Bukálna masáž ako náhrada botoxu? Podľahla jej J.Lo, Meghan Markle a ďalšie celebrity

Bukálna masáž ako náhrada botoxu? Podľahla jej J.Lo, Meghan Markle a ďalšie celebrity

Kontúrovanie tváre, tvárová joga, tejpovanie tváre – zdá sa, že je toho pomerne dosť, čo môžeme podstúpiť pre dosiahnutie „chudšej tváre“ a jemnejších kontúr. Je tu však aj nový spôsob, ako si môžeme vyrysovať črty tváre, ktorý si zamilovali aj mnohé celebrity po celom svete. Stretli ste sa už s bukálnou masážou?

Bukálna masáž známa aj ako intraorálna masáž, je technika, ktorá pôsobí na svaly, väzy a lymfu z vnútornej strany úst. Údajne ide o najlepší spôsob, ako uvoľniť tvarové napätie a dosiahnuť tvárový lifting aj bez chirurgického zákroku. Je to neinvazívna náhrada za botox, ktorá pomáha zmierniť vrásky, ale aj kruhy a opuchy pod očami.

Neprehliadni: Aj ty ju potrebuješ! 7 dôvodov, prečo je tvárová hmla tým najlepším spoločníkom aj počas leta

Samozrejme, v tomto prípade nejde o žiadne odstraňovanie tuku z tváre (liposukciu tváre), či iný chirurgický zákrok, pri ktorom sa odstraňujú tukové vankúšiky z líc pre dosiahnutie výraznejších kontúr a čŕt tváre. Bukálna masáž predstavuje neinvazívnu metódu s okamžitým efektom, akým je mladistvejší vzhľad. Pre koho je bukálna intraorálna masáž určená? Čo by sme mali vedieť pre pochopenie bukálnej masáže?

Čo je bukálna masáž tváre?

Ide v podstate o masáž tváre, avšak iným spôsobom. Klasická masáž tváre prebieha zvonku, avšak intraorálna prebieha v ústnej dutine. Aby sme boli presnejšie, tak pri tejto masáži terapeut vkladá ruky do úst a masíruje (modeluje) pokožku zvnútra.

Keď sa nad masážou trochu zamyslíme, tak ju môžeme považovať za zvláštnu a nie každému musí byť príjemná. Avšak, kozmetický priemysel sa zriedkakedy vyhýba bizarnostiam – najmä, keď ich začnú propagovať a zviditeľňovať aj celebrity.

Jennifer Lopez, Kristen Bell i Mehgan Markle – vojvodkyňa zo Sussexu sú údajne fanúšičkami intraorálnej masáže. Aj keď na pohľad ide o niečo nové, čo tu ešte nebolo, opak je pravdou. Masáž bukálnej dutiny sa už dlho používa na pomoc pri liečbe bruxizmu (škrípania zubami) a Bellovej obrny (idiopatická periférna obrna tvárového nervu). Dokonca ju mnohí odporúčajú aj pri migrénach či tenzných bolestiach hlavy.

Pozri aj: TOP farby vlasov na leto 2023 – ak chceš zmenu, skús niektorý z trendy odtieňov

Výhody intraorálnej masáže tváre

  • Prírodný lifting tváre bez chirurgického zákroku. Masáž umožňuje dosiahnuť efekt porovnateľný s plastickou operáciou, a to bez poškodenia pokožky a tkanív tváre. Ide v podstate o neinvazívne kozmetické ošetrenie.
  • Omladenie tváre bez injekcií. Výsledok je porovnateľný s omladením tváre prostredníctvom botoxu (botulotoxínu).
  • Antistresový účinok. Intraorálna masáž tváre zaručuje odstránenie psychoemocionálnych blokov a pomáha zvládnuť napätie v tvári. Je to skvelá relaxačná masáž.
  • Uvoľnenie tvárových svalov. Počas masáže sa svaly trénujú, posilňujú a uvoľňujú. Je to skvelá technika na uvoľnenie svalového napätia.
  • Lymfodrenáž a detoxikácia. Má priaznivý vplyv na lymfatický systém . Masáž spúšťa metabolické procesy v pokožke a tkanivách tváre. Škodlivé látky (toxíny) sa začnú rýchlejšie vylučovať z tela.
  • Terapeutický účinky. Bukálna masáž pomáha zmierniť priebeh chronických ochorení, ako je nádcha a zápal prínosových dutín.
  • Zlepšenie kvality pokožky tváre. Vďaka zvýšeniu svalového tonusu sa pokožka tváre stáva hladkou a pružnou (lepšia elasticita pokožky), miznú vrásky a zmeny súvisiace s vekom. Odstránenie škodlivých látok pomáha čistiť pokožku, čím sa zbavuje dermatologických problémov.

Čo zahŕňa bukálna masáž tváre?

Bukálna masáž tváre nezahŕňa len vnútornú masáž. Pri masáži sa najprv terapeut venuje uvoľneniu napätia a svalov zvonku a následne zvnútra. Samozrejme, masáž sa vykonáva v rukaviciach.

Po uvoľnení svalov terapeut položí palec na vnútornú stranu úst a začne pracovať s tvárou a čeľusťou tak, že rozhýbe stagnácie tekutín a uvoľní napätie. Postupne prechádza k masáži okolo úst a nosa, následne aj k masáži líc, aby sa pokožka spevnila a dosiahol sa požadovaný lifting tváre, a teda jej pozdvihnutie.

Okrem liftingu tváre zväčša klienti dosiahnu pocit uvoľnenia a zmiernenia napätia v tvárových svaloch. Samozrejme, výsledok môže byť u každého iný, nakoľko má každý „iné napätie v čeľusti“.

Neprehliadni: Citlivá pleť – ako sa o ňu správne starať, aby nás trápila čo najmenej?

Indikácie bukálnej masáže – prečo intraorálnu masáž vyskúšať?

Uvoľnením napätia žuvacích svalov, ktoré ťahajú tvár dovnútra a nadol, ponúknete tvári okamžitý lifting. Preto je bukálna masáž obľúbená medzi stálicami červeného koberca. Jedno sedenie neodstráni vrásky a linky úplne, ale môže ich viditeľne zjemniť. Môže tiež ľudí uchrániť pred botoxom a výplňami, napríklad kyselinou hyalurónovou.

Pripravte sa však na to, že masáž nemusí byť taká príjemná ako napríklad masáž krku alebo chrbta. Ak ste boli niekedy na akúkoľvek masáž, mohli ste okrem príjemného uvoľnenia pocítiť aj bolesť. A tú môžete pocítiť aj v prípade intraorálnej masáže.

Ako často túto masáž tváre absolvovať?

Na dosiahnutie najlepších výsledkov sa odporúča podstúpiť päť masážnych ošetrení v priebehu siedmich týždňov. Následne sa odporúča udržiavacia fáza, ktorá spočíva v podstúpení procedúry raz za mesiac. Takouto frekvenciou masáži docielite spomalenie procesu starnutia.

Kontraindikácie bukálnej masáže

Existujú aj prípady, kedy naopak nie je vhodné absolvovať bukálnu masáž? Známych je niekoľko kontraindikácií:

  • akútne zubné problémy a infekcie ústnej dutiny,
  • ochorenia kože na tvári alebo v ústnej dutine,
  • nedávne chirurgické zákroky na tvári alebo v ústach,
  • niektoré chronické stavy a autoimunitné ochorenia,
  • ochorenia svalov alebo nervov v oblasti tváre,
  • aknózna pleť, ktorá je aktuálne v zhoršenom stave,
  • nádorové ochorenia alebo nedávna liečba nádorových ochorení,
  • obvykle aj tehotenstvo (je vhodné sa poradiť s lekárom).

Môžete si spraviť bukálnu masáž aj sami?

Vložiť si prsty do úst a spraviť si istý druh masáže dokáže každý. Veď nie je na tom nič komplikované a z technického hľadiska si môžete intraorálnu masáž spraviť aj sami. Môže to na vás pôsobiť upokojujúco a relaxačne, a to aj v prípade, že nebudete na žuvacie svaly vyvíjať veľký tlak. Avšak, ak chcete docieliť čo najlepšie výsledky, odporúča sa vyhľadať odborníka.

Vo vnútri úst totižto máme veľa dôležitých nervov a veľmi citlivé svaly. Aby ste mohli robiť tento druh masáže, musíte naozaj vedieť, čo robíte, inak si môžete spôsobiť ďalšie problémy.

Článok aktualizovaný 29.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 03.09.23 16:23

SK
karma
114.00

Ano, tato masaz ma velmi zaujala, urcite porozmyslam aj nad odbornym skolenim.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní