Drinky a nápoje, ktoré by sa počas leta nemali popíjať. Zisti dôvod a ktoré to sú!

Drinky a nápoje, ktoré by sa počas leta nemali popíjať. Zisti dôvod a ktoré to sú!

Leto je obdobím, kedy si veľa ľudí užíva slnečné dni, dovolenky a osviežujúce nápoje. S teplým počasím prichádza aj potreba hydratácie, preto je dôležité dbať na správny výber nápojov. Niektoré drinky a nápoje, hoci môžu byť obľúbené, môžu mať negatívny vplyv na hydratáciu organizmu a spôsobovať ďalšie problémy.

Je dôležité mať na pamäti, že nie všetky drinky organizmus hydratujú. Ba práve naopak, môžu prispieť k vzniku zdravotných problémov spôsobených dehydratáciou organizmu. Preto je dôležité vedieť, čo počas vysokých horúčav radšej konzumovať s veľkou opatrnosťou. Samozrejme, ideálne je sa týmto drinkom vyhnúť a problémom predchádzať.

Nižšie nájdete tri druhy nápojov, ktorým by ste sa mali v lete vyhýbať. Avšak, okrem nich je vhodné obmedziť prijem ovocných a sladených nápojov s vysokým obsahom cukru. Aj keď sa zdajú byť osviežujúce, obsiahnuté veľké množstvo cukru môže viesť k dehydratácii a náhlemu poklesu energie.

Namiesto sladených nápojov sa odporúča konzumovať prírodné šťavy bez pridaného cukru, no ideálne je voliť konzumáciu čerstvého ovocia, ktoré organizmus hydratuje. Medzi takéto druhy ovocia s vysokým podielom vody patrí napríklad červený melón, jahody, grepfruity.

Ak sa chcete hydratovať a udržať si zdravie počas horúcich letných dní, mali by ste sa zamerať na pitie vody, kokosovej vody a neochutených nápojov, ktoré dodajú telu potrebné tekutiny a elektrolyty. V prípade veľmi horúceho počasia nezabudnite so sebou nosiť fľašu s vodou a pravidelne sa hydratovať.

A teraz už poďte zistiť, ktoré nápoje nie je vhodné konzumovať počas leta!

Zaujme ťa aj: Maska na spanie ako ten najlepší spoločník: 3 dôvody, prečo jej dať šancu

1. Alkohol

Vo všeobecnosti sa alkohol nepovažuje za ten najlepší nápoj, ktorý je vhodný na konzumáciu kedykoľvek počas leta. Áno, hovorí sa, že alkohol rozťahuje cievy, zahrieva a preto rum s čajom je počas zimných mesiacov skvelou voľbou na zahriatie organizmu.

Počas letných zase padne vhod vychladená margarita, orosené pivo a iné miešané nápoje či vychladené drinky, ktoré nás dokážu schladiť. Odborníci sa však zhodujú, že pitie alkoholu počas horúčav je tou najhoršou voľbou.

Alkohol patrí medzi diuretiká, čo znamená, že zvyšujú produkciu moču, a tým sa odvádza z tela voda. Platí to predovšetkým v prípade piva, ktoré odvodňuje organizmus. Na druhej strane alkohol, hlavne ten tvrdší, dehydruje organizmus, čo počas horúčav môže prispieť k rôznym zdravotným komplikáciám, ako je napríklad prehriatie organizmu.

Alkohol by ste, samozrejme, nemali popíjať predovšetkým v prípade, že pracujete vonku a rovnako ani 24 hodín po práci v horúčavách. Alkohol môže viac „písať“ (budete viac opití) a organizmus viac vyčerpávať.

2. Káva a čaj

Rok od roka sa výskumy menia a vedci menia svoje názory. Kým doposiaľ bola káva považovaná za nápoj, ktorý prispieva k dehydratácii organizmu a nebola zarátavaná do denného pitného režimu, dnes je tomu naopak.

Podľa najnovších výskumov nie je káva, resp. kofeín obsiahnutý v káve a čaji močopudný, vďaka čomu sa každá vypitá šálka kávy môže zarátať do pitného režimu. Názory vedcov sa teda líšia, no aj tak všetko závisí od organizmu človeka. Každý totižto pozná a vie, aký ma na jeho organizmus vplyv samotná káva alebo čaj.

Ak je váš organizmus na kofeín zvyknutý a nemá na vás žiaden nepriaznivý vplyv, samozrejme, šálku kávy si počas dňa dopriať môžete. Navyše, ak každú vypitú šálku kávy alebo čaju vyvažujete dostatočným množstvom vody, pravdepodobne je konzumácia týchto nápojov počas horúčav s mierou pre vás bezpečná.

No v prípade, že je vaše telo na kofeín citlivé, mohlo by to mať veľký dehydratačný účinok. To sa môže prejaviť bolesťou hlavy, nevoľnosťou, závratmi, pocitmi na odpadnutie a pod.

Neprehliadni: Kedy nemôžem ísť na darovanie krvi? Vieme, či je herpes, alergia alebo ošetrenie zuba prekážkou

3. Energetické nápoje

Energetické nápoje sú kapitolou samou osebe. Na jednej strane dokážu nakopnúť náš organizmus a dodať mu energiu vďaka kofeínu, cukru a zložke zvanej taurín, ktorú obsahujú. Na druhej, hlavne pri ich nadmernej konzumácii, môžu byť pre náš organizmus nebezpečné.  

Energetické nápoje z dlhodobého hľadiska, a teda pri častej konzumácii ohrozujú obličky, môžu spôsobiť bolesť hlavy, zaťažiť nervový a obehový systém i žalúdok. Samozrejme, energetické nápoje obsahujú aj kofeín, ktorý môže negatívne vplývať na organizmus.

Dokonca niektoré energetické nápoje obsahujú oveľa viac kofeínu ako štandardné porcie kávy, čaju alebo nealkoholických nápojov. Môžu tiež obsahovať oveľa väčšie množstvo cukru ako iné nápoje. A keďže platí, že všetkého veľa škodí, i nadmerné užívanie energetických nápojov môže škodiť nášmu organizmu.

Ak skombinujeme energetické nápoje a vysoké horúčavy počas leta, naše telo môže byť zaťažené a hlavne dehydrované. Preto by ste tieto nápoje mali nahradiť čistou vodou.

Pozor na príznaky dehydratácie organizmu

Ako sme písali vyššie, väčšina nápojov môže prispieť k vyššej dehydratácii organizmu, najmä ak sú konzumované v nadmernom množstvo a počas leta (vysokých teplôt). Ako rozpoznať, že váš organizmus je dehydrovaný? Sledujte príznaky, ako:

  • zmena farby moču – za normálnych okolností je farba moču svetložltá, pri dehydratácii je moč podstatne tmavší,
  • zápach z úst – pri dehydratácii človek produkuje menšie množstvo slín, v dôsledku čoho sa v ústnej dutine usídľujú baktérie spôsobujúce zápach z úst,
  • pocit smädu – ak vás „suší“ a nekonzumovali ste alkohol, môže to byť znak dehydratácie organizmu,
  • bolesť hlavy – najčastejší signál toho, že vaše telo počas dňa neprijalo dostatok čistej vody,
  • malátnosť, pocit na odpadnutie alebo závraty.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 18.07.23 09:00

KK
karma
105.00

v lete nepijem žiadny alkohol, najradšej mám čistú minerálku alebo vodu s plátkom citróna a samozrejme káva musí byť po celý rok :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní