Ako byť autentický, napriek šialenej dobe, ktorú žijeme

Ako byť autentický, napriek šialenej dobe, ktorú žijeme
  • 16.07.2023
  • Kristína Vait

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo to je byť skutočne autentický a či taký naozaj ste? Z každej strany počúvate, že máte byť autentický a potom vás rôzne pravidlá, normy, ale iba firemná kultúra núti byť úplným opakom. 

Autenticita úzko súvisí s hľadaním samého seba a často sa poznáme oveľa menej, ako si myslíme. Byť autentický, pre nás znamená žiť šťastný a naplnený život, podľa svojich predstáv. Nie však vďaka tomu, že ignorujete všetky pravidlá a všetko okolo seba, ale kvôli prístupu k sebe a vnímaní sveta okolo nás.

Čo znamená byť autentický?

Byť autentický znamená, že konáme v súlade so svojím skutočným ja, na základe svojich hodnôt, presvedčení a osobnostnými dispozíciami. Niekedy si ľudia nesprávne zamieňajú autenticitu s čestnosťou alebo dôslednosťou. Na to, aby ste boli skutočne autentický, musíte začať vnímať samých seba. 

Niektorí ľudia sa vôbec nepoznajú. Majú o sebe nejakú mienku, ale hľadanie samého seba, môže pokojne trvať celý život. Nie je to proces, ktorý by sa dal urýchliť. Všetko má svoj čas. Nemajte však stres z toho, že nie ste autentický alebo že máte pocit, že taký nie ste. Postupom času sa tam dostanete. 

Vždy keď niekto povie, že základom je poznať sám seba, napadne mi scéna z filmu Nevesta na úteku, keď Julia Roberts konečne chce spoznať samú seba a pripraví si vajíčka na milión spôsobov, aby zistila, ktoré jej naozaj chutia. A to je len jeden z príkladov toho, že byť autentický je tá najprirodzenejšia vec na svete a zároveň je v dnešnej dobe veľmi zložitá. 

Najviac autentické sú deti. Tie menšie deti, ktoré sú vonkajším prostredím a spoločnosťou ovplyvnené iba veľmi málo. Bude to možno vyznievať smiešne, ale keď začnete vnímať svoje ja a začnete byť autentický, vyrieši sa vám v živote veľa problémov a život bude krajší a úplnejší. 

Zaujme ťa: Čo symbolizuje most v sne? Ide o varovanie i predzvesť pozitívnych zmien

Chcem byť autentický

Základom je, ako sme už spomínali, uvedomenie. Uvedomenie si samého seba, uvedomenie si vecí, ktoré máme radi a ktoré zase nie, uvedomenie si našich postojov, názorov, motívov konania, hodnôt.... Jednoducho postupné odkrývanie nášho vlastného ja až na kosť. Je to strašidelné, ale zároveň veľmi oslobodzujúce a liečivé.

Veď si predstavte, že celý život preberáte názory niekoho iného. Napríklad od svojich rodičov máte názor, že mäso vám škodí a ste od malička nútení byť vegetariánom. V dospelosti vám to zostane a mäso nejete. Máte aj zopár známych, ktorí to majú rovnako a tak to beriete ako hotovú vec.

Niečo vám však v živote chýba a vy neviete, čo to je. Zrazu si raz mäso dáte a prídete na to, že vám chutí. Začnete si teda študovať rôznu literatúru od lekárov, výživových poradcov až po fitnes trénerov, či vám mäso naozaj tak škodí. Prídete na to, že to tak nie je. A mäso máte naozaj radi a raz alebo dvakrát za týždeň si ho zaradíte to jedálnička. Aj toto je spôsob, ako stávate autentickými.

Naše bytie a fungovanie je ovplyvnené snáď tisíckami faktorov, od našich partnerov, detí, zázemia, komunity, vlády...faktorov je naozaj veľa. Vy sa do istej mieri samozrejme prispôsobíte, lebo inak to nejde. Nesmiete však pri tom stratiť samého seba. Je to kolobeh života, do ktorého spadne každý z nás a väčšinou samého seba takmer úplne stratí. Ale nič sa nedeje. Na to človek dozrieva a dospieva, aby mohol byť svojou najreálnejšou podobou.

Benefity autentickosti

Čím viac vecí vo svojom živote viete pomenovať a čím viac vecí o sebe viete, tým ľahšie sa vám žije. Vyhýbate sa tak nepríjemným situáciám a prekvapeniam, ktoré váš život komplikujú. Čím je váš život ľahší, tým menej problémov máte. Potom vám zostáva oveľa viac času na to, aby ste si život naozaj užívali. A to priamo vedie k tomu, že váš život je úplnejší, kvalitnejší a že konečne dokážete byť šťastný. 

Nenechajte sa teda médiami a spoločnosťou ovplyvňovať na toľko, že vlastne žijete život niekoho iného. Nebaví vás vaša práca? Tak ju zmeňte. Neradi chodíte do posilňovne, ale potrebujete byť vo forme a všetci z kanclu tam chodia? Choďte radšej na prechádzku do prírody. 

A to je len zopár maličkostí, ktoré dennodenne ovplyvňujú náš boj o svoje skutočné ja. Nikto nemôže diktovať váš život a to, čo vás robí šťastnými alebo to, čo je pre vás prirodzené. Keď sa budete snažiť byť niekým iným, budete sa iba trápiť a vo finále sa to aj tak asi nedopadne dobre. Začnite teda viac počúvať seba a buďte autentický. Robíte to pre seba. Nie pre iných.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní