aby kontaktovala terapeuta. Ten nielenže odhalí primárnu príčinu problému, ale rozhovorom a naslúchaním môže pomôcť celú situáciu zlepšiť.

5. Buďte trpezlivý, chápavý a hlavne nápomocný

Pocit podpory je pre človeka, ktorý sa cíti byť vyhorený, nesmierne dôležitý. Preto je veľmi podstatné, aby ste ho pravidelne kontrolovali, aj keď sa zdá, že to teraz zvláda dobre. Vyhorenie totižto nie je niečo, čo môže zmiznúť len vďaka dlhému horúcemu kúpeľu alebo víkendovému wellness pobytu.

Je samozrejmé, že nielen samotné vyhorenie môže byť vyčerpávajúce, ale aj zotavovanie sa z neho. Ak chcete v tomto období niekomu pomôcť, robte všetky zábavné veci, aké vám len napadnú.

Zamestnáte tak myseľ dotyčnej osoby niečím úplne iným, pozitívnym. Uprednostníte aktivity, ktoré podporujú fyzickú a duševnú pohodu. Cvičenie, relaxačné koníčky, trávenie času v prírode – skvelý spôsob, ako bojovať s vyhorením.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Sivová 19.07.23 08:20

MS
karma
100.00

No veru niektoré rady prídu naozaj vhod.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní