Maska na spanie ako ten najlepší spoločník: 3 dôvody, prečo jej dať šancu

Maska na spanie ako ten najlepší spoločník: 3 dôvody, prečo jej dať šancu

Maska na spanie je neoceniteľným pomocníkom pre tých, ktorí si cenia kvalitný a pokojný spánok. V dnešnej uponáhľanej dobe je stále ťažšie nájsť dostatok času na odpočinok a regeneráciu. Práve preto je dôležité vytvoriť si prostredie, ktoré podporuje zdravý a hlboký spánok.

Pokiaľ ide o spánok, kvalitný, zdravý a hlboký, odborníci bijú na poplach, pretože čoraz viac sa stretávajú s nespavosťou nielen dospelých, ale aj menších detí. Dokonca sa pošepkáva o rastúcej generácii nespavých a nevyspatých detí. Práve preto je potrebné hľadať spôsoby, ako podporiť zaspávanie, ale aj ako sa vyspať do ružova.

Niektorí užívajú výživové doplnky podporujúce spánok (najmä s obsahom melatonínu), mnohí si radšej doprajú upokojujúci kúpeľ s bylinkami, teplé mlieko alebo rovno čaj na spanie. Každý sa snaží ako sa len dá. No nie každý si uvedomuje, že napríklad modré svetlo, hluk či vonkajšie svetlo môže byť rušivým elementom. Je tu však riešenie!

Tým sú nočné masky na spanie. Maska na spanie nie je len módnym doplnkom, ale skutočne užitočným pomocníkom, ktorý vám pomôže dosiahnuť lepší a kvalitnejší spánok. Bez ohľadu na to, či máte problémy so spaním v rušnom prostredí, pri svetle alebo nemáte vhodné podmienky na hlboký spánok, maska na spanie je ideálnym riešením.

Poznáme 3 dôvody, prečo sa oplatí do masky investovať. Ak sa pre ňu rozhodnete, vedzte, že je to skvelá investícia do vášho spánku a zdravia.

Z akého materiálu voliť masku na spanie?

Podobne ako pyžamo či posteľná bielizeň, aj masky na spanie sa vyrábajú z rôznych tkanín. Tieto materiály majú svoje výhody a nevýhody.

Hoci sa látka môže na prvý pohľad zdať ako nedôležitá, v skutočnosti je to rozhodujúci faktor. Pokiaľ ide o masky na oči, chcete látku, ktorá dokáže dobre blokovať svetlo, nedráždi vašu pokožku a nespôsobuje jemné linky alebo vrásky v oblasti nosa a očí.

  • Bavlna – je mäkká, ľahká a dobre blokuje nežiaduce svetlo. Bavlna je tiež priedušná, odvádza vlhkosť a je veľmi užitočná, ak sa počas noci zahrejete alebo spotíte. To však môže byť potenciálnou nevýhodou, najmä ak počas spánku používate nočné krémy. Bavlnené masky na oči ich môžu absorbovať a znížiť ich účinnosť.
  • Hodváb – je mäkký, luxusný a má vynikajúce schopnosti blokovať svetlo. Je tiež ľahký a šetrný k jemnej pokožke okolo očí. Hodvábne masky na oči bývajú tiež drahšie ako masky z iných tkanín.
  • Satén – je kombináciou hodvábu a bavlny, takže tu získate to najlepšie z oboch. Satén je ľahký a priedušný a zároveň skvele blokuje nežiaduce svetlo. Je tiež odolnejší ako hodváb a ľahšie sa udržiava.
  • Polyester – je odolný, ľahký a lacný. Avšak, môže tiež absorbovať oleje a nočné krémy z vašej pokožky. Na druhej strane jeho nevýhodou je, že neodvádza vlhkosť a v skutočnosti sa v ňom môžete počas noci viac potiť.

Pozri aj: Rebríček obyčajný – spoznaj túto liečivú bylinku a jej použitie

1. Chráni pleť počas spánku

Spánok na vankúši je postrachom pre našu pleť. Totižto, keď sa v noci prehadzujeme a otáčame, v skutočnosti sa otieram o vankúše, prestieradlá a prikrývky, čo môže prispieť k tvorbe vrások a podráždeniu pleti.

Maska na spanie údajne funguje ako ochranná vrstva, ktorá pokožku chráni pred podráždením v dôsledku trenia. Predovšetkým pokožka v okolí očí je jemná, preto by sme ju mali chrániť. A to nielen očným krémom, ale napríklad aj maskou na oči na spanie. Predíďte teda vzniku vrások v okolí očí a podráždeniu pokožky, ktoré sa môže prejaviť začervenaním či dokonca vznikom zápalu z dôvodu trenia pokožky o vankúš.

Okrem toho mnohí odborníci uvádzajú, že maska na spanie je kľúčom ku krajšej pleti. Keďže zdravá pleti ide ruka v ruke so zdravým spánkom, maska na spanie vám pomôže aj v tomto prípade. Keď nespíte, hladina kortizolu zostáva vysoká, čo môže prispieť k narušeniu kožnej bariéry a dokonca viesť k výskytu akné. Doprajte si teda kvalitný spánok s maskou na oči pre svoju krásu.

2. Môže zmierniť napätie či migrény

Masky na spanie sú skvelými pomocníkmi nielen pri spánku, ale aj pri rôznych zdravotných problémoch. Škraboška na spanie, ako ju mnohí volajú, sa totižto vyrába v rôznom dizajne i prevedení. Napríklad chladivé masky na spanie pomáhajú predchádzať opuchom v okolí očí, no mnohé masky sú doplnené o „kompresné mikroguľôčky“, ktoré upokojujú a zároveň môžu zmierniť bolesť hlavy.

Tieto masky s mikroguľôčkami vyvíjajú tlak na tvár, čo pomáha zmierniť napätie a rovnako tak aj bolesť hlavy alebo migrénu.

Zaujme ťa aj: Ženský problém zvaný anovulácia – ako rozpoznať anovulačný cyklus?

3. Zlepšujú spánok

Ako prvé každému napadne, že maska na spanie pomáha zlepšovať samotný spánok. Veru, je to tak! Je to primárny účel masky na oči, resp. masky na spanie. Pre kvalitný spánok je potrebná dostatočná tma. Platí to ako u malých detí, tak aj u dospelých. Ak je v miestnosti dostatočne tlmené svetlo z pouličného osvetlenia, spánok sa vám môže zlepšiť.

No docielenie tmy v izbe môžete použiť zatemňovacie závesy alebo práve masku na spanie. Tú si dokonca môžete zbaliť aj na cesty. Maska vám pomôže docieliť zdravší a kvalitnejší spánok, a to len vďaka tomu, že vám spraví tmu, ktorú k spánku potrebujete.

Mimochodom, úplná tma zlepšuje aj REM spánok, ktorý je dôležitý pre stimuláciu oblasti mozgu, ktoré sa zaoberajú učením a pamäťou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní